Skip past introduction.

WolfBlog

Reflections from a Swede in Norway.

Here you will find my small graffiti board where I write about things I come to think about.

In my blog, I write about the general unfairness of life, about spam mail, vintage computers, board games, Norwegians, current and not-so-current affairs, technology and whatever else occurs to me — in other words, a glorious mess. All opinion expressed here are of course my own, and all similarities with any living people is of course intentional.

These pages are using automatic language selection, if you prefer to read in Swedish, please use this page instead. See the help for info on how to make your web browser select the correct language automatically. A monthly overview is also available.

All text and pictures © copyright Peter Krefting, unless otherwise noted. More about the author.

Trolljegeren

Published: Sunday 2010-11-14. Not available in English (automatic translation).

Jag var på bio i går och såg den norska filmen Trolljegeren. Filmen hör hemma i genren mockumentary, alltså en film som uppger sig för att vara en dokumentär, men som inte är det. Den här genren har fått ett litet uppsving på sistone, med flera bra filmer som Cloverfield och District 9. Vad jag vet är dock det här den första norska sådana filmen.

En film har anonymt dykt upp hos en filmbyrå, på vilken tre högskolestudenter ger sig ut med en videokamera för att försöka utreda en mystisk björnjägare som dykt upp i samband med att en björn siktats i området. Det visar sig dock att personen i fråga är på jakt efter annat än björnar. Och när det sedan visar sig att något mystiskt hänt med de tre studenterna så är det inget annat att göra än att publicera filmen.

Filmen är riktigt välgjord. Jag trodde först det skulle vara en skräckfilm, men det var betydligt fler stunder av skratt än av skräck i den. Filmen driver med flera av de gamla trollsagorna, vi får bland annat se tre getabockar trippa fram över en trollbro. Och så får vi äntligen den vetenskapliga förklaringen till varför troll blir till sten av dagsljus.

Rekommenderas varmt!

Categories: movies. Share: Facebook, Google+, email

Comments

The article is older than a fortnight and has been closed for new comments.

Disclaimer: The comments are copyrighted by their respective authors. The web site owner takes no responsibility for the contents of the comments. Improper comments will be deleted.

  • Dato: 2010-11-15 10.34.39 CET
  • Navn: Eirik
  • Vevsted: http://eiriks.net
  • Sendt fra: *******.ftth.trollnet.no

Skjønner at det er delte meninger om filmen, jeg hører mange flere enn deg som sier at de syntes den var bra. Jeg hatet den ;) Syntes spesielt skuespillerprestasjonene var under pari, og det ble for masete for meg.

  • Dato: 2010-11-18 14.38.45 CET
  • Navn: Peter Krefting
  • Sendt fra: *******.opera.com

Ja, de kunde sikker vært bedre, og hadde det vært en amerikansk film hadde jeg sikker vært mer irritert enn når det var en skandinavisk film. Men så skal det jo være en "dokumentar", så da kan jeg se bort litt fra det.

| | Latest postings | This month | All months and categories

This page is best read on the Internet.

peter@softwolves.pp.se