Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

Kemikalieretrospektionen

Publisert: Lørdag 2008-09-13. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

Ny Teknik skriver att kemikalierna i Fun Light fungerar bra för att ta kål på myror. Jag måste erkänna, jag har druckit Fun Light ett par gånger, men när vi köpte en flaska sist så läste jag innehållsförteckningen och upptäckte att den, om man bortser från vattnet, nästan bara består av E-nummer. Inte mycket av naturliga råvaror här inte, nej. Till och med Coca-Cola innehåller färre kemikalier.

Tacka vet jag juice, där vet man vad man får (bara man inte går på att köpa utspädd juice, som det blivit populärt att börja sälja nyligen).

Kategorier: mat. Del: Facebook, Google+, e-post

Kommentarer

Artikkelen er mer enn 14 dager gammel og er derfor ikke mulig å kommentere.

Forbehold: Opphavsrett for hver kommentar tilhører forfatterne. Eieren av nettstedet tar ikke ansvar for innhold i kommentarer. Upassende kommentarer blir fjernet.

  • Datum: 2008-09-17 15.22.27 CEST
  • Namn: Anders Carlsson
  • Sänt från: ******.hosting.quicknet.se

På jobbet har jag en liknande flaska saft från en konkurrerande tillverkare. Det är tvärtjockt med E-nummer där med, och det skulle vara lätt att avfärda den som ett rent kemiexperiment av tillsatser. Men låt oss kolla vad det är för hemskheter som saften består av:

E296 = äppelsyra, förekommer i syrliga frukter men framställs även industriellt. Används både som konserveringsmedel och för att stabilisera färg och smak. Förbjudet i barnmat men anses ofarligt (?) för vuxna. Kan orsaka eksem.

E311 = oktylgallat, en antioxidant som mest används ihop med fett- och oljebaserade livsmedel? Rekommenderad maxdos 0,5 mg per kg kroppsvikt, även detta bör barn undvika. Bryts ner i oktanol och gallsyra som (åtminstone enligt lobbyisterna) kan orsaka astma, eksem, magproblem, leverskador, fortplantningsproblem och hyperaktivitet.

E466 = karboximetylcellulosa (CMC). Patenterat 1935, alltså inte förekommande i naturlig form. Används i saften som stabiliseringsmedel och förekommer även i t.ex. bröstproteser. Kan ge upphov till gasbildning, förstoppning, misstänkt cancerframkallande.

E950 = acesulfamkalium, c:a 200 gånger sötare än socker men har en bitter eftersmak. Kan vara cancerframkallande.

E951 = aspartam. Alla möjliga biverkningar från yrsel och sömnlöshet till slaganfall, menstruationsproblem, hjärn- och fosterskador, depression och förstås cancer.

E202 = kaliumsorbat, en neutraliserad sorbinsyra som finns i många frukter och bär men även framställs industriellt som konserveringsmedel. Kan orsaka leverskador, allergiska reaktioner och i kombination med nitrit och nitrat kan leda till bestående ärftliga skador.

E211 = natriumbensoat, sådant som mormor & farmor haft i sylt och saft i 100 år. Dock riskerar man allt från astma till hjärnskador, kroniska utslag och stört näringsupptag. I kombination med acetylsalicylsyra riskerar man fosterskador, så inget bra för gravida kvinnor att svälja en Magnecyl ihop med en klick konserverad sylt.

E120 = karmin, rött färgämne (RGB-färgkod 960018 :-) som ursprungligligen utvanns ur torkade sköldlöss. Återigen fosterskador, hyperaktivitet, depression och vredesutbrott osv.

Ska man tro alla dessa biverkningar är det ju rena dödsdrogen man dricker. Nu vill jag inte tro att allt är så uppenbart farligt som det låter, då skulle det väl dö åtminstone några procent av befolkningen varje år enbart i sjukdomar härledda från livsmedel? Ja, det kanske det gör bara att jag inte känner till det.

I listan ovan tog jag inte upp "aromämnen" vilket också är en hemlig bransch av kemikalier som oftast är så hemliga att de inte vill uppge varken namn eller kemiska formler på de ämnen som används.

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se