[Softwolves CBM]

SYS PD/C64,C128

SPD 001-008

SPD 001 spel

Hämta: Sida A Sida B
Titta på: Sida A Sida B
Mr. Shit's Space War
Du sitter bekvämt bakåtlutad i din vattenfåtölj och ser på din 3D-laser-TV när din atomdrivna personsökare plötsligt börjar pipa. Det är polischefen som ringer. Mr. Shit hotar ännu en gång att tillintetgöra jorden. Denna gång tänker han spränga den med sin enorma atombomb. Ditt uppdrag är att oskadliggöra hans armé och sätta honom i rymdfängelset.

Det är lättare sagt än gjort! Hans armé består nämligen av skjutande (!) bollar, UFO:s, rymdskepp, kometer och andra konstiga saker som världen aldrig skådat förut.

Spelidén är ganska gammal, men grafik och ljud är det inget fel på.

(Tidigare släppt som Space Killers II)

Splat'n Shout
Detta är ett shoot'em up-spel av den enklare klassen. Spelidén skulle fått hela barnmiljörådet, Maggan Persson och hennes nya (?) kompanjon Ulla Pettersson från Goeitland (Gotland) att svimma av förskräckelse: skjut fö' å'ha sköj!!!

Visst låter det inbjudande? på din väg genom den (nästan) ändlösa rymden möter du flygande tefat, rymdskepp, kometer m.m. grafik och ljud är inte direkt i toppklass, men spelet är ändå spelbart.

(Tidigare släppt som Space Killers)

Recensionerna skrivna av Ulf Tidstrand.

SPD 002 spel

Hämta: Sida A Sida B
Titta på: Sida A Sida B
Mr. Shit Strikes Back
Detta är den spännande uppföljaren av Mr. shit's space war som finns på Svenska PD-bibliotekets diskett 001. Spelidén är som följer: Mr. Shit har rymt från rymdfängelset bara ett par veckor efter att du tillfångatagit honom. Nu tänker han genomföra en hämdaktion mot dig. Du har genom rykten fått reda på detta, och du bestämmer dig för att bli av med honom en gång för alla.

Du ska ta dig genom rymden med ditt super-rymdskepp och skjuta ner kometer, rymd-kanoner, bollar (!), rymdskepp m.m.

Bakgrundsgrafiken är ganska snygg och rymd-skeppet du åker i är väldigt snyggt animerat. Ljudet är relativt bra men ljudeffekterna kan bli lite långtråkiga i längden. Vid 10000 poäng får du ett extraliv, men det är inget att hoppas på i och med att svårighetsgraden är så pass hög. Beställer du detta spel kan du vara ganska säker på att en hel del sömnlösa nätter kommer att drabba dig.

(Tidigare släppt som Space Killers III)

Blow Up The Earth
Detta är ännu ett rymd-spel i shoot'em up-stilen men den skiljer sig lite (?) i spelidén. I det här spelet är det nämligen du som är fienden. Du ska ta dig med ditt rymd-skepp genom hela solsystemet för att till sist spränga jorden. Detta är inte så enkelt som det låter. Du måste nämligen korsa tre planeter innan du når jorden. Pluto, Uranus och Mars. mellan planeterna anfaller jordens rymdarmé dig med rymd-skepp. Grafik och ljud är mycket bra och du kan räkna med många timmars underhållning med detta spel.

Recensionerna skrivna av Ulf Tidstrand.

SPD 003 spel

Hämta: Sida A Sida B
Titta på: Sida A Sida B
Helicopter Misson
Du har just tagit dig till fiendens läger och lyckats stjäla deras prototyp av den nya super-helikoptern. Just när du lyfter från marken går larmet. Nu får du bråttom att ta dig över gränsen. På din väg blir du attackerad av andra helikoptrar, flygplan, båtar, bilar, stridsvagnar, ubåtar, soldater m.fl. Du ska flyga över både land och vatten, genom djungler och över städer.

Detta är ett jättebra spel som jag varmt rekommenderar. grafik och ljud är väldigt bra och spelkänslan är helt fantastisk.

(Tidigare släppt som Blood War II)

Blood War
Detta är ett ganska medelmåttigt spel där du ska flyga med din helikopter och skjuta ner i stort sett allt som rörsig. Stridsvagnar, flygplan och bilar är bara en del av alla de saker som attackerar dig. Grafik och ljud är inte speciellt bra men spelet är klart speldugligt.
Bowling
Detta är ett bowling-spel gjort i BASIC som från början var på tyska men som översatts till svenska. Du ska rulla iväg klotet som på skärmen är en liten prick mot käglorna som också är uppritade som små prickar.
Fantasy
Du sitter i din luftballong och ska försöka landa på piraternas skepp. Men det är lättare sagt än gjort! De har nämligen en snabbskjutande kanon som de hela tiden skjuter mot dig med. För varje gång du lyckas landa får du poäng för hur snabbt du lyckades göra det.
Golden Gate
Du ska ta dig med ditt flygplan till The Golden Gate och spränga den, men på vägen kommer det en massa flygplan som du måste skjuta ner.
IQ
Detta är det klassiska spelet som går ut på att flytta pinnar över varandra så att man till slut bara får en kvar. Spelet kallas i bland också för "Solitaire".
Maze
Detta är ett mycket underhållande spel gjort i BASIC som tillverkar egna labyrinter. Dessa kan göras i tre olika storlekar (liten, medel el. stor). Man kan om man vill få se på när datorn tillverkar labyrinten. När denna sedan är klar skall du styra en prick genom denna på så kort tid som möjligt.
Mystiska boken
Detta är ett mycket enkelt äventyrsspel för nybörjare. Det är skrivet i BASIC och kan även användas av programmerare som vill göra egna spel. Du ska lösa mysteriet med den mystiska boken.
Snake
Detta är ännu en variant av det kända spelet "Masken". du ska äta upp alla prickarna innan klockan ringer.
Vic 15
Detta är en variant av det kända 15-spelet. Du ska försöka att på så få drag som möjligt flytta alla nummerbrickorna i nummerordning. Denna version kan köras på alla Commodores 8-bitars-datorer (inte Amiga eller PC), till och med på en gammal PET-dator!!!

