Skojiga dialoger och felmeddelanden

Ibland så kan det bli lite fel…

Innehållsförteckning

Datorer kan ibland vara tråkiga tingestar, men ibland lyckas de kläcka ur sig riktiga pärlor. Ibland rör det sig om rena grodor, antingen av en programvaruförfattare eller av en stressad översättare (jag har personligen bidragit till båda kategorierna i mina dagar), ibland så är det välmenande meddelanden som blir fel när de appliceras på en annan situation än den som var tänkt.

Här har jag samlat några skojiga dialoger, felmeddelanden och liknande jag råkat på i olika program och vävplatser. Samtliga meddelanden på denna sida är autentiska!

Om du inte kan se bilderna på denna sida kan det bero på att din läsare inte stöder <object>, vilket jag använder för att kunna tillhandahålla varianter av meddelandena för textbaserade vävläsare. I så fall kan du använda dig av Hämta skärmbild-länkarna för att se dialogerna i originalutförande. Sidan fungerar så som den är tänkt i Opera och Mozilla, såväl som textbaserade läsare som Lynx, W3M och Links.

På tal om att visa den här sidan i vävläsare så har jag fått veta att Mac-versionen av Internet Explorer inte alls tycker om den, till och med mindre än Windowsversionen. Detta felmeddelande får man när man försöker öppna sidan. Hehe.

Jag är inte ensam om att samla den här typen av bilder, så jag har samlat på mig en gäng länkar till liknande sidor. Om du har fler länktips får du gärna berätta det för mig.

Dela gärna med dig av den här sidan på Facebook eller andra tjänster.

En uppsjö

”Certifikat kan exporteras till en uppsjö olika format” säger dialogen… Tja, jag tycker det inte verkar vara så många tillgängliga varianter, men Microsoft kanske har en annan definition av ”uppsjö” än vad jag har?


Guiden Exportera certifikathanterare

Filformat för certifikatexport

Certifikat kan exporteras till en uppsjö olika format.


Välj vilket format du vill exportera till:

 • DER-kodad binärfil X.509 (.CER)
 • Base64-kodad X.509 (.CER)
 • Cryptographic Message Syntax Standard - PKCS #7-certifikat (.p7b)
  • Inkludera om möjligt alla certifikat i certifikatsökvägen
 • Personal Information Exchange - PKCS #12 (.PFX)
  • Inkludera om möjligt alla certifikat i certifikatsökvägen
  • Aktivera starkt skydd (kräver IE 5.0, NT 5.0 eller nyare)

Hämta skärmbild

Dubbel Google

Google, å andra sidan, är en hel uppsjö i sig själva. Eller så tycker man det, när jag installerade Google Chrome kunde jag minsann välja mellan både Google och Google som sökmaskin:


Välkommen till Google Chrome

Välj en sökmtor

Med google Chrome kan du söka på webben med adressfältet. Välj vilken sökmotor du vill använda:

GooglebingYahoo!Google

Hämta skärmbild

Trippel Internet Explorer

Tillbaka till Microsoft, så dyker det inte upp bara en, inte två, utan tre Internet Explorer-logotyper i dialogen som låter användaren välja vävläsare under Windows 7. Dessutom innehåller dialogrubriken texten Windows Internet Explorer – så mycket för neutralitet.

Vem är det förresten som har översatt Maxthon-reklamen? Jag hoppas han eller hon inte fick betalt.


Information om webbläsare - Windows Internet Explorer

[ http://www.browserchoice.eu/BrowserChoice/browserchoice_sv.htm }

Välj webbläsare

Opera browserMaxthon BrowserMozila Firefox Internet ExplorerChrome
Uppgradera till en bättre webbläsare. Opera är snabbt, smidigt och användarvänligt. 37 språk. Löstagbara tabs & video. Delad skärm. Musgester. Pekskräm. Ad killer. Svepte med återförsäljaren Awards två gånger. Jämföra och välja. Din säkerhet på nätet har högsta prioritet i Firefox. Firefox är gratis och hjälper dig få ut det bästa av webben. Snabb, snygg och säker. Världens mest populära webbläsar för Windows. Gratis från Microsoft. Google Chrome. En ny snabb webbläsare. Gjord för alla internetanvändare.

