Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

Jämförelse av två tågresor mellan Sveriges och Norges huvudstäder

Publisert: Mandag 2008-08-04. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

Min brorson Freddie fyllde fyra i fredags, så därför tog vi en sväng till Nynäshamn över helgen. För min del så var det tänkt att jag skulle åka tåg i bägge riktningarna, medan Thea skulle komma med flyget till Stockholm på fredag, och bara åka tåg tillsammans med mig tillbaka.

[Unionsexpressen ankommer Södertälje syd]
Unionsexpressens tåg ankommer Södertälje syd

På söndagen, på väg tillbaka från Stockholm, åkte vi den nya Unionsexpressen, både för att jag var nyfiken och ville testa den, men också på grund av att det var fullbokat på SJ (pride-festivalen hade just slutat, och det var många som ville hem). Det var första gången jag har åkt ett tåg med ordentlig restaurangvagn, med vita dukar, fina servetter och maten lagad direkt ombord. Inte alls dumt, och trevligt omväxling mot SJ, som verkligen lyckades göra min resa in till Stockholm krånglig.

[Jag äter i restaurangvagnen ombord på Unionsexpressen]
Dagens rätt ombord på Unionsexpressen.

Det började med att de, trots ett känt banarbete, inte lyckades få ihop tågtiderna, eller informera resenärerna ordentligt. Så istället för att ta tåg till Karlstad och byta där vidare mot Stockholm blev det först buss till Kongsvinger, tåg till Karlstad, buss till Örebro och tåg vidare därifrån. Det som irriterade mest var inte det att det tog mig en timme längre, det var att de inte klarade av att informera, speciellt inte alla stackars turister som inte talade svenska som var med på tåget. Till Stockholm är det inga större problem att komma när man väl kommit sig såpass långt som Karlstad, men att behöva lista ut själv hur man ska göra kan vara lite irriterande.

Aftenposten gjorde nyligen en jämförande test mellan SJ och Unionsexpressen, och de verkar ha kommit till ungefär samma slutsats som jag gör, att SJ kan vara billigt, om man har tur, men att Unionsexpressen går lite fortare, är lite bekvämare och lite lyxigare. Om man bortser från att Unionsexpressen inte hade stickkontakter vid sittplatserna som de utlovat (batteriet i datorn räckte som tur var precis till att se en hel film) och att den huvudrätt vi först beställde tog slut (det var många resande) så var det en trevlig upplevelse. Det var lite dyrare. Av och till är det värt att kosta på sig lite lyx, men nästa resa blir nog SJ trots allt.

Denne artikkelen er referert i: Uting med utog og ubuss.

Kategorier: kverulanse, livet, reiser. Del: Facebook, Google+, e-post

Kommentarer

Artikkelen er mer enn 14 dager gammel og er derfor ikke mulig å kommentere.

Forbehold: Opphavsrett for hver kommentar tilhører forfatterne. Eieren av nettstedet tar ikke ansvar for innhold i kommentarer. Upassende kommentarer blir fjernet.

  • Datum: 2008-08-05 09.05.24 CEST
  • Namn: Anders Carlsson
  • Sänt från: ******.hosting.quicknet.se

Bara namnet Unionsexpressen andas sent 1800-tal för mig, vagnar i mörkt ekträ, helstekt svan i restaurangvagnen och allt annat flärdfullt. Det råkade inte vara svanen som tagit slut när ni skulle åka hem?

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se