Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

Var har Makka Pakka tagit vägen?

Publisert: Torsdag 2010-01-07. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

Jenny har ett program på tv som hon ser på, och som hon gillar. Det heter Drømmehagen i Norge, eller I drömmarnas trädgård i Sverige. Det är ett program anpassat för de allra minsta, tänkt för att gå i lugnt och sakta tempo och som passar när det snart är dags att sova. NRK har visat det på sin barnkanal ”Super” varje kväll klockan halv sex i två år nu, en helt perfekt tid för Jenny, och så gott som alla andra små barn runt ett-två år i hennes bekantskapskrets. Men från och med i måndags var det slut.

NRK valde nämligen att sluta sända programmet, och ersatte det med en massa obegripliga kortfilmer, vars målgrupp var lite större barn (från två år och uppåt). Sådana ändringar gör man förstås inte ostraffat, det har blivit väldigt rabalder av det hela. Det är nästan så att jag överväger att skaffa mig ett konto på Facebook bara för att gå med i protestgruppen, tillsammans med de (just nu) 14.000 andra föräldrarna som vill ha programmet tillbaka.

NRK har backat (i alla fall delvis, även om man inte helt vill erkänna det), och lovar ta tillbaka programmet från och med nästa vecka. Dock på dagtid, så det blir att spela in. Som tur är har jag fyra-fem avsnitt inspelade, så Jenny kan få se sin Drømmehagen till den kommer tillbaka igen. ”Connie ku” på nynorska var i alla fall ingen favorit i måndags…

Kategorier: barn, media, pekere. Del: Facebook, Google+, e-post

Kommentarer

Artikkelen er mer enn 14 dager gammel og er derfor ikke mulig å kommentere.

Forbehold: Opphavsrett for hver kommentar tilhører forfatterne. Eieren av nettstedet tar ikke ansvar for innhold i kommentarer. Upassende kommentarer blir fjernet.

 • Datum: 2010-01-08 10.07.56 CET
 • Namn: Anders Carlsson
 • Sänt från: ******************.business.telia.com

Jag har egentligen inget bra att tillägga, men din rubrik satte myror i huvudet på mig och efter lite sökande på nätet leder mig till inkastaden Machu Picchu (gamla bergstoppen).

Vad visades på TV när vi var småbarn? Somnade vi utan att se barnprogram? Det tråkiga är ju att man i princip saknar minnen från sina allra första år, så om ni inte skaffar programmet på DVD eller behåller inspelningar kommer det att kännas oerhört främmande för Jenny när hon om 15 år återupptäcker barndomens TV-program och i bästa fall kan förnimma suddiga minnen av programmet som en gång i tiden var närmast oersättligt.

Jag minns inte riktigt vad det var som gick när jag var liten, men jag minns vinjetten till "halv fem" på TV1 där en tecknad figur går på lina. Det var barnprogrammen för små barn, så var det "halv sex" på TV2 med barnprogrammen för lite större barn.

Ah, där var den ju. Och visst minns man.

"Kom nu då!"
"Vadå?"
"Barnprogram i teve två!"

 • Datum: 2010-01-08 11.35.08 CET
 • Namn: Anders Carlsson
 • Sänt från: ******************.business.telia.com

Fast du måste ha varit 6-7 år när den tecknade figuren dansade på lina? Jag syftade på när vi var i Jennys ålder, alltså barnprogram från senare halvan på 1970-talet avsedda för riktigt små barn om det nu fanns sådana.

 • Datum: 2010-01-08 13.02.38 CET
 • Namn: Peter Krefting
 • Sänt från: *****.215.142.63.getinternet.no

Hmm, det har jag ingen aning om. Det äldsta minne jag kan kännas vid mig tror jag är från tre-fyra-årsåldern.

Det här kanske kvalificerar?

 • Datum: 2010-01-08 18.25.29 CET
 • Namn: Anders Carlsson
 • Sänt från: ******************.business.telia.com

Inte för att jag har något minne av det, men av de klipp jag hittade på YouTube borde något i stil med det här ligga närmast om vi fortfarande talar om halvfem småbarnsprogram:

http://www.youtube.com/watch?v=J9fV02qbEAc

Laban och Labolina var säkert kul men skulle en knappt tvååring få något större utbyte av det? Jag ska erkänna att jag har dålig koll på barns utveckling eftersom jag inte har några egna. Dessutom det säkert individuellt, vissa tvååringar kanske redan lärt sig läsa undertexterna på utländska filmer. :)

Förresten vad har Teletubbies för status i dagens småbarnsvärld? Har de varit populära så länge att de blivit passé?

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se