Hämta skärmbild

Tack för visat intresse

”Du måste köra någon version av Microsoft Windows för att kunna använda Windows Update.” Men det är ju det jag gör! Det verkar som om Windows Update litar lite för mycket på vad som står i User-Agent-huvudet i vävläsarens anrop, jag hade nämligen vid det tillfället råkat konfigurera min mellanserver till att luras lite…


Tack för visat intresse för Windows Update

Windows Update är ett onlinetillägg till Windows som hjälper dig att få ut så mycket som möjligt av din dator.

Du måste köra någon version av Windows för att kunna använda Windows Update.


Hämta skärmbild

Inget val

Windows Update är fullt av överraskningar. Normalt sett brukar man få välja om man vill godta Microsofts licensvillkor för de uppdateringar som skall installeras eller inte, men idag verkar det som om jag bara har ett val: Att acceptera.


Microsoft Windows Update -- Web Pag…

[…]

Accepterar du villkoren i detta licensavtal?

Om du klickar på Jag accepterar inte så avslutas installationen. Du måste acceptera licensavtalet för att kunna fullföra installationen.


Hämta skärmbild

Rena rama rappakaljan

Det går utför med Windows Update. Nu har stackars uppdateraren helt fått fnatt (hattifnatt?) och skickar bara ut oförståelig rappakalja.


Automatiska uppdateringar

[…]

Information

Storlek: 329 KB - 450 KB

Tämä päivitys korjaa ongelman, jonka vuoksi järjestelmä voi lakata vastaamasta kutsuihin, jos tietokoneeseen on asennttu tiettyjä palomuuri- tai virustentorjuntaohjelmia. Voit korjata ongelman asentamalla tämän Microsoftin julkaiseman HTTP.sys-päivityksen. Kun olet asentanut päivityksen, sinun on ehkä käynnistettävä tietokone uudelleen.

Mer information om den här uppdateringen finns på följande adress:
http://support.microsoft.com/kb/887742


Hämta skärmbild

Rena rama rappakaljan

År 2018 gör min Gemini PDA något liknande, med uppdateringsinformation på kinesiska.


WirelessUpdate

[…]

UpdateInfo

[kinesiska]

[…]


Hämta skärmbild

Du måste köra NT 4.0

Ibland undrar man lite över Microsofts kvalitetskontroll, när säkerhetsuppdateringen inte ens klarar av inse vilken version av Windows det är jag kör.


Uppdatering av Microsoft Internet Explorer

Det här paketet kan endast installeras på Windows NT 4.0.


Hämta skärmbild

Anpassad för Opera?

När jag försöker gå in på SF Bio:s vävplats för att söka information om kommande filmer så möts jag av en varning om att jag inte använder en vävläsare deras vävplats är anpassad för. Men… de påstår ju att de stöder Opera, och det är ju just Opera jag kör. Jaja, det är väl som vanligt någon klåfingrig web-duh-signer som varit framme och låtsaskodat igen. Det är tur att jag bor i Oslo, för deras vävsidor fungerar alldeles utmärkt i Opera.


http://www.sf.se/sf/toold.html

Välkommen till SF Bio

Du använder en webbläsare som inte SF Bios webbplats är anpassad till. Sajten fungerar för webbläsarna Netscape, Internet Explorer och Opera.


Hämta skärmbild

Anpassad för Opera? II

Sidorna hos det US-ianska postverket är inte mycket bättre de, de tycker att jag ska uppgradera min Opera 7 till ”Opera 5 eller bättre”. Jag har hört att amerikaner inte är så bra på matematik, men att 7 är större än 5 borde väl de flesta klara av?


JavaScript Alert

Warning, you are using Opera Version /7.11 (Linux 2.4.21 i686
The recommended browsers to view this page are:
- Internet Explorer 4.0 or better
- Netscape 4.0 or better
- Mozilla 1.0.1 or better
- Opera 5.0 or better


Hämta skärmbild

Opera 90

Vävläsaren Opera innehåller sedan ett tag en funktion för att se om det har kommit en ny version, och tala om det för användaren. I Opera 9.00 var funktionen lite trasig, och tyckte inte att 9.01 var ett senare versionsnummer. Eftersom uppdateringen var viktig så rapporterades versionen som 90.0 när felet upptäcktes, vilket såg ganska lustigt ut. Felet rättades till så fort det upptäcktes, men eftersom 9.01 ju då redan var ute så rapporterades 9.02 också på fel sätt, vilket förstås såg ännu värre ut, Opera kände ju till felet, varför hade det då inte rättats?