Recensionerna skrivna av Ulf Tidstrand

SPD 004 utilities

Hämta: Sida A Sida B
Titta på: Sida A Sida B
Antic Utilities
Detta är en samling nyttoprogram sammanställda av Antic. Innehåller dessa program:
Sida A
 • The $54 Zipper
 • 8x8 Charmaker
 • Graph Creator
 • Triad Dirmaster
 • Spriteworld
 • Soundtrack 101%
 • Music assembler
 • Fli Graph 2.2
 • Sledgehammer II
Sida B
 • File Copier
 • Front Packer
 • Single Hack'em
 • Border-logoeditor
 • Delux Driver 4.1
 • Logowriter 2.0
 • HRes to Sprites
 • Cruel Packet
Soundmaster V3,1 samt Soede Editor
Två ungefär likadana program för att skriva musik i.
Soede Packer V1
Program för att packa ihop Soede-låtar.

SPD 005 utilities

Hämta: Sida A Sida B
Titta på: Sida A Sida B
Century Disk Devil V5
En hel diskett (båda sidorna) med nyttoprogram uppdelade i olika kategorier. OBS! Programmen kan endast laddas från menyn, eftersom de är packade på ett speciellt sätt på disken. Validera INTE disken, då kan du förstöra programmen.

Här kommer en uppräkning av alla program under respektive kategori:

Disk-utilities:
Dir Master, Disk Wizard, Disk Demon och Disk doc.
Copy Programs:
Turbo Copy (Filecopy 100%), 256K Copy, 15 sec. Backup, Hack'em Compilaton, Speed Backup, Burstnibbler och Nibcopy.
Graphic Tools:
Amica Paint, Paint Magic, Pic Changer och LoRes Converter.
Char'n Sprite:
Char Mixer, 1x1 Char Editor, 2x2 Char Editor, Ultraf(r)ont, CharWandler V2, Patternfill, Spriteworld, Sprite Editor, Spritefill och Prof. Sinusmaker.
Packer'n Linker:
TimeCruncher V5.2, Zipper V3, Leveltimer och Cross-linker
Different Tools:
Turbo Assembler Compilation, Art Bouncer V2, Contact Dealer V3, Greet Sorter, Scroll Writer, Magic Monitor, Advanced Notemaker och Bytehunter.

SPD 006 programmering

Hämta: Sida A Sida B
Titta på: Sida A Sida B
Menu
Ett menyprogram för att enkelt ladda in de olika tutor-programmen. Det är samma program på båda sidorna.
Ponzo Tutor 1-7
Grundkursen. Lär dig det mesta om 64:ans basic och maskinkod med mera.
Sprites Tutor 1-2
Lär dig allt (nåja) om sprites.
Type Tutor
Lär dig skriva maskin. OBS! Fungerar bäst med engelskt tangentbord.
Buttermon
En mycket spridd maskinkodsmonitor skriven av Jim Butterfield. Den är inte så avancerad, men eftersom den används i Ponzo Tutor så finns den med.
Micros'n Chips 1-7
Lär dig allt som är värt att veta (kanske inte riktigt allt) om C64:ans hårdvara och hur allt fungerar tillsammans.

SPD 007 nytto

Hämta: Sida A Sida B
Titta på: Sida A Sida B
Open System KA43/61
Detta är en expanderbar BASIC-extension skriven hösten 1992 av norrmannen Kåre Aanestad! (Enligt dokumentationen kallar författaren det ett operativsystem, men det är det inte i egentlig mening).

Till de inbyggda kommandona finns diverse diskhanteringskommandon, skrivarkommandon, 80-kolumners skärm, drivrutiner för centronics-skrivare och laddrutiner för systemets stora fördel: de externa kommandona.

De externa kommandona laddas enkelt med <-X,"kommando"(, eventuella parametrar). Bland de medföljande externa kommandona finns Append, Auto, Copy To Printer, Delete, Dirsort, Find, Help KA43/61 (fullständig hjälp), Hires-kommandon, Merge, Old, Renumber, Variable Dump, View File, Watch samt olika teckenuppsättningar, bl.a norsk och svensk.

OBS! Detta program är shareware -avgift 100 norska kronor.

SPD 008 UNIX 128

Hämta: Sida A Sida B
Titta på: Sida A Sida B

Unix är ett operativsystem som finns för i stort sett alla datormärken på marknaden. Det är också det äldsta. Detta är en implemention av Unix för C128, och även om det saknar några av funktioner i "riktiga" Unix har det många av dem.

För att kunna använda disketten krävs det att du har en C128 med 80-kolumnersskärm och en 1571-drive. Programmet levereras på två disksidor, och måste kopieras över på en dubbelsidig diskett för att fungera.

När du har kopierat över filerna startar du programmet "MAKE" (med RUN "MAKE") för att skapa vissa nödvändiga filer. Denna fil behöver du bara starta en gång. När du sedan ska starta skriver du helt enkelt RUN "STARTUP", eller skapar en startsektor som startar denna fil åt dig.

Jag rekommenderar att du stänger av svenska tecken innan du startar Unix 128.

Full dokumentation medföljer, såväl som online-hjälp med information om alla kommandon.

Denna sida har validerats i enlighet med HTML 4.01-specifikationen. $Date: 2003/05/01 20:32:53 $ | peter@softwolves.pp.se

Åter till index