Skip past introduction.

WolfBlog

Reflections from a Swede in Norway.

Here you will find my small graffiti board where I write about things I come to think about.

In my blog, I write about the general unfairness of life, about spam mail, vintage computers, board games, Norwegians, current and not-so-current affairs, technology and whatever else occurs to me — in other words, a glorious mess. All opinion expressed here are of course my own, and all similarities with any living people is of course intentional.

These pages are using automatic language selection, if you prefer to read in Swedish, please use this page instead. See the help for info on how to make your web browser select the correct language automatically. A monthly overview is also available.

All text and pictures © copyright Peter Krefting, unless otherwise noted. More about the author.

Four more years

Published: Tuesday 2009-09-15. Not available in English (automatic translation).

Det ser ut som att de rödgröna får regera vidare i fyra år till. För att vara en icke röstberättigad invånare i landet så är jag nöjd med det resultatet.

Categories: politics. Share: Facebook, Google+, email

Comments

The article is older than a fortnight and has been closed for new comments.

Disclaimer: The comments are copyrighted by their respective authors. The web site owner takes no responsibility for the contents of the comments. Improper comments will be deleted.

 • Datum: 2009-09-15 09.34.20 CEST
 • Namn: Anders Carlsson
 • Sänt från: ******.hosting.quicknet.se

Det är tydligen första gången på .. ja, någonsin? - som en sittande norsk regering blir omvald. Detta i en tid av kriser men å andra sidan hörde jag att norska staten förstärkt sin ekonomi nu mot för ett år sedan, m.a.o. gått bättre än normalt i en tid när resten av världen rider igenom en finanskris.

På söndag är det val här i Sverige också, alltså kyrkoval. Vad jag förstår är Sverige nästintill unikt i världen att ha någon form av politiska val till kyrkans funktioner. En av årets nyheter är att man får lov att kryssa upp till tre kandidater på varje valsedel. Av administrativa skäl får jag hoppas att det inte blir alltför många personröster. Det brukar ta tillräckligt lång tid att räkna kryssen på röstsedlarna när det är ett på varje, mycket mindre en princip där man kan göra flera val. Möjligen är det ett test för att se om det kan införas i allmänna val. Den dagen det finns ett rättssäkert sätt att rösta via Internet är det förstås inget problem att låta sätta fem kryss eller t.o.m. enskilt rangordna kandidater. Då lagras allt i datorer som på sekunder eller minuter kan räkna fram vilka personer som får fördel av personrösterna.

 • Datum: 2009-09-15 15.13.45 CEST
 • Namn: Peter Krefting
 • Sänt från: *****.215.142.63.getinternet.no

Fast å andra sidan var det bottennotering på börserna förra hösten, och Norges förmögenhet ligger i oljefonden som investerar i aktier. Så jämfört med förra året har de gjort ett kanonår, jämfört med året innan kanske inte lika mycket.

Det var kyrkoval här i Norge i går också. Om jag förstod det rätt var det första gången, den norska kyrkan har tagit efter den svenska med den modellen, för att få upp intresset. Det verkade inte vara så väldigt stort intresse för just det valet, dock, trots att de höll till i lokalen intill valet till Stortinget :-)

 • Datum: 2009-09-15 17.47.15 CEST
 • Namn: Miriam
 • Sänt från: 62.109.58.**

Hej! Glädjer mig att du är nöjd med resultatet Peter. :-) Glädjer mig också till att se dig snart men det är en annan femma. Du har foresten en fantastisk kone som låter dig fara omkring och roa dig... det är mer än vad Roger får.

Klem!

 • Datum: 2009-09-16 10.12.04 CEST
 • Namn: Anders Carlsson
 • Sänt från: ******.hosting.quicknet.se

Vilken tur att inte de allmänna valen är synkade med kyrkovalet här i Sverige. Där jag bor får man rösta i fyra olika val inom kyrkan: församling, samfällighet, stift och kyrkomötet. Skulle man på samma tillfälle lägga till kommun, landsting och riksdagsval behövdes ett tjockt ytterkuvert för att hålla samman alla sju mindre kuverten.

Då har jag inte ens tänkt på att man som väljare förutsätts vara lite insatt i vad varje val innebär och vad de man röstar på har för åsikter.

Förresten, finns det motsvarande kristdemokrater i Norge och ställer de i så fall upp i det nykonstruerade kyrkovalet? Vad jag förstår medverkar de inte i det svenska kyrkovalet, kanske för att de inte tycker att kyrkoväsendet borde vara politiskt styrt alls. Å andra sidan finns det flera ekumeniska, politiskt obundna grupperingar eller om man ska kalla det parti. Kan man ha ett opolitiskt parti?

 • Datum: 2009-09-16 13.53.05 CEST
 • Namn: Peter Krefting
 • Sänt från: *****.215.142.63.getinternet.no

Anders: Jag har faktiskt ingen aning, eftersom ingen av oss har haft rösträtt i kyrkovalet har vi inte satt oss in i hur det fungerar...

 • Datum: 2009-09-17 10.58.57 CEST
 • Namn: Anders Carlsson
 • Sänt från: ******************.business.telia.com

Som uppföljning till min egen kommentar kan jag konstatera att det *finns* kristdemokrater i svenska kyrkovalet. De är dock fristående från det politiska partiet till skillnad från övriga grupperingar som mer uttryckligen hör till sina respektive partier.

I norska kyrkovalet fick man rösta redan vid 15 års ålder, ett helt år tidigare än i Sverige. Medan det svenska kyrkomötet har 251 ledamöter är de bara 77 i Norge. Varje stift hade sin egen lista av kandidater att välja bland, dock verkar de inte ha någon som helst partipolitisk koppling.

I valet till bispedømmerådet och kirkemøtet MÅSTE man rangordna sina fem bästa kandidater. Valsedlar med färre än fem kryss räknas som ogiltiga, har man fler än fem räknas de översta kryssen. Snacka om att tvingas till ett aktivt val.

I valet till menighetsrådet (församling) gällde helt andra regler: man fick sätta kryss eller skriva samma namn en gång till på valsedeln (båda räknas som en personröst). Vidare gick det bra att lägga till egna namn på listan på valfri position, sortera om kandidaterna och stryka dem man inte ville ha med. Det enda man inte fick göra är att både lägga till ett nytt namn och sätta en personröst på den. Å andra sidan blir det nästan samma sak om man placerar sig själv (eller annan person) som #1 på listan. Med andra ord var listan av kandidater mest en rekommendation där den röstande hade nästan total frihet att förändra den.

Tänk om de hade liknande regler i valet till Stortinget och underlydande kommunala grupperingar?! Det skulle kunna bli totalt kaos vid rösträkningen om man ska ta hänsyn till godtycklig ordning på kandidaterna, strykningar och tillägg. Speciellt så länge rösträkningen sker manuellt. Fullt utnyttjat skulle nog ett sådant system leda till en månads rösträkning på heltid för ett stort antal anställda.

| | Latest postings | This month | All months and categories

This page is best read on the Internet.

peter@softwolves.pp.se