Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

Radiotystnad

Publisert: Torsdag 2009-12-03. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

När jag kom till kontoret i morse slog jag på Rix FM:s vävradio som vanligt, men möttes av tystnad. När jag gick till deras hemsida fick jag en förklaring om varför:

[Uppropet Rädda radion]
Uppropet Rädda radion

Jag kan inte säga att jag har så mycket till övers för svensk reklamradio, bortsett från ett par timmars morgonprogram varje dag är den totalt ointressant. Jag tror att om de ska släppas fria från koncessionsavgift så skall de istället få koncessionskrav på sig, som här i Norge. Här finns två rikstäckande reklamradionät, där båda har krav om att sända en viss mängd nyheter, aktualitetsprogram, barn- och ungdomsprogram och så vidare. Det gör att de faktiskt går att lyssna på, även om de har lika dålig variation på musiken som den svenska reklamradion – det finns någonting mellan musiken som är värt att lyssna på.

Kanske den modellen kan fungera i Sverige. Före förra årsskiftet hade Sverige två i stort sett rikstäckande reklamradiostationer, Rix och Mix Megapol (som i och för sig lät så lika att det svårt att höra skillnad på dem), även om det skedde under täckmantel av delvis lokala sändningar, där det mesta ”lokala” var en cd-växlare som spelade ”lokal” musik nattetid. De två näten borde antagligen bytas ut mot två rikstäckande nät, med klara regler för vad som skall sändas, då kanske det kan bli lite ordning och reda. Men att bara släppa radion fri, det har jag ingen större tro på.

Kategorier: media. Del: Facebook, Google+, e-post

Kommentarer

Artikkelen er mer enn 14 dager gammel og er derfor ikke mulig å kommentere.

Forbehold: Opphavsrett for hver kommentar tilhører forfatterne. Eieren av nettstedet tar ikke ansvar for innhold i kommentarer. Upassende kommentarer blir fjernet.

  • Datum: 2009-12-03 09.54.53 CET
  • Namn: Anders Carlsson
  • Sänt från: ******.hosting.quicknet.se

Kanalcheferna menar ju att alla miljoner de lägger i avgift skulle kunna gå till att utveckla de egna programmen istället. Då uppstår problemet med hönan och ägget: ska reklamradion först uppvisa vettigt programinnehåll och i efterhand krediteras för erlagda avgifter? Alternativt slopas de ett halvår på prov, och återinförs sedan för de kanaler som inte utvecklat innehållet.

Själv lyssnar jag enbart på SR, mycket för det talade innehållets skull. Främst P4 men även en skvätt P3 under den timme P4 sänder på finska.

  • Datum: 2009-12-03 10.52.54 CET
  • Namn: Peter Krefting
  • Sänt från: *******.opera.com

Jag blandar de kommersiella kanalernas morgonprogram (Svenska Rix, Oslokanalen Radio Metro, ibland SR P3 eller NRK P3) och sedan lyssnar jag mest på NRK P3 och kommersiella P4 Norge, av och till på SR P3. Det är en del program på de olika kanalerna som är intressanta men ofta tröttnar jag på en kanal efter ett tag.

Kanaler som inte sänder nyheter åtminstone en gång i timmen är ointressanta för min del (även om det kan bli någon timme med Spotify mitt på dagen).

  • Datum: 2009-12-03 11.33.07 CET
  • Namn: Anders Carlsson
  • Sänt från: ******.hosting.quicknet.se

Oj, det låter som du är en tvättäkta radiozappare! :-D Jag är för lat för att byta webbkanal om programmet just nu inte är speciellt intressant. Då låter jag radion övergå i bakgrundsljud. Endast om det är riktigt obehagliga röster, personer eller ämnen byter jag. Folk som ringer in för att gnälla och inte tål att bli bemötta gör att jag byter kanal eller stänger av. Men det har inte så mycket med ämnet att göra, mer än att de kommersiella kanalerna möjligen skulle kunna profilera sig som "folkets röst" till skillnad från den statsfinansierade och -styrda radion som konspiratoriskt skulle kunna sägas vara toppstyrd även om så inte är fallet.

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se