Skip past introduction.

WolfBlog

Reflections from a Swede in Norway.

Here you will find my small graffiti board where I write about things I come to think about.

In my blog, I write about the general unfairness of life, about spam mail, vintage computers, board games, Norwegians, current and not-so-current affairs, technology and whatever else occurs to me — in other words, a glorious mess. All opinion expressed here are of course my own, and all similarities with any living people is of course intentional.

These pages are using automatic language selection, if you prefer to read in Swedish, please use this page instead. See the help for info on how to make your web browser select the correct language automatically. A monthly overview is also available.

All text and pictures © copyright Peter Krefting, unless otherwise noted. More about the author.

Jämförelse av två tågresor mellan Sveriges och Norges huvudstäder

Published: Monday 2008-08-04. Not available in English (automatic translation).

Min brorson Freddie fyllde fyra i fredags, så därför tog vi en sväng till Nynäshamn över helgen. För min del så var det tänkt att jag skulle åka tåg i bägge riktningarna, medan Thea skulle komma med flyget till Stockholm på fredag, och bara åka tåg tillsammans med mig tillbaka.

[Unionsexpressen ankommer Södertälje syd]
Unionsexpressens tåg ankommer Södertälje syd

På söndagen, på väg tillbaka från Stockholm, åkte vi den nya Unionsexpressen, både för att jag var nyfiken och ville testa den, men också på grund av att det var fullbokat på SJ (pride-festivalen hade just slutat, och det var många som ville hem). Det var första gången jag har åkt ett tåg med ordentlig restaurangvagn, med vita dukar, fina servetter och maten lagad direkt ombord. Inte alls dumt, och trevligt omväxling mot SJ, som verkligen lyckades göra min resa in till Stockholm krånglig.

[Jag äter i restaurangvagnen ombord på Unionsexpressen]
Dagens rätt ombord på Unionsexpressen.

Det började med att de, trots ett känt banarbete, inte lyckades få ihop tågtiderna, eller informera resenärerna ordentligt. Så istället för att ta tåg till Karlstad och byta där vidare mot Stockholm blev det först buss till Kongsvinger, tåg till Karlstad, buss till Örebro och tåg vidare därifrån. Det som irriterade mest var inte det att det tog mig en timme längre, det var att de inte klarade av att informera, speciellt inte alla stackars turister som inte talade svenska som var med på tåget. Till Stockholm är det inga större problem att komma när man väl kommit sig såpass långt som Karlstad, men att behöva lista ut själv hur man ska göra kan vara lite irriterande.

Aftenposten gjorde nyligen en jämförande test mellan SJ och Unionsexpressen, och de verkar ha kommit till ungefär samma slutsats som jag gör, att SJ kan vara billigt, om man har tur, men att Unionsexpressen går lite fortare, är lite bekvämare och lite lyxigare. Om man bortser från att Unionsexpressen inte hade stickkontakter vid sittplatserna som de utlovat (batteriet i datorn räckte som tur var precis till att se en hel film) och att den huvudrätt vi först beställde tog slut (det var många resande) så var det en trevlig upplevelse. Det var lite dyrare. Av och till är det värt att kosta på sig lite lyx, men nästa resa blir nog SJ trots allt.

This entry is referenced in: Otyg med otåg och obuss.

Categories: life, querulousness, travel. Share: Facebook, Google+, email

Comments

The article is older than a fortnight and has been closed for new comments.

Disclaimer: The comments are copyrighted by their respective authors. The web site owner takes no responsibility for the contents of the comments. Improper comments will be deleted.

  • Datum: 2008-08-05 09.05.24 CEST
  • Namn: Anders Carlsson
  • Sänt från: ******.hosting.quicknet.se

Bara namnet Unionsexpressen andas sent 1800-tal för mig, vagnar i mörkt ekträ, helstekt svan i restaurangvagnen och allt annat flärdfullt. Det råkade inte vara svanen som tagit slut när ni skulle åka hem?

| | Latest postings | This month | All months and categories

This page is best read on the Internet.

peter@softwolves.pp.se