Fidonetfesten framför alla Fidonetfester

Vad är egentligen SupCon?

Om du kommit hit av ”misstag” så undrar du säkert vad tusan är det där ”SupCon” egentligen? Här tänkte jag försöka ge ett svar på den frågan.

SupCon anordnades sista helgen i juli mellan 1995 och 2001, för att låta skribenterna i hobbyistdatornätverket Fidonet träffa varandra på andra sätt än bara genom elektronisk kommunikation, kasta varandra i det otroligt varma Vätternvattnet, och tävla mot varandra i fåniga lekar, såsom ”kast med liten matrisskrivare” som var en stor hit vid 1998 års upplaga.

Det första SupCon anordnades 1995 av dåvarande RC Jonny Bergdahl, på Sannabadet i Jönskvarna (även känt som Jönköping/Huskvarna). Detta blev en stor succé, och spektaklet gjordes om 1996 med samma arrangör.

Till 1997 hade Fidonet fått en ny RC, Mats Wallin, som anordnade spektaklet 1997. 1997 bestämdes regeln att vinnarna i SupCon-tävlingen som straff får anordna nästa års SupCon, så 1998 anordnades det första SupCon där inte RC stod som arrangör (inte för att det är så mycket som planeras, det brukar bara hända).

Helt traditionsenligt gick 1999 års SupCon av stapeln, enligt vad traditionen föreskriver, sista helgen i juli i Jönskvarna. Till skillnad från tidigare år hände det sig dock så att 2000 års upplaga fick order (från självaste farbror Haffa) om att flytta på sig, och försiggick därmed endast delvis på Sannabadet.

Trots det kom 2001 års evenemang att avhållas på samma ställe (det är ju fortfarande fritt fram att besöka stället), dessutom håller sig undertecknad håller till att sova på hotell numera. Deltagarantalet föll dock dramatiskt 2001 och sedan dess har inga nya SupCon anordnats, dessutom har svenska Fidonet i mycket upphört att existera, även om vissa eldsjälar finns kvar.

Varifrån namnet ”SupCon” härstammar och vad det betyder är höljt i dunkel, vissa säger att det är från sammansättningen ”Sysop-User-Point”, vissa påstår att det är ”Support Convention”, vissa anser att det inte betyder någonting alls.

Upphovsrättsskyddat © 1999-2011 Peter Krefting

$Date: 2011-07-13 23:24:54 $ | peter@softwolves.pp.se

Återgå till SupConsidorna eller min ingångssida