Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

Lätt att förstå?

Publisert: Torsdag 2010-01-28. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

När jag först hörde om ”smörupproret” i Kramfors så lät det ganska befängt, men ju mer man tänker på det, desto mer verkar det rimligt. Vi är redan väldigt noga med att försöka köpa produkter med så få ”E-nummer” som möjligt till Jenny, utan i stället ge henne mer naturlig mat och själv försöker jag undvika sötningsmedel (det skall vara riktigt socker i Coca Cola), så när man läser lite mer om vad det är man vill uppnå så känns det egentligen helt rätt.

Fast det blir nog lättmjölk även i fortsättningen, jag har aldrig gillat smaken av fetare mejerimjölk.

Kategorier: barn. Del: Facebook, Google+, e-post

Kommentarer

Artikkelen er mer enn 14 dager gammel og er derfor ikke mulig å kommentere.

Forbehold: Opphavsrett for hver kommentar tilhører forfatterne. Eieren av nettstedet tar ikke ansvar for innhold i kommentarer. Upassende kommentarer blir fjernet.

  • Datum: 2010-01-29 10.35.15 CET
  • Namn: Anders Carlsson
  • Sänt från: ******************.business.telia.com

Det är bara några veckor sedan jag slog upp att A och D-vitamin är fettlösliga och därför i mindre mängd förekommer naturligt i lättmjölk än i standardmjölk. Därav har mejerierna tillsatt dessa vitaminer sedan 1960-talet, men det har höjts röster för att sluta tillsätta åtminstone det ena (orkar inte kolla vilket av dem) eftersom förändrade levnadsvanor gjort att barn och vuxna numera får i sig nog av det ena vitaminet.

Jag vill bara tillägga att rätt många ämnen och extrakt ur växter har tilldelats E-nummer, så bara för att en produkt har dessa angivna behöver det inte betyda en kemikalisk soppa framställd i lab. Den medvetne konsumenten skaffar sig förstås kännedom om vad som är vad, men rätt många resonerar binärt i sådana frågor. Om man tillsatt torkad citron kanske ingen blir rädd men om man anger E-numret för citronsyra - vars effekt man vill uppnå med citronen snarare än som smakhöjare - är det läge för misstänksamhet.

Visserligen kan säkert citronsyran både utvinnas ur ekologiskt odlad frukt och framställas syntetiskt, så då är frågan om konsumenterna ska framtvinga undergrupperingar av E-numren, ungefär som att man ska kunna se om vetemjölet i brödet kommer av en gammal sort eller är genmanipulerad för bättre motståndkraft mot skadedjur.

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se