Skip past introduction.

WolfBlog

Reflections from a Swede in Norway.

Here you will find my small graffiti board where I write about things I come to think about.

In my blog, I write about the general unfairness of life, about spam mail, vintage computers, board games, Norwegians, current and not-so-current affairs, technology and whatever else occurs to me — in other words, a glorious mess. All opinion expressed here are of course my own, and all similarities with any living people is of course intentional.

These pages are using automatic language selection, if you prefer to read in Swedish, please use this page instead. See the help for info on how to make your web browser select the correct language automatically. A monthly overview is also available.

All text and pictures © copyright Peter Krefting, unless otherwise noted. More about the author.

Detergent in the coffee?

Published: Monday 2008-07-21.

Aftonbladet writes, that The milk in your coffee could be detergent (update: seems they are re-reporting a story from Svenska Dagbladet yesterday). Of course the headline has is a bit sensationalist in the regular tabloid manner, but what it says is that one of the ingredients in the whitener, artificial coffee cream, in coffee from coffee dispensers is also used in detergents. We also have a Selecta dispenser at work, and I just checked the table of contents of the whitener powder. It claims to at least contain some dried milk powder, not as the main ingredient, however (there they have hydrogenated vegetable fat), so perhaps I do not have to wash my mouth with soap for pushing the button for Caffè latte?

Categories: food. Share: Facebook, Google+, email

Comments

The article is older than a fortnight and has been closed for new comments.

Disclaimer: The comments are copyