Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

Arn

Publisert: Fredag 2008-10-10. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

Jag var på bio härom dagen och såg Arn – riket vid vägens slut, uppföljaren till Arn – tempelriddaren som kom förra året, och baserad på Jan Guillous romansvit om Arn Magnusson som blir ofrivillig tempelriddare i medeltidens Västra Götaland. Jag hade tänkt att se den ganska länge, men det hade bara inte blivit av, men så var jag ensam hemma och har hört att det inte alltid är så lätt att komma iväg på bio när barnet har kommit, så det kändes som jag borde ta chansen. Tydligen skrev jag aldrig någon recension av den första filmen, så det här blir ett försök på en samlad recension, även om det var en stund sedan jag såg första delen…

Det här är en påkostad filmserie, det syns. Specialeffekter och filmskapandet är väldigt påkostat för att vara en svenskproducerad film (även om det naturligtvis omöjligt kan mäta sig med Hollywood i det avseendet). Om man har läst böckerna märker man att det är en hel del som har strukits ur manus, och att man har koncentrerat sig om ett par av de viktigare händelserna. Tyvärr så känns det av och till som man har lagt in en del filmatiska trick, med kameror som sveper över miljön för att samtidigt förlänga filmen, och dialogen känns av och till väldigt korthuggen. Men samtidigt så känns det som man har lyckats fånga essensen av berättelsen, och om jag inte missförstått så finns det mer material filmat, avsett för en förlängd tv-serie som skall visas när filmerna slutat gå på bio. Jag ser fram emot att se dem och/eller köpa den utökade dvd-boxen när den kommer, än så länge har jag motstått frestelsen att köpa första filmen på dvd.

Hur som helst så är filmerna klart sevärda. Om du har läst böckerna, så rekommenderar jag att inte tänka för mycket på att jämföra dem med filmen, utan se filmen som en självständig berättelse.

Denne artikkelen er referert i: The Wrestler.

Kategorier: film. Del: Facebook, Google+, e-post

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se