Skip past introduction.

WolfBlog

Reflections from a Swede in Norway.

Here you will find my small graffiti board where I write about things I come to think about.

In my blog, I write about the general unfairness of life, about spam mail, vintage computers, board games, Norwegians, current and not-so-current affairs, technology and whatever else occurs to me — in other words, a glorious mess. All opinion expressed here are of course my own, and all similarities with any living people is of course intentional.

These pages are using automatic language selection, if you prefer to read in Swedish, please use this page instead. See the help for info on how to make your web browser select the correct language automatically. A monthly overview is also available.

All text and pictures © copyright Peter Krefting, unless otherwise noted. More about the author.

Radiotystnad

Published: Thursday 2009-12-03. Not available in English (automatic translation).

När jag kom till kontoret i morse slog jag på Rix FM:s vävradio som vanligt, men möttes av tystnad. När jag gick till deras hemsida fick jag en förklaring om varför:

[Uppropet Rädda radion]
Uppropet Rädda radion

Jag kan inte säga att jag har så mycket till övers för svensk reklamradio, bortsett från ett par timmars morgonprogram varje dag är den totalt ointressant. Jag tror att om de ska släppas fria från koncessionsavgift så skall de istället få koncessionskrav på sig, som här i Norge. Här finns två rikstäckande reklamradionät, där båda har krav om att sända en viss mängd nyheter, aktualitetsprogram, barn- och ungdomsprogram och så vidare. Det gör att de faktiskt går att lyssna på, även om de har lika dålig variation på musiken som den svenska reklamradion – det finns någonting mellan musiken som är värt att lyssna på.

Kanske den modellen kan fungera i Sverige. Före förra årsskiftet hade Sverige två i stort sett rikstäckande reklamradiostationer, Rix och Mix Megapol (som i och för sig lät så lika att det svårt att höra skillnad på dem), även om det skedde under täckmantel av delvis lokala sändningar, där det mesta ”lokala” var en cd-växlare som spelade ”lokal” musik nattetid. De två näten borde antagligen bytas ut mot två rikstäckande nät, med klara regler för vad som skall sändas, då kanske det kan bli lite ordning och reda. Men att bara släppa radion fri, det har jag ingen större tro på.

Categories: media. Share: Facebook, Google+, email

Comments

The article is older than a fortnight and has been closed for new comments.

Disclaimer: The comments are copyrighted by their respective authors. The web site owner takes no responsibility for the contents of the comments. Improper comments will be deleted.

  • Datum: 2009-12-03 09.54.53 CET
  • Namn: Anders Carlsson
  • Sänt från: ******.hosting.quicknet.se

Kanalcheferna menar ju att alla miljoner de lägger i avgift skulle kunna gå till att utveckla de egna programmen istället. Då uppstår problemet med hönan och ägget: ska reklamradion först uppvisa vettigt programinnehåll och i efterhand krediteras för erlagda avgifter? Alternativt slopas de ett halvår på prov, och återinförs sedan för de kanaler som inte utvecklat innehållet.

Själv lyssnar jag enbart på SR, mycket för det talade innehållets skull. Främst P4 men även en skvätt P3 under den timme P4 sänder på finska.

  • Datum: 2009-12-03 10.52.54 CET
  • Namn: Peter Krefting
  • Sänt från: *******.opera.com

Jag blandar de kommersiella kanalernas morgonprogram (Svenska Rix, Oslokanalen Radio Metro, ibland SR P3 eller NRK P3) och sedan lyssnar jag mest på NRK P3 och kommersiella P4 Norge, av och till på SR P3. Det är en del program på de olika kanalerna som är intressanta men ofta tröttnar jag på en kanal efter ett tag.

Kanaler som inte sänder nyheter åtminstone en gång i timmen är ointressanta för min del (även om det kan bli någon timme med Spotify mitt på dagen).

  • Datum: 2009-12-03 11.33.07 CET
  • Namn: Anders Carlsson
  • Sänt från: ******.hosting.quicknet.se

Oj, det låter som du är en tvättäkta radiozappare! :-D Jag är för lat för att byta webbkanal om programmet just nu inte är speciellt intressant. Då låter jag radion övergå i bakgrundsljud. Endast om det är riktigt obehagliga röster, personer eller ämnen byter jag. Folk som ringer in för att gnälla och inte tål att bli bemötta gör att jag byter kanal eller stänger av. Men det har inte så mycket med ämnet att göra, mer än att de kommersiella kanalerna möjligen skulle kunna profilera sig som "folkets röst" till skillnad från den statsfinansierade och -styrda radion som konspiratoriskt skulle kunna sägas vara toppstyrd även om så inte är fallet.

| | Latest postings | This month | All months and categories

This page is best read on the Internet.

peter@softwolves.pp.se