Genvägar till GEOS!

GEOS är det bästa operativ system som finns att få tag på till 64/128. Men det är mycket mer avancerat än vad många tror.

Inte enbart beroende på all användar vänlighet, som finns där, utan även pga att det går att köra oberoende på vad man har kopplat till sin dator. Vare sig du bara har en 1541 och en joystick eller du har HD, mus och färgskrivare, så fungerar den till fullo.

Men har du tänkt på att du inte behöver använda pekaren, för att starta program eller byta drive? Här kommer en liten sammanställning på vad du kan göra, utan att använda joystick eller mus.

Det lättaste, som de flesta av er förmodligen redan vet, är att byta drive med hjälp av commodore tangenten och A eller B. Om du har en REU, kan du även koppla in denna med hjälp av att hålla ner commodore-SHIFT och trycka på A eller B för att byta ut respektive drive.

I desktopen finns det en hel del kommandon, att formattera disketter, byta sida i DT, starta program etc. Genvägarna till dessa , finns angivet efter kommandot i menyerna. Ta en titt under DISK. Det första som finns där är OPEN. Genvägen är C= O. Detsamma gäller för att stänga en diskett. Tryck C= C. Vill du kopiera disketten, tryck C= K. Städa med C= V och byt namn på disketten med C= N. Om du vill radera alla filerna, trycker du C= E och vill du formattera om den använder du C=F.

När du är inne i desktopen, så vill du förmodligen byta sida ochså. Detta är lätt gjort med siffertangenterna. 1-0 står för sida 1-10. Har du fler sidor, håller du ner SHIFT och trycker på valfri siffra. Men kom ihåg att du kan inte gå högre än sidan 20, men å andra sidan, vem har så många filer på sina disketter?

För att välja en fil, använder du C= + siffra(1-8). När du gör detta, inverteras ikonen på motsvarande fil. Filerna räknas med 1 överst till vänster och 8 nederst till höger.

Låt oss nu säga att du valt fil 2 på din diskett. Vill du se infon på filen? Tryck då C= Q. Skriv ut en fil med hjälp av C= P, radera den med C= D och ta tillbaks den med C= U.

Något mer användbart är C= W som väljer samtliga filer på disketten, så att man kan kopiera dem till en annan diskett. C= X väljer alla filer på den sida du för tillfället har uppslagen och C= Y väljer alla filer på ramen.

För att lägga till en sida på desktopen, använder du C= S och för att plocka bort en använder du C= T.

Detta är vad du kan göra i DESKTOP, men det finns även genvägar i de flesta filer. Jag tänker inte gå in på dessa här, då det mesta står skrivet efter kommandot i menyn. Men en sak kan jag avslöja. Om du använder GEOWRITE eller GEOPUBLISH tillsammans med ditt GEOS 128, om du har tangentbordet omgjort med KEYMAKER, kan du hoppa fram och tillbaks mellan sidorna med hjälp av LINE-FEED respektive HELP.

Om du lär dig dessa små genvägar till dina program, så ska du se att man behöver inte någon stor och dyr dator, för att kunna arbeta effektivt.

Jag får väl avsluta med att hålla med Anders och säga:

GEOS FOREVER

ARCADIA


För åsikter och synpunkter i Åtta Bitar står, där ej annat framgår, bidragsförfattarna själva. Kopiering och eftertryck förbjudes. Allt material är copyright Åtta Bitar.
Tillbaka till tidningsindexet
Tillbaka till Åtta Bitars huvudmeny
Peter Karlsson / 1996-01-19 / dat95pkn@mds.mdh.se