Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

Four more years

Publisert: Tirsdag 2009-09-15.

Det virker som at de rødgrønne kan regjere videre i fire år til. For å være en ikke stemmeberettiget innbygger i landet så er jeg fornøyd med den resultaten.

Kategorier: politikk. Del: Facebook, Google+, e-post

Kommentarer

Artikkelen er mer enn 14 dager gammel og er derfor ikke mulig å kommentere.

Forbehold: Opphavsrett for hver kommentar tilhører forfatterne. Eieren av nettstedet tar ikke ansvar for innhold i kommentarer. Upassende kommentarer blir fjernet.

 • Datum: 2009-09-15 09.34.20 CEST
 • Namn: Anders Carlsson
 • Sänt från: ******.hosting.quicknet.se

Det är tydligen första gången på .. ja, någonsin? - som en sittande norsk regering blir omvald. Detta i en tid av kriser men å andra sidan hörde jag att norska staten förstärkt sin ekonomi nu mot för ett år sedan, m.a.o. gått bättre än normalt i en tid när resten av världen rider igenom en finanskris.

På söndag är det val här i Sverige också, alltså kyrkoval. Vad jag förstår är Sverige nästintill unikt i världen att ha någon form av politiska val till kyrkans funktioner. En av årets nyheter är att man får lov att kryssa upp till tre kandidater på varje valsedel. Av administrativa skäl får jag hoppas att det inte blir alltför många personröster. Det brukar ta tillräckligt lång tid att räkna kryssen på röstsedlarna när det är ett på varje, mycket mindre en princip där man kan göra flera val. Möjligen är det ett test för att se om det kan införas i allmänna val. Den dagen det finns ett rättssäkert sätt att rösta via Internet är det förstås inget problem att låta sätta fem kryss eller t.o.m. enskilt rangordna kandidater. Då lagras allt i datorer som på sekunder eller minuter kan räkna fram vilka personer som får fördel av personrösterna.

 • Datum: 2009-09-15 15.13.45 CEST
 • Namn: Peter Krefting
 • Sänt från: *****.215.142.63.getinternet.no

Fast å andra sidan var det bottennotering på börserna förra hösten, och Norges förmögenhet ligger i oljefonden som investerar i aktier. Så jämfört med förra året har de gjort ett kanonår, jämfört med året innan kanske inte lika mycket.

Det var kyrkoval här i Norge i går också. Om jag förstod det rätt var det första gången, den norska kyrkan har tagit efter den svenska med den modellen, för att få upp intresset. Det verkade inte vara så väldigt stort intresse för just det valet, dock, trots att de höll till i lokalen intill valet till Stortinget :-)

 • Datum: 2009-09-15 17.47.15 CEST
 • Namn: Miriam
 • Sänt från: 62.109.58.**

Hej! Glädjer mig att du är nöjd med resultatet Peter. :-) Glädjer mig också till att se dig snart men det är en annan femma. Du har foresten en fantastisk kone som låter dig fara omkring och roa dig... det är mer än vad Roger får.

Klem!

 • Datum: 2009-09-16 10.12.04 CEST
 • Namn: Anders Carlsson
 • Sänt från: ******.hosting.quicknet.se

Vilken tur att inte de allmänna valen är synkade med kyrkovalet här i Sverige. Där jag bor får man rösta i fyra olika val inom kyrkan: församling, samfällighet, stift och kyrkomötet. Skulle man på samma tillfälle lägga till kommun, landsting och riksdagsval behövdes ett tjockt ytterkuvert för att hålla samman alla sju mindre kuverten.

Då har jag inte ens tänkt på att man som väljare förutsätts vara lite insatt i vad varje val innebär och vad de man röstar på har för åsikter.

Förresten, finns det motsvarande kristdemokrater i Norge och ställer de i så fall upp i det nykonstruerade kyrkovalet? Vad jag förstår medverkar de inte i det svenska kyrkovalet, kanske för att de inte tycker att kyrkoväsendet borde vara politiskt styrt alls. Å andra sidan finns det flera ekumeniska, politiskt obundna grupperingar eller om man ska kalla det parti. Kan man ha ett opolitiskt parti?

 • Datum: 2009-09-16 13.53.05 CEST
 • Namn: Peter Krefting
 • Sänt från: *****.215.142.63.getinternet.no

Anders: Jag har faktiskt ingen aning, eftersom ingen av oss har haft rösträtt i kyrkovalet har vi inte satt oss in i hur det fungerar...

 • Datum: 2009-09-17 10.58.57 CEST
 • Namn: Anders Carlsson
 • Sänt från: ******************.business.telia.com

Som uppföljning till min egen kommentar kan jag konstatera att det *finns* kristdemokrater i svenska kyrkovalet. De är dock fristående från det politiska partiet till skillnad från övriga grupperingar som mer uttryckligen hör till sina respektive partier.

I norska kyrkovalet fick man rösta redan vid 15 års ålder, ett helt år tidigare än i Sverige. Medan det svenska kyrkomötet har 251 ledamöter är de bara 77 i Norge. Varje stift hade sin egen lista av kandidater att välja bland, dock verkar de inte ha någon som helst partipolitisk koppling.

I valet till bispedømmerådet och kirkemøtet MÅSTE man rangordna sina fem bästa kandidater. Valsedlar med färre än fem kryss räknas som ogiltiga, har man fler än fem räknas de översta kryssen. Snacka om att tvingas till ett aktivt val.

I valet till menighetsrådet (församling) gällde helt andra regler: man fick sätta kryss eller skriva samma namn en gång till på valsedeln (båda räknas som en personröst). Vidare gick det bra att lägga till egna namn på listan på valfri position, sortera om kandidaterna och stryka dem man inte ville ha med. Det enda man inte fick göra är att både lägga till ett nytt namn och sätta en personröst på den. Å andra sidan blir det nästan samma sak om man placerar sig själv (eller annan person) som #1 på listan. Med andra ord var listan av kandidater mest en rekommendation där den röstande hade nästan total frihet att förändra den.

Tänk om de hade liknande regler i valet till Stortinget och underlydande kommunala grupperingar?! Det skulle kunna bli totalt kaos vid rösträkningen om man ska ta hänsyn till godtycklig ordning på kandidaterna, strykningar och tillägg. Speciellt så länge rösträkningen sker manuellt. Fullt utnyttjat skulle nog ett sådant system leda till en månads rösträkning på heltid för ett stort antal anställda.

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se