Skip past introduction.

WolfBlog

Reflections from a Swede in Norway.

Here you will find my small graffiti board where I write about things I come to think about.

In my blog, I write about the general unfairness of life, about spam mail, vintage computers, board games, Norwegians, current and not-so-current affairs, technology and whatever else occurs to me — in other words, a glorious mess. All opinion expressed here are of course my own, and all similarities with any living people is of course intentional.

These pages are using automatic language selection, if you prefer to read in Swedish, please use this page instead. See the help for info on how to make your web browser select the correct language automatically. A monthly overview is also available.

All text and pictures © copyright Peter Krefting, unless otherwise noted. More about the author.

Arn

Published: Friday 2008-10-10. Not available in English (automatic translation).

Jag var på bio härom dagen och såg Arn – riket vid vägens slut, uppföljaren till Arn – tempelriddaren som kom förra året, och baserad på Jan Guillous romansvit om Arn Magnusson som blir ofrivillig tempelriddare i medeltidens Västra Götaland. Jag hade tänkt att se den ganska länge, men det hade bara inte blivit av, men så var jag ensam hemma och har hört att det inte alltid är så lätt att komma iväg på bio när barnet har kommit, så det kändes som jag borde ta chansen. Tydligen skrev jag aldrig någon recension av den första filmen, så det här blir ett försök på en samlad recension, även om det var en stund sedan jag såg första delen…

Det här är en påkostad filmserie, det syns. Specialeffekter och filmskapandet är väldigt påkostat för att vara en svenskproducerad film (även om det naturligtvis omöjligt kan mäta sig med Hollywood i det avseendet). Om man har läst böckerna märker man att det är en hel del som har strukits ur manus, och att man har koncentrerat sig om ett par av de viktigare händelserna. Tyvärr så känns det av och till som man har lagt in en del filmatiska trick, med kameror som sveper över miljön för att samtidigt förlänga filmen, och dialogen känns av och till väldigt korthuggen. Men samtidigt så känns det som man har lyckats fånga essensen av berättelsen, och om jag inte missförstått så finns det mer material filmat, avsett för en förlängd tv-serie som skall visas när filmerna slutat gå på bio. Jag ser fram emot att se dem och/eller köpa den utökade dvd-boxen när den kommer, än så länge har jag motstått frestelsen att köpa första filmen på dvd.

Hur som helst så är filmerna klart sevärda. Om du har läst böckerna, så rekommenderar jag att inte tänka för mycket på att jämföra dem med filmen, utan se filmen som en självständig berättelse.

This entry is referenced in: The Wrestler.

Categories: movies. Share: Facebook, Google+, email

| | Latest postings | This month | All months and categories

This page is best read on the Internet.

peter@softwolves.pp.se