Skip past introduction.

WolfBlog

Reflections from a Swede in Norway.

Here you will find my small graffiti board where I write about things I come to think about.

In my blog, I write about the general unfairness of life, about spam mail, vintage computers, board games, Norwegians, current and not-so-current affairs, technology and whatever else occurs to me — in other words, a glorious mess. All opinion expressed here are of course my own, and all similarities with any living people is of course intentional.

These pages are using automatic language selection, if you prefer to read in Swedish, please use this page instead. See the help for info on how to make your web browser select the correct language automatically. A monthly overview is also available.

All text and pictures © copyright Peter Krefting, unless otherwise noted. More about the author.

Eurovisionairy

Published: Sunday 2011-05-15.

The wrong song won. As usual. (I had my hopes on Finland this year.)

Categories: music. Share: Facebook, Google+, email

Comments

The article is older than a fortnight and has been closed for new comments.

Disclaimer: The comments are copyrighted by their respective authors. The web site owner takes no responsibility for the contents of the comments. Improper comments will be deleted.

 • Datum: 2011-05-16 10.33.11 CEST
 • Namn: Anders Carlsson
 • Sänt från: ******.hosting.quicknet.se

Halva ESC består ju av svenskar i en eller annan form. Kanske beror det på att Sverige är ett av få länder där tävlingen tas på blodigt allvar. De flesta verkar se det som ett internationellt jippo, kul för stunden men ingen genre där musikproffs jobbar året runt.

Själv undrar jag mest över sändningstiderna nästa år. Baku ligger tre timmar före centraleuropeisk tid, vilket innebär att antingen påbörjas sändningen tidig kväll hos oss eller så får artisterna gå på scenen runt midnatt eller strax efteråt. Det fungerar ju på krogar osv att uppträdande börjar vid 23-tiden men en stor konsertarena med sittande, mestadels nykter publik som ska hålla sig alerta mellan kl. 00-04 på natten, lokal tid? Det kan tänkas att man ruckar tiderna något i varje riktning så semifinaler och finaler inleds kl. 19:00 CET (22:00 i Azerbaijan).

 • Datum: 2011-05-17 11.14.09 CEST
 • Namn: Peter Krefting
 • Sänt från: ***************.home.otenet.gr

Jag läste en brittisk morgontidning häromdagen, där de skröt över att det sångaren i det vinnande numret bor i Storbritannien, och att det var flera av bidragen som hade brittiska upphovsmän och -kvinnor, och de norska kommentatorerna på NRK, där jag såg programmet, pratade om flera norrmän, så det är nog ett ganska vanligt fenomen. Det har ju ställt upp flera utländska artister i den svenska finalen också.

Jag såg finalen i tidszonen GMT+3, och det kändes sent nog. Semifinalerna började klockan 22:00 och slutade midnatt, och finalen var inte färdig förrän bortemot halv två på natten. Jag kan tänka mig det är ännu värre längre österut, även om jag inte vet riktigt i vilken tidszon Azerbajdzjan befinner sig. Kanske de kan skippa sommartiden nästa år för att hamna bättre i synk? Konstigare saker har hänt...

På Island och i Storbritannien var klockan inte mer än åtta på kvällen när finalen började, och jag tror nästan det är lite i tidigaste laget att låta det börja klockan sex eller sju därborta. Det är svårt med direktsändningar över en hel kontinent så där.

Kanske vi bara borde göra som på transsibiriska järnvägen och köra Moskva-tid överallt? Spelar det egentligen så stor roll om solen går upp först framemot middag, eller går ner klockan sju på morgonen? :-)

 • Datum: 2011-05-17 14.49.38 CEST
 • Namn: Anders Carlsson
 • Sänt från: ******************.business.telia.com

Azerba-hurdomnustavas ligger GMT+4, sommartid GMT+5. Systemet med en gemensam tidszon praktiseras mig veterligen fortfarande i Kina.

I Australien eftersände de semifinaler fredag-lördag och så finalen söndag kväll. Även om det inte påverkade de riktiga resultatet fick tittarna göra en egen telefonomröstning där Irland vann och "Azerba" kom sist.

Egentligen känns 43-44 länder fördelade på två semifinaler och en final lite väl mycket. Själv skulle jag gärna se regionala finaler, kanske en per vecka och så blir det c:a 10-12 bidrag som går till en pan-europeisk final. Alltså Big Five och ytterligare 5-7 regionalt framröstade bidrag.

I år hade arrangörerna distribuerat semifinalbidragen för att undvika grannröstning men så blir ju fallet ändå finalen. Genom att de nordiska länderna, balkanländerna, de f.d. sovjetiska länderna, de andra östeuropeiska länderna och det fåtal västeuropeiska länder som inte ingår i klubben som satsar mest pengar, inbördes får välja ut ett bidrag som representerar hela regionen, är de också diskvalificerade att rösta på sitt bidrag i finalen.

Möjligen skulle det systemet gynna Big Five eftersom Frankrike, Italien och Spanien skulle kunna fortsätta att rösta på varandra.

 • Datum: 2011-05-17 20.18.28 CEST
 • Namn: Peter Krefting
 • Sänt från: ***************.home.otenet.gr

Azerbajdzjan stavas det. Det är fint med rättstavning direkt i webbläsaren :-)

Jag tror det räcker gott med tre sändningar, Sveriges (och numera bl.a Norges) format med tusentals delfinaler och andra chanser och slutfinaler gör bara att man inte orkar titta till slut, oavsett om man gillar det eller inte...

| | Latest postings | This month | All months and categories

This page is best read on the Internet.

peter@softwolves.pp.se