Skip past introduction.

WolfBlog

Reflections from a Swede in Norway.

Here you will find my small graffiti board where I write about things I come to think about.

In my blog, I write about the general unfairness of life, about spam mail, vintage computers, board games, Norwegians, current and not-so-current affairs, technology and whatever else occurs to me — in other words, a glorious mess. All opinion expressed here are of course my own, and all similarities with any living people is of course intentional.

These pages are using automatic language selection, if you prefer to read in Swedish, please use this page instead. See the help for info on how to make your web browser select the correct language automatically. A monthly overview is also available.

All text and pictures © copyright Peter Krefting, unless otherwise noted. More about the author.

Colour theory

Published: Sunday 2012-09-30.

I have started wondering whether or not I am partly colour-blind on my right eye. I have always perceived colours slightly differently, with my left eye the world is slightly more yellow than with my right, but when I was in bed reading in fairly dim lighting, it was very noticeable: the reflection of the lamp was amber-yellow with my left eye and steel-blue with my right. In daylight, the difference is much less noticeable. Or maybe it is completely normal, maybe everyone’s sight is like that?

Categories: life. Share: Facebook, Google+, email

Comments

The article is older than a fortnight and has been closed for new comments.

Disclaimer: The comments are copyrighted by their respective authors. The web site owner takes no responsibility for the contents of the comments. Improper comments will be deleted.

  • Datum: 2012-09-30 11.57.23 CEST
  • Namn: Thomas Tydal
  • Vävplats: http://www.tydal.nu/
  • Sänt från: ************.cust.bredband2.com

Det behöver inte betyda något. Vi ser inte färger objektivt utan hjärnan gör om det baserat på vad vi tror om färgerna. Tar du med dig ett vitt papper från ett rum med mycket ljus till ett med dämpad belysning så kommer du fortfarande att se det som vitt eftersom din hjärna vet att det är vitt, trots att det i själva verket blivit grått. Det är därför funktionen vitbalans behövs i kameror, så man kan ställa in vilken färg som människan borde uppleva som vit i den aktuella situationen.

Titta exempelvis på den klassiska bilden: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/60/Grey_square_optical_illusion.PNG

Vi är vana att se ett schackmönster och vi är vana att färger blir mörkare i skugga, så detta kompenserar hjärnan för, så vi tycker att färgen på ruta A ser ljus ut och färgen på ruta B mörk, trots att rutorna i själva verket har exakt samma färg!

Och den här illusionen är så stark att trots att du verifierar i ett ritprogram att det är samma färg, så att din hjärna vet att det är samma, så kommer du ändå inte se det.

Vänster och höger öga ser ju inte samma sak, med saker man håller nära sig - som en läsplatta - kan det ju skilja en del i hur ljuset reflekteras. Så länge man har båda ögonen öppna gör ju hjärnan om det till en bild och tolkar färgerna på den. Man brukar också prata om att den ena ögat är dominant och alltså har mer att säga till om vad det gäller tolkningen. Med ett öga i taget blir ju läget ett annat och i svag belysning blir färgerna annorlunda, så utan att vara expert i ämnet tycker jag inte det låter konstigt. När man testar färgseendet så gör man ju det i fullt ljus.

Kan du utan tvekan se siffrorna i ett färgblindstest, exempelvis här: http://ishiharatest.blogspot.se/2011/03/ishihara-color-blindness-test.html så har du normalt färgseende.

  • Datum: 2012-10-01 16.57.41 CEST
  • Namn: Anders Carlsson
  • Sänt från: ********************.business.telia.com

Peter, har inte du fotokromatiska glasögon? Det är inte de som spelar dig ett spratt?

  • Datum: 2012-10-02 09.43.09 CEST
  • Namn: Peter Krefting
  • Sänt från: ******.oslo.opera.com

Intressanta länkar, jag ska läsa lite vidare. Tack, Thomas.

Och Andreas, jo, jag har förvisso det, men eftersom jag har haft fenomenet med färgsynen sedan långt innan jag skaffade sådana, och det uppstår även utan att jag har glasögon på, så tror jag inte det är de som orsakar det.

| | Latest postings | This month | All months and categories

This page is best read on the Internet.

peter@softwolves.pp.se