Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

Hej då, Gnome

Publisert: Torsdag 2013-06-27. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

När jag började köra Linux någon gång runt 1996 så märkte jag fort bristen på ett snyggt grafiskt gränssnitt. Jag var van vid OS/2 som hade ett väl genomtänkt grafiskt gränssnitt som hette Presentation Manager. Något liknande det hade jag inte till Linux vid den tiden, utan jag körde en rå X-session med en enkel fönsterhanterare (först fwvm, senare ganska länge IceWM), när jag inte körde direkt från en av textterminalerna.

När Gnome och KDE dök upp något år senare var jag till en början ganska skeptisk, men efter ett tag började jag köra delar av Gnome, för att senare gå över helt (även om jag länge behöll IceWM i bakgrunden). KDE var för likt Windows, och även om Gnome försökte vara Mac OS så lyckades man aldrig riktigt helt, men det fungerade bra nog även om varje version blev slöare och slöare.

Jag har nyligen uppgraderat mina Linuxmaskiner till version 7 av Debian och den kommer med version 3 av Gnome. Eftersom jag kört Gnome länge så valde jag den i första hand, men tyckte aldrig riktigt om det nya beteendet. Jag växlade om till Gnome Classic som skulle efterlikna Gnome 2, men inte ens den kändes så väldigt bra. Dessutom började Gnome kännas trögt till och med på årets modell av monsterdator, så det dög inte. Jag har dessutom ett par gamla datorer som jag vill köra grafiska gränssnitt på och på dem är nya Gnome helt enkelt allt för trögt.

Så nu har jag bytt över till LXDE överallt. Tyvärr så ser det lite för mycket ut som Windows för min smak, men det håller sig i alla fall undan tillräckligt mycket för att jag ska kunna överse det. Konfigurationssystemet är av och till lite småkrångligt, men inte värre än att man kan leva med det. I närheten av enkelheten i OS/2:s grafiska gränssnitt anno 1995 är det inte, men dit har ännu ingenting nått. Mac OS är nära, men inte helt.

Kategorier: programvare. Del: Facebook, Google+, e-post

Kommentarer

Artikkelen er mer enn 14 dager gammel og er derfor ikke mulig å kommentere.

Forbehold: Opphavsrett for hver kommentar tilhører forfatterne. Eieren av nettstedet tar ikke ansvar for innhold i kommentarer. Upassende kommentarer blir fjernet.

  • Datum: 2013-06-27 19.33.48 CEST
  • Namn: Storebror
  • Sänt från: 62.109.59.***

LXDE är en klar favorit. Enkelt och tråkigt, inget tjafs.

  • Datum: 2013-06-28 13.17.51 CEST
  • Namn: Roland Casselbrant
  • Vävplats: http://casselbrant.com
  • Sänt från: *********.ang.sth.bostream.se

Jag kör http://en.wikipedia.org/wiki/XFCE på min dator och är ganska nöjd. Det känns emellanåt lite yxigt och osnyggt men springer på i rask takt vilket ändå känns som det viktigaste.

Gnome har jag faktiskt inte kört sedan 1999/2000 och då tyckte jag att det var väldigt snyggt och det var snabbt också men redan till tvåan kändes det som en koloss på fyrkantiga hjul.

Som jämförbart med OS/2 finns ju ingenting. Så är det ju tyvärr.

  • Datum: 2013-06-28 14.37.17 CEST
  • Namn: Peter Krefting
  • Sänt från: ************.bb.cust.telefiber.no

Xfce har jag läst om, men aldrig testat. Det blev LXDE eftersom jag körde den på min lilla netbook som var allt för långsam för att köra en modern Gnome och så hade jag ingen lust att köra något annat helt nytt på skrivbordsdatorn...

Borde väl testa det någon gång, men det är ju det med att hitta tid till det...

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se