Hur man installerar flera operativsystem på samma PC


Fråga: Hur ska jag göra för att ha samtliga miljöer i min PC, som till exempel DOS, Windows, Windows 95, Windows NT, OS/2 Warp och Linux? Hur jag än försöker är det alltid något som förstör ett av de andra.

Svar:

 1. Installera allt i den kronologiska ordning som systemen har tillkommit. Börja med att skapa en Boot Manager partition och en primär partition för DOS med hjälp av OS/2s FDISK. För att göra detta måste du välja Anpassad Installation i Warp. Direkt efter att du avslutat FDISK bootar du om. Skapa inga andra partitioner än, lämna resten av hårddisken ifred.
 2. Boota sedan på DOSens installationsdiskett (du kan inte göra detta steg om du har en DOS-uppgradering). Avsluta genast SETUP med F3 och starta DOS FDISK. Där sätter du status på C: till Active. Boota sedan om på disketten och fullgör nu hela installationen av DOS.
 3. Därefter fortsätter du med Windows eller Windows for Workgroups, vilken du nu har.
 4. Starta Windows 95s Install-program från Arkiv/Kör i Windows. Win95 kommer att hitta Boot Manager och klaga på den, men strunta i det och klicka på OK. Välj Anpassad installation och definiera sedan en egen katalog i vilken Win 95 ska hamna i, exempelvis C:\WIN95. (Om du vill ha Win95 i en egen partition måste du ha skapat denna med OS/2s FDISK innan detta steg)
 5. Gå nu till kommandotolken i Win95 och starta installationsprogrammet för Windows NT WorkStation. Den heter WINNT och lämpligtvis ger man den parametrarna /B /W för att underlätta installationen. (Om du vill ha WinNT i en egen partition måste du ha skapat denna med OS/2s FDISK innan detta steg). WinNT kommer att hamna i C:\WINNT35 om du inte väljer något annat.
 6. Boota återigen på OS/2s installationsdisketter och skapa resten av dina partitioner för OS/2 Warp och Linux. Fullfölj OS/2 installation den här gången.
 7. När du är klar ser du till att Boot Manager är Startbar i OS/2s FDISK, samt Active i DOSens FDISK.
 8. Det som kommer att hända när du gör omstart är att Boot Manager kommer att komma dyka upp. I OS/2s FDISK ska du ha lagt till DOS-partitionen, (och eventuellt en Win95- och en WinNT-partition), OS/2s partition samt den för Linux.

  Om du har lagt samtliga miljöer från Microsoft på samma partition, C:, så kommer du som nästa steg att hamna i WinNTs OS Loader om du väljer C:. Här kan du välja mellan Windows NT och Windows. Väljer du det senare startar Windows 95 igång, tryck då på F4 så startar DOS istället. När DOS har bootat klart kan du starta vanliga Windows med kommandot WIN. Detta låter lite krångligt men fungerar alldeles utmärkt och har dessutom hög imponans-faktor.

 9. Hur Linux-installationen går till beror på vilken variant av Linux du har.
Jisses, vad mycket det blev. :(

Nåväl, det är upp till dig om du vill ha med det i FAQen eller inte. Det vore synd om någon stackare måste gå igenom samma strul som jag gjorde för att åstadkomma detta, så det är ju bra om erfarenheten förs vidare.


Tillbaka till FAQ-sidan
Peter Karlsson / $Date: 1999/07/29 18:57:29 $