Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

Windows 8 - ett första intryck

Publisert: Mandag 2012-11-12. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

Jag tänkte att jag skulle försöka hänga med i teknikutvecklingen för en gångs skull och dra nytta av Microsofts erbjudande att köpa en uppgradering till Windows 8 för 250 (norska) kronor. Tidigare har uppgraderingar kostat allt för mycket för att det skulle vara värt det, men den senaste låg på samma nivå som för en uppdatering av Apples Mac OS X, en lite mer rimlig nivå. Så jag plockade hem uppgraderingsassisteneten och lät den starta. Det fungerade fint, den tyckte datorn skulle kunna köra Windows 8, tog emot min kreditkortsbetalning och gav mig en licensnyckel. Så stoppade den.

Jag kör Privoxy för att filtrera bort reklam och annat otrevligt och hade ställt in Internet Explorer till att gå via den (även om jag aldrig använder mig av Internet Explorer), och tydligen så såg uppgraderingsassistenten det, försökte använda den och blev spärrad i ett filter någonstans. Eller vad det nu var som hände, något felmeddelande fick jag aldrig, utan den stannade på 0 % Efter en omstart så visade det sig att assistenten tyckte jag skulle betala en gång till, det gick inte att mata in licenskoden och försöka hämta igen, men som tur var så fanns det en länk det e-postkvitto jag fått. Så med Privoxy inaktiverat lyckades jag hämta hem uppgraderingen och bränna ner det på en dvd för framtida bruk.

Själva installationen gick smärtfritt – faktiskt mer än vanligt. För första gången någonsin så gick det faktiskt att installera Windows utan att installationsprogrammet skrev sönder min starthanterare. Jag har haft otaliga installationer av IBM Boot Manager, LILO och GRUB överskrivna eller inaktiverade av Windowsinstallationer de senaste 17 åren (räknat från Windows 95), men den här gången gick det fint. Installationsprogrammet startade om datorn ett antal gånger på slumpmässiga tidpunkter under installationen och eftersom jag har Debian som standardval så fick jag då och då gå för att se efter om jag fick dess inloggningsskärm och i så fall starta om datorn, men till slut så kom hela Windows 8 in.

[Windows 8-skrivbord]
Windows 8-skrivbord.

Mitt första intryck av hur Windows 8 ser ut kan sammanfattas i ett ord: Fult. När Windows 7 kom för ett par år sedan tyckte jag det var första gången Microsoft lyckats göra ett grafiskt gränssnitt som var snyggt, men nu har man tagit ett steg tillbaka. Startskärmen, som jag ska komma tillbaka till, ser ut som en leksakslåda för småbarn och det klassiska läget (skrivbordsläget) ser ut en påse vingummin ungefär. Jag har inte helt förstått mig på vad det är de försöker åstadkomma, kanske det stämmer som jag läste en spekulation om, att de försöker göra skrivbordsläget så fult som möjligt för att alla ska gå över till Det heter inte Metro-läget. Men då borde de väl inte gjort det läget så fult, heller?

[Startskärm]
Startskärm.

Metroläget, eller Windows 8-läget som det kanske heter (ingen verkar veta säkert) med dess startskärm, då? Jo, det ser ut som de försöker göra ett operativsystem för surfplattor (nej tack, Android fungerar alldeles utmärkt på min, tack så mycket), men transplanterat till en skrivbordsdator. Med mus (okej, styrkula) och utan pekskärm så fungerar det inte så väldigt bra. Det känns väldigt konstigt att använda muspekare för att peka runt i det, och även om det är lite skoj att köra Wordfeud på pc:n så känns det malplacerat i fullskärmsläge och med musstyrning. Spelet som är så klockrent riktigt på telefon och surfplatta känns bara konstigt.

[Wordfeud]
Wordfeud.

Nåväl, uppgraderingen var ju inte så farligt dyr, och även om jag inte sörjer över Start-knappens frånvaro (jag har aldrig riktigt tyckt om den) så har jag ändå installerat Classic Shell för att slippa växla till startskärmen för att öppna andra program. Och det är ju aldrig fel att köra det senaste, men det är Debianinstallationen som förblir standardvalet på maskinen.

Kategorier: programvare. Del: Facebook, Google+, e-post

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se