Ny Operaversion tillgänglig

En ny version av Opera, Opera 90.2, är tillgänglig. Vill du hämta den uppdaterade versionen nu?

Ja Nej

Hämta skärmbild

Avbryt

Om man trycker [Avbryt] när man hämtar systemuppdateringar från Microsofts tjänst Windows Update så får man en varning, som inte alltid är så lätt att förstå. Jag vill alltså avbryta överföringen, men trycker jag på [Avbryt] i den nya dialogen så kommer jag tillbaka till hämtningen. Eh? Man ska alltså inte trycka [Avbryt] en andra gång för att bekräfta att man vill avbryta överföringen, utan istället välja [OK] ”för att fortsätta” – glasklart!

Den här skärmbilden visar även på problemet med att ha operativsystem på ett språk och program på ett annat – datorn jag körde detta på har en norsk version av operativsystemet, men eftersom mitt modersmål är svenska har jag ställt in det som önskat språk.


Microsoft Internet Explorer

Er du sikker på at du vil navigere bort fra denne siden?

Om du går till en annan sida så avbryts installationen. Om du vill stanna kvar och slutföra installationen klickar du på Avbryt.

Velg OK for å fortsette eller Avbryt for å stå på gjeldende side.

OK Avbryt

Hämta skärmbild

Yntaxfel

Inte nog med att det är ett yntaxfel, det är ett ogiltigt yntaxfel dessutom. Internet Explorer tycker tydligen inte riktigt om att jag anger en adress på formen värdnamn:port.


Ogiltigt yntaxfel - Microsoft Internet Explorer

Sidan kan inte visas

Sidan du söker kan ha flyttats eller bytt namn.


Försök med något av följande:

 • Öppna startsidan för s: och sök efter länkar till den information du vill ha.
 • Om du skrev in sidadressen i Adressfältet bör du kontrollera att den är korrekt.

Hämta skärmbild

Se vad översättaren själv skriver om yntaxfel.

Linux hos Microsoft

Här är en gammal skärmbild från 1998 som visar hur en maskin hos Microsoft körde Red Hat Linux.


http://monkeyhead.microsoft.com/

It Worked!

If you can see this, it means that the installation of the Apache software on this Red Hat Linux system was successful. You may now add content to this directory and replace this page.


Hämta skärmbild

Pekarfel

Den då (2003) nya versionen av Konqueror gav mig ett välkomstmeddelande, som för att vara extra användarvänligt pekade ut var jag skulle skriva in min söktext. Men de tänkte visst inte på att folk kan ha ställt in programmet på att vissa adressraden nederst i fönstret (vilket jag tycker är mer logiskt, eftersom det är där ögonen är när jag läst klart sidan, alltså när jag ska skriva in en ny).


↑↑↑ Please enter a term or an address to be searched on the Internet.

Location [______________________________________]


Hämta skärmbild

Pekarfel II

Sju år senare så faller Opera i samma fälla, i sitt välkomstmeddelande. Det verkar som det enda vi kan lära oss av historien är att vi inte lär oss av historien.


Tip: search the Web directly from the address field.

[ http://www.opera.com/portal/startup/ ]


Hämta skärmbild

Stora eller små?

Den svenska översättningen av MetaPad, en alldeles utmärkt ersättare till Windows Anteckningar, har en svensk översättning som innehåller en hel del missar, huvudsakligen av mindre art. En dialog jag dock tyckte var speciellt kul är denna, som fått lite om bakfoten det här med versaler (stora bokstäver) och gemener (små bokstäver).


Sök

Sök vad:
Matcha hela ord  
Matcha GEMEN/versal Riktning
Upp Ner
Stäng dialog efter träff

Hämta skärmbild

Ja eller nej

På min mobiltelefon/handdator P800 har jag installerat en filhanterare vid namn QFileManager, med vilken man direkt kan se filerna som är lagrade i den, och även ändra attribut och liknande. Men inte när filerna används, då får man denna något vilseledande dialog:


Fel

"Agenda" is in use


Hämta skärmbild

Ja eller nej II

Men det är självklart inte bara på mobiltelefoner man får den här sortens mindre uppenbara valmöjligheter, som här i en dialog från Diskhanteraren i Windows NT 4.0.


