Svenska English

SuperTrumf
- det tuffaste samlarkortspelet av dem alla

Tycker du att Pokémon eller Magic: The Gathering verkar vara de allra tuffaste samlarkortspelen som någonsin gjorts? Då lever du i en villfarelse - långt före dessa båda spel uppfanns, på det glada 1980-talet, fanns det nämligen en samling samlarkortspel som var betydligt tuffare än båda dessa tillsammans, och som dessutom byggde på något verkligt - SuperTrumf.

Vad är det som gjorde SuperTrumf så fascinerande? Läs gärna gästkrönikan, skriven av min bror, en inbiten SuperTrumfspelare när det begav sig.

En SuperTrumfkortlek består av 32 bildkort, uppdelade i åtta grupper om fyra kort i varje, plus två extrakort som går under beteckningen SST.

SuperTrumf kan spelas på två olika sätt, med helt olika regler. Antingen som ett kvartettspel, eller som ett trumfspel. I kvartettspelet utgår Super Super Trumf-korten, och där gäller det att samla hela kvartetter av kort, ungefär som i Löjliga Familjen. I trumfspelet, däremot, gäller det att ha de allra häftigaste korten, och ju bättre dina kort är, desto fler kort vinner du av din motståndare. När din motspelare har slut på kort har du vunnit. För dig som är intresserade finns detaljerade spelregler att läsa.

Kortlekar

Det finns många olika kortlekar med SuperTrumf, nedan kan du se bilder på alla de kortlekar jag har i min ägo. För varje kortlek finns en sida som listar samtliga kort som ingår.

[Bilar] [Lyxbilar] [Racerbilar] [Rallybilar] [Fantastiska bilar genom tiderna] [Terrängbilar] [Traktorer] [Motorcyklar]

En del kort förekommer i mer än en kortlek, men några av dem innehåller inte exakt samma tekniska specifikationer - kan man verkligen lita på SuperTrumf?

Om du har andra kortlekar, så tveka inte att kontakta mig, det vore trevligt att kunna komplettera dessa sidor. Även kortlekar på andra språk än svenska skulle vara intressant att få reda på.

Lars Lindblad skriver och berättar att han har följande lekar i sin ägo:

[Jumbos] [Lokomotiv] [Turbo- och sportbilar]

Richard (som föredrar att inte lämna ut sitt efternamn) har i sin ägo några kortlekar som verkar vara från samma omgång som min "Fantastiska bilar genom tiderna" ovan. Kortlekarna heter "Custom cars", med specialbyggda bilar av olika varianter, "Italienska sportbilar" , "Vanliga bilar", samt "Cabrioleter". Tyvärr har han inte framsidor för någon av lekarna.

Kopior

Som alltid var det andra företag som såg möjligheten att tjäna pengar på konceptet, och det släpptes flera SuperTrumfkopior, av vilka jag äger några stycken.

Sök ett kort

Om du letar efter något specifikt kort kan du söka efter det här med hjälp av den här vävplatsens sökmaskin.

Tack

Idén till dessa sidor kom då min bror diskuterade Pokémon med min brorson, och då kallade dem för dagens SuperTrumf. Han kom även med idén till "Kan man lita på SuperTrumf?"

Hjälp med att läsa in bilder och göra dem lämpliga för vävpublicering fick jag av Andreas Henriksson.

Tack även till Richard för att ha bidragit med bilder och beskrivningar på tre SuperTrumf-lekar, Lars Lindblad för bilder och detaljer om tre SuperTrumflekar, Peter Klemensberger för bilder från en Alga-lek samt Roland Lundberg och Mats Jonsson för kommentarer och rättelser.

Och naturligtvis - tack till F.X.Schmid, München som uppfann det hela.

Upphovsrätten till SuperTrumf ägs av F.X.Schmid, München, och distribuerades i Sverige av Olsen. Upphovsrätten till dessa sidor ägs av Peter Krefting. © Upphovsrättsskyddat 2000-2008, förutom krönikan, vilken är © upphovsrättsskyddad 2000 Roger Irve Malm.

Kom ihåg att, som vanligt, säljer jag ingenting som finns beskrivet på denna webbplats, så det är ingen mening att be mig om det.

Senaste ändringarna

Besläktade länkar

Peter Krefting / $Date: 2009-04-23 08:15:41 $ / peter@softwolves.pp.se