Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

Charles Stross

Publisert: Mandag 2012-03-05. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

Det var länge sedan jag blev så fascinerad av en enda författares produktion, sist var nog med Orson Scott Cards böcker (och jag har ännu mer att läsa där). Men nu är det den brittiske författaren Charles Stross som gäller för alla slantar.

Det började för ett par år sedan när jag var snubblade över en bokrekommendation i SF-bokhandeln i Göteborg. Det var boken The Atrocity Archives som rekommenderades, och trots att baksidestexten inte verkade helt övertygande så köpte jag den. Stross har tidigare jobbat som skribent i datortidningar, något som märks. Hans böcker (åtminstone de jag läst hittills) innehåller massor av referenser till modern datorteknik, och alla är väldigt trovärdiga även för mig som jobbar inom fältet. Det är det inte alla som klarar av.

The Atrocity Archives utgår från idén om att komplexa matematiska beräkningar kan öppna portaler till alternativa dimensioner, något som blivit ett problem i och med att datorer blivit allt kraftfullare. Huvudpersonen råkar snubbla över en farlig beräkning och blir dragen in i en hemlig organisation som i hemlighet försöker skydda allmänheten mot de faror som gömmer sig i de här dimensionerna. En helt absurd utgångspunkt blir till en helt underbar historia. Jag har också läst romanen The Jennifer Morgue och novellerna Down on the Farm samt Overtime (som bägge går att läsa på väven) i samma serie och nu har jag köpt in den tredje romanen The Fuller MemorandumOutland här i Oslo och planerar att läsa den härnäst.

Jag fick köpa den på papper, eftersom böckerna för det mesta inte är tillgängliga som eböcker. Åtminstone inte om man inte har en Amazon Kindle, och det har jag inte, jag har en Sony Reader. Men jag kan leva med en döda träd-utgåva, även om det innebär att jag inte kommer behålla den efter att jag läst den; mina döda träd-böcker donerar jag till jobbets bokbytarhylla, en hylla där jag förresten hittade en annan av hans böcker strax före jul.

Glasshouse hette den, och utspelar sig i en framtid där vi enkelt kan kopiera och modifiera våra kroppar och sinnen. Men vad händer om kopieringsapparaterna råkar ut för ett datavirus som redigerar oss innan kopian skapas? En fascinerande berättelse, som bygger på idéerna i romanen Accelerando, som jag läser just nu. Accelerando är tillgänglig som en gratis ebok och för den som är intresserad kan jag rekommendera den, även om jag inte hunnit läsa ut den än!

Kategorier: bøker. Del: Facebook, Google+, e-post

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se