Bekräfta

Enheten används av andra program. Det går inte att ändra enhetsbeteckning om du inte avslutar dessa program eller startar om datorn.

Om du vill att ändringarna ska börja gälla nu ska du starta om datorn efter att Diskhanteraren har avslutats.


Hämta skärmbild

Fel i konfigurationen

När jag bytte mobiltelefon så behövde jag även installera en ny version av programvaran för att koppla den till min dator. Efter den påkrävda omstarten dök det här meddelandet upp. Jag svarade ”nej”, och sedan verkar det fungera ändå.


Sony Ericsson PC Suite for Smartphones

Fel i konfigurationen


Hämta skärmbild

Nästa steg

Samma program, men på en annan dator. Inget fel i konfigurationen den här gången, däremot får jag inte veta vad som är nästa steg i processen. Kanske därför det inte fungerade efter installationen?


PC Suite for Sony Ericsson

PC Suite for Sony Ericsson har installerats.

Nästa steg:

Om du vill ha hjälp med att ansluta telefonen till datorn använder du guiden Telefonanslutning i PC Suite.

Klicka på Slutför för att avsluta guiden.


Hämta skärmbild

Fel vid import

På jobbet använder vi en vävbaserad kalendertjänst. Jag försökte få tag på ett möte jag skulle ha blivit inbjuden till, men där jag inte kunde hitta inbjudan, utan istället fick en länk direkt till kalenderfilen. Så, jag sparade kalenderfilen från tjänsten och försökte importera den. Då möttes jag av det här meddelandet. Behöver jag säga att det inte fungerade?


Fel!

Importering genomfört


Hämta skärmbild

Serverfel

Det är trevligt när tjänster har svenska översättningar, men det är inte alltid det blir mer begripligt bara för det. Ta till exempel det här felmeddelandet jag fick från Google en gång – jag undrar vad servern höll på med för att lite oförhappandes träffa på ett fel så där.


Google

Serverfel

Servern påträffade ett temporärt fel och kunde inte genomföra begäran.

Försök igen om en liten stund.


Hämta skärmbild

Fast det här är lite gränsfall, översättningen är korrekt, den bara ser lite märklig ut. Lite senare fick jag meddelandet på engelska.

Du kan ändra felet

Den här lite mystiska formuleringen förekommer i Suns installationsprogram för Java. Om det nu är ett fel, varför då fråga mig om jag vill installera det?


InstallShield Wizard

Java(TM) Plug-in är Javas standardkörtid för följande webbläsare:

Microsoft Internet Explorer

Du kan ändra felet i Kontrollpanelen i Java(TM) Plug-in.

  


Hämta skärmbild

Transformationer användes

Ytterligare ett underligt felmeddelande från Suns installationsprogram för Java, den här gången var det en automatisk uppdatering som misslyckades.


Windows Installer

Det uppstod ett fel då transformationer användes. Bekräfta att den angivna tranformationssökvägen är giltig.


Hämta skärmbild

Inte lätt med språket

Facebook vill att jag skulle uppdatera min kontaktinformation, men det är inte helt enkelt att förstå med vad. Är det e-postadress eller telefonnummer jag skall lägga in och varför kan de inte hålla sig till ett språk åt gången?


Lägg in din e-postadress för att få viktiga uppdateringar om dina vänner, konton med mera.

If you lose your password, adding your number helps you log in. It also helps friends find you, keeps you updated with text notifications and mer.

Landskod: 47, (+Norge)

Hämta skärmbild

Dåliga vänner

Jag gillar program som är på svenska, men ibland kan det bli lite fel, till och med när författaren av programmet är svensk. I senaste versionen av LysKOM-klienten #Kom så verkar det som det är dåligt att ha vänner. Eller så har författaren bara missat att det svenska ordet för "tab" är "flik".


Vänner

Inga vänner?
Välj några vänner på servertabben i inställningar!


