Åtta Bitar

Spelrecensioner

© 1996,2000 Peter Karlsson. Publicerade i Åtta Bitar nummer 5/1996.

Av Peter Karlsson


Ninja 3

Armakuni, den siste ninjan, har besegrat den onde Kunitoki i 1980-talets New York, och har bestämt sig för att träna en grupp ungdomar för att återuppta den urgamla ninja-orden. Men så, en helt vanlig dag under en träning börjar det plötsligt lysa runt Armakuni. Armakuni har teleporterats till Tibet för att en gång för alla besegra den onde Kunitoki.

The Last Ninja III bygger på samma idé som Last Ninja I & II, men jag tycker det är betydligt snyggare och bättre än de tidigare versionerna. Det är definitivt ett av de bästa C64-spel jag sett, och bara själva inledningen är värd hela priset (kostade omkring 250 kr när jag skaffade det). Dock är det i min version ett par buggar i spelet, som bl a gör att man kan gå genom ett berg på ett ställe. Och om det bara inte var så himla svårt att klara spelet (jag har bara kommit till nivå två), skulle jag ge spelet en klar femma.

Musiken i spelet är mycket bra, speciellt inledningsmusiken, vilken är speciellt anpassad till inledningen.

Grafik:4
Ljud:4
Totalt:4
(skala 1-5)
Testversion:C64 diskett
Tillverkare:System 3
Ca-pris:250 kr

Hitchhiker's Guide To The Galaxy

(äventyr)

Arthur Dent vaknar upp en morgon med en fruktansvärd huvudvärk, och inte nog med det, hans hus är på väg att rivas för att göra väg för en ny motorväg. Dessa små händelser är dock inte så intressanta, för på väg mot jorden är Vogonernas förstörelseflottor för att demolera jorden för att göra plats för en intergalaktisk expressled. Nu måste du försöka ta dig härifrån.

Om du har läst trilogin Liftarens guide till galaxen (den är på fem delar, men det är likväl en trilogi), så vet du vad det handlar om. Och om du tycker om böckerna kommer du definitivt att tycka om spelet. Spelet är skrivet av Douglas Adams själv (författaren till boken) tillsammans med Steve Meretzky på Infocom. Spelet har samma galna atmosfär, även om historien till vissa delar skiljer sig från boken.

Det här spelet är mycket segt att köra på en C64, om man skriver in ett kommando kan det ta upp till en minut (känns som timmar) innan datorn hinner tolka det du skrivit. Som tur är (för mig iaf) så följer det på samma diskett med en version för C128, vilken gör det mycket trevligare, och snabbare, tack vare C128:ans större internminne, och snabbare diskettstation. [Anm: Med extraminne till C64:an så undviks de myckna diskläsningarna även där] Och att det körs i 80-kolumners-läge är ett klart plus. Versionerna är annars helt identiska, och det går att hämta ett spel sparat på C64 i C128-versionen, och vice versa.

Spelets tolk är mycket bra, den klarar väldigt mångordiga beskrivningar, inte bara typen "Open door". Och om det är oklart vad du menar frågar den efter mer information, exempelvis om du skriver "Press button", och det finns två knappar, kan den fråga "Which button do you mean, the red button or the green button?".

Ett klart plus är dessutom att det finns ett inbyggt hjälpsystem i spelet, vilket gör att man när som helst kan få hjälp om man kör fast (och tro mig, det gör man, speciellt när man som jag inte är något vidare värst bra på att lösa äventyrsspel, men tycker de är väldigt roliga ändå).

Ett stort plus är även instruktionshäftet, som är mycket bra skrivet, samt att disketten inte är kopieringsskyddad, vilket är bra så att man kan köra från en kopia så att man inte av misstag råkar skriva över speldisketten med sina sparade spel (tro mig, det kan hända). Dock har min kopia vissa tendenser att krascha efter det att man sparat och laddat en fem-sex gånger, men det gällde bara C64-versionen.

Jag vet inte om spelet fortfarande går att köpa, jag köpte mitt från CBI för ett par år sedan [1995], det är möjligt att de fortfarande har det kvar. Dessutom ska det företag som köpt in Infocoms lager enligt uppgift ha sålt ut paket med flera Infocom-spel, bl a Douglas Adams HHGTTG samt Bureaucracy.

Atmosfär:4
Tolk:5
Grafik:-
Ljud:-
Pris/prestanda:C64: 3 C128: 4
Testversion:C64 och C128 diskett (samma)
Tillverkare:Infocom
Språk:Engelska

Crime Time

(äventyr)

Du och din vän är på liftarsemester genom Europa. En kväll har ni tagit in på ett hotell för kvällen, men precis när du kommer in i ditt hotellrum nås du av ett slag över bakhuvudet, och du svimmar. När du vaknar upp gör du en förbluffande upptäckt; en död kropp ligger i rummet, och du har ingen aning om hur den kom dit, eller vem som lagt dit den.

Tydligen så är dödsfallet upptäckt, för polisen är på väg, och du måste på begränsad tid visa din oskuld, så att du inte blir oskyldigt fälld för mord.

Detta är ett grafiskt äventyrsspel, med ganska trevlig grafik. Tyvärr är jag inte personligen förtjust i "peka-och-klicka"-äventyrsspel, även om detta gör det betydligt enklare för författaren av spelet. Du kan med andra ord bara utföra ett begränsat antal saker, och det är ibland svårt att få datorn att göra det man vill.

Musiken i spelet blir lätt lite tjatig efter ett par vändor, men är annars ganska trevlig. Min kopia av spelet var defekt, det var ett rum som man inte kunde gå in i, men jag fick den utbytt av företaget bakom spelet, så jag tror det fortfarande existerar [1995] (vilket är ett plus om man ska ha tag på spelet).

Vissa saker i spelet är ganska kluriga att genomföra, och jag kan inte säga att jag kommit så där övertygande långt, då jag inte är så speciellt bra på att spela äventyrsspel... Men visst, det är något för höstens regniga dagar.

Atmosfär:4
Tolk:3
Grafik:3
Ljud:3
Pris/prestanda:4
Testversion:C64 diskett
Tillverkare:Starbyte Software
Språk:Finns både på engelska och tyska

Åter till artikelindexet