Skip past introduction.

WolfBlog

Reflections from a Swede in Norway.

Here you will find my small graffiti board where I write about things I come to think about.

In my blog, I write about the general unfairness of life, about spam mail, vintage computers, board games, Norwegians, current and not-so-current affairs, technology and whatever else occurs to me — in other words, a glorious mess. All opinion expressed here are of course my own, and all similarities with any living people is of course intentional.

These pages are using automatic language selection, if you prefer to read in Swedish, please use this page instead. See the help for info on how to make your web browser select the correct language automatically. A monthly overview is also available.

All text and pictures © copyright Peter Krefting, unless otherwise noted. More about the author.

Ett halvt år

Published: Sunday 2012-01-22. Not available in English (automatic translation).

I dag är det ett halvt år sedan bombningarna den 22 juli. Vi var nere i området runt där det smällde i dag i samband med att det var dopfest i Svenska Margaretakyrkan, där Johanna döptes i höstas. Kyrkan ligger alldeles i närheten av där bomben smällde, och fick fönstren förstörda i smällen.

Så fort man är i området blir man påmind om bombningen, ett stort område runt regeringsbyggnaden är fortfarande avspärrat och på huvudbiblioteket, som ligger vägg i vägg med kyrkan, är huvudingången fortfarande stängd på grund av skador. Bussen kör omvägar och utanför VG-huset hänger fortfarande 22 juli-tidningen, i en spräckt glasmonter.

Ett halvt år, sex månader. Lika gammal som Johanna blev för lite över två veckor sedan. Johanna, som låg inlagd med virusinfektion på barnavdelningen på Ullevål sjukhus fredagen den 22 juli förra året, men som blev utskriven i förtid för att de behövde plats för att ta hand om Utøya-offren. Fast det visste vi ju inte riktigt då, på eftermiddagen, när ambulanserna först började rycka ut, för att ta hand om de skadade från centrumbombningen. När jag såg TV-bussarna rulla in för att kunna filma det och intervjua presstalesmän. Djupet av vad som hände förstod vi inte förrän vi såg det rulla ut på alla TV-kanaler; NRK som sände samma nyhetsprogram på alla sina kanaler, och vars program också gick på några av de vanligtvis konkurrerande kommersiella kanalerna. TV2 som med sin Nyhetskanalen som upprepade nyheterna timme efter timme, alltjämt med nya detaljer.

Men det allra värsta var dagen efter, när siffran på antalet Utøyaoffer publicerades. Då kändes det lite konstigt att bo i Oslo. På lördagskvällen var jag tvungen att gå ut och gå en långpromenad bara för att se att det mesta av staden trots allt fortfarande var kvar.

Det var det. Det är det fortfarande.

Categories: life. Share: Facebook, Google+, email

| | Latest postings | This month | All months and categories

This page is best read on the Internet.

peter@softwolves.pp.se