Hämta skärmbild

Microsoft gillar inte IE

Vad händer om man försöker gå till Microsofts hemsida med den version av Internet Explorer som medföljer NT 4.0? Åtminstone när jag senast försökte så fick jag upp följande felmeddelande, vilket innebar att enda sättet att uppgradera till en fungerande version (för att köra Windows Update) var att först installera, till exempel, Opera. Numera ger inte Microsoft någon support på NT 4.0 längre, så om man ens kommer så här långt idag vet jag inte.


Invalid URL - Microsoft Internet Explorer

Det gick inte att öppna http://www.microsoft.com/ eftersom det är en felaktig begäran enligt servern där det är lagrat.


Invalid URL

The requested URL "/", is invalid.


Hämta skärmbild

Dubbelt odefinierad

Bara på skoj testade jag att välja MSN i menyn Öppna med i Opera. Eftersom jag inte kört MSN-vävläsarskalet tidigare fick jag upp en inställningsguide, men det verkar inte som den helt kan bestämma sig för vad det är den försöker ställa in.

Do you have an undefined undefined dial-up account?

Yes.
I have undefined undefined dial-up account. Click this option if you have an existing undefined account, if you have just signed up for undefined with a participating retailer or computer manufacturer, or if you just have upgraded from a free msn.com/hotmail.com account to undefined.

No.
I connect to the Internet using another Internet service provider, or one of the following: MSN HighSpeed Internet Access, LAN, DLS, cable modem, or satellite connection. You will connect through your default Internet connection.

Hämta skärmbild

Håll flikarna

Det har gått lite fort i svängarna i översättningen av informationen om 2021-uppdateringen av Windows 10. Här ombeds man att hålla flikarna, där det nog är meningen att man ska hålla koll på keep tabs on. Ett ordspel i engelskan som fungerar dåligt på svenska.

Håll flikarna på webbplatsens flikar

När du befinner dig på en webbplats som används ofta och har många flikar öppna kan du fästa den webbplatsen till aktivitetsfältet.

No strings attached

Det är en bra idé att göra webbgränssnitt tillgängliga på flera språk. Det är ännu bättre om du faktiskt översätter själva texterna. Men, om du verkligen inte vill göra det, så bör du åtminstone falla tillbaka på något annat än de interna variabelnamnen.

$I18N_NAV_PREFERENCES

$I18N_RECEIVE_BY_EMAIL

$I18N_NEWSLETTERS
$I18N_ANNOUNCEMENTS
$I18N_THIRD_PARTY_OFFERS

$I18N_PREFERRED_LANGUAGE

$I18N_TIMEZONE

...


$I18N_SAVE $I18N_CANCEL

No strings attached II

Det är fler som gjort samma misstag...

GHOSTERY

walkthrough_ghostrank_header

walkthrough_ghostrank_paragraph1

 • walkthrough_ghostrank_paragraph1_bullet1
 • walkthrough_ghostrank_paragraph1_bullet2

walkthrough_ghostrank_paragraph2

walkthrough_ghostrank_disable walkthrough_ghostrank_enable


< nav_back | nav_next >

No strings attached III

Det är faktiskt ännu fler av dem. Den här kommer från Tågkompaniet:

Hantera din resa


{{order.travelPass.serviceName}}

{{order.travelPass.departureLocation.locationName}} - {{order.travelPass.arrivalLocation.locationName}}

{{order.salesOrderId}}

{{order.travelPass.validFromAsString}}
- {{order.travelPass.validToAsString}}

{{order.orderStatus.text}}

{{order.distributionCode.text}}

{{order.travelPass.numberOfUsedTickets}}

{{order.totalPrice.price.value}} {{order.totalPrice.price.text}}

{{order.salesOrderId}}
{{order.orderStatus.text}}
{{order.distributionCode.text}}
{{order.totalPrice.price.value}}
{{order.totalPrice.price.text}}

No strings attached IV

Nästa exempel är från Asendias internationella paketspårningssida:

THE WORLD IS YOUR ADDRESS

result_not_found_title

result_not_found_help_text_1

 1. result_not_found_bullet_1
 2. result_not_found_bullet_2
 3. result_not_found_bullet_3
 4. result_not_found_bullet_4

result_not_found_help_text_2

Liknande sidor

Senaste tidpunkt då samtliga länkar kontrollerades: 2009-01-16

Sidan har kontrollerats mot HTML 4.01-specifikationen. $Date: 2021-07-05 20:56:32 $ | peter@softwolves.pp.se