Skip past introduction.

WolfBlog

Reflections from a Swede in Norway.

Here you will find my small graffiti board where I write about things I come to think about.

In my blog, I write about the general unfairness of life, about spam mail, vintage computers, board games, Norwegians, current and not-so-current affairs, technology and whatever else occurs to me — in other words, a glorious mess. All opinion expressed here are of course my own, and all similarities with any living people is of course intentional.

These pages are using automatic language selection, if you prefer to read in Swedish, please use this page instead. See the help for info on how to make your web browser select the correct language automatically. A monthly overview is also available.

All text and pictures © copyright Peter Krefting, unless otherwise noted. More about the author.

Var har Makka Pakka tagit vägen?

Published: Thursday 2010-01-07. Not available in English (automatic translation).

Jenny har ett program på tv som hon ser på, och som hon gillar. Det heter Drømmehagen i Norge, eller I drömmarnas trädgård i Sverige. Det är ett program anpassat för de allra minsta, tänkt för att gå i lugnt och sakta tempo och som passar när det snart är dags att sova. NRK har visat det på sin barnkanal ”Super” varje kväll klockan halv sex i två år nu, en helt perfekt tid för Jenny, och så gott som alla andra små barn runt ett-två år i hennes bekantskapskrets. Men från och med i måndags var det slut.

NRK valde nämligen att sluta sända programmet, och ersatte det med en massa obegripliga kortfilmer, vars målgrupp var lite större barn (från två år och uppåt). Sådana ändringar gör man förstås inte ostraffat, det har blivit väldigt rabalder av det hela. Det är nästan så att jag överväger att skaffa mig ett konto på Facebook bara för att gå med i protestgruppen, tillsammans med de (just nu) 14.000 andra föräldrarna som vill ha programmet tillbaka.

NRK har backat (i alla fall delvis, även om man inte helt vill erkänna det), och lovar ta tillbaka programmet från och med nästa vecka. Dock på dagtid, så det blir att spela in. Som tur är har jag fyra-fem avsnitt inspelade, så Jenny kan få se sin Drømmehagen till den kommer tillbaka igen. ”Connie ku” på nynorska var i alla fall ingen favorit i måndags…

Categories: kids, links, media. Share: Facebook, Google+, email

Comments

The article is older than a fortnight and has been closed for new comments.

Disclaimer: The comments are copyrighted by their respective authors. The web site owner takes no responsibility for the contents of the comments. Improper comments will be deleted.

 • Datum: 2010-01-08 10.07.56 CET
 • Namn: Anders Carlsson
 • Sänt från: ******************.business.telia.com

Jag har egentligen inget bra att tillägga, men din rubrik satte myror i huvudet på mig och efter lite sökande på nätet leder mig till inkastaden Machu Picchu (gamla bergstoppen).

Vad visades på TV när vi var småbarn? Somnade vi utan att se barnprogram? Det tråkiga är ju att man i princip saknar minnen från sina allra första år, så om ni inte skaffar programmet på DVD eller behåller inspelningar kommer det att kännas oerhört främmande för Jenny när hon om 15 år återupptäcker barndomens TV-program och i bästa fall kan förnimma suddiga minnen av programmet som en gång i tiden var närmast oersättligt.

Jag minns inte riktigt vad det var som gick när jag var liten, men jag minns vinjetten till "halv fem" på TV1 där en tecknad figur går på lina. Det var barnprogrammen för små barn, så var det "halv sex" på TV2 med barnprogrammen för lite större barn.

Ah, där var den ju. Och visst minns man.

"Kom nu då!"
"Vadå?"
"Barnprogram i teve två!"

 • Datum: 2010-01-08 11.35.08 CET
 • Namn: Anders Carlsson
 • Sänt från: ******************.business.telia.com

Fast du måste ha varit 6-7 år när den tecknade figuren dansade på lina? Jag syftade på när vi var i Jennys ålder, alltså barnprogram från senare halvan på 1970-talet avsedda för riktigt små barn om det nu fanns sådana.

 • Datum: 2010-01-08 13.02.38 CET
 • Namn: Peter Krefting
 • Sänt från: *****.215.142.63.getinternet.no

Hmm, det har jag ingen aning om. Det äldsta minne jag kan kännas vid mig tror jag är från tre-fyra-årsåldern.

Det här kanske kvalificerar?

 • Datum: 2010-01-08 18.25.29 CET
 • Namn: Anders Carlsson
 • Sänt från: ******************.business.telia.com

Inte för att jag har något minne av det, men av de klipp jag hittade på YouTube borde något i stil med det här ligga närmast om vi fortfarande talar om halvfem småbarnsprogram:

http://www.youtube.com/watch?v=J9fV02qbEAc

Laban och Labolina var säkert kul men skulle en knappt tvååring få något större utbyte av det? Jag ska erkänna att jag har dålig koll på barns utveckling eftersom jag inte har några egna. Dessutom det säkert individuellt, vissa tvååringar kanske redan lärt sig läsa undertexterna på utländska filmer. :)

Förresten vad har Teletubbies för status i dagens småbarnsvärld? Har de varit populära så länge att de blivit passé?

| | Latest postings | This month | All months and categories

This page is best read on the Internet.

peter@softwolves.pp.se