Skip past introduction.

WolfBlog

Reflections from a Swede in Norway.

Here you will find my small graffiti board where I write about things I come to think about.

In my blog, I write about the general unfairness of life, about spam mail, vintage computers, board games, Norwegians, current and not-so-current affairs, technology and whatever else occurs to me — in other words, a glorious mess. All opinion expressed here are of course my own, and all similarities with any living people is of course intentional.

These pages are using automatic language selection, if you prefer to read in Swedish, please use this page instead. See the help for info on how to make your web browser select the correct language automatically. A monthly overview is also available.

All text and pictures © copyright Peter Krefting, unless otherwise noted. More about the author.

Netbook eller minidator?

Published: Friday 2009-01-16. Not available in English (automatic translation).

Så, vad är det egentligen jag har köpt mig, är det en minidator, som IDG har börjat kalla det (de har ju rätt i att det inte är någon som använder ordet i sin gamla betydelse längre), eller ska man använda det engelska netbook som många använder, men som tidigare användes som namn på en förväxt Psionhanddator, och som Psion nu försöker hävda varumärkesrätten till? Minibärbar är för långt att säga.

Flera kreativa förslag har kommit fram, men jag måste nog hålla med om att minidator fungerar bra, även om en del språkpurister gärna vill hålla på att en minidator är stor som ett kylskåp eller två. Eller så kan man bara säga dator, det fungerar det också.

(Via IDG)

Categories: gadgets. Share: Facebook, Google+, email

Comments

The article is older than a fortnight and has been closed for new comments.

Disclaimer: The comments are copyrighted by their respective authors. The web site owner takes no responsibility for the contents of the comments. Improper comments will be deleted.

  • Datum: 2009-01-16 22.55.42 CET
  • Namn: Anders Carlsson
  • Sänt från: **************.cust.tele2.se

Dustin körde med "ultraportabel" långt innan Eee PC fanns på marknaden. Men då är det ju klart kraftfullare maskiner, byggda för att vara så små som är praktiskt möjligt.

Hmm, engelska palmtop är väl redan upptaget och dessa datorer är ändå för stora att rymmas i handflatan. Chesttop skulle bara låta löjligt och riskera att bli sexistiskt (breasttop, liten nog att balansera på "hyllan"). Det löser förresten ändå inte det svenska språkbruket eftersom vi normalt inte säger knädator om vanliga bärbara datorer.

Många har noterat att dessa datorer är så små att de får rum i vanliga handväskor och dyligt. Vad sägs om väskdator? Förr i tiden fanns det ju släpbara datorer som kom som egna väskor, men det språkbruket lär inte vara alls lika inarbetat som minidator trots allt är.

| | Latest postings | This month | All months and categories

This page is best read on the Internet.

peter@softwolves.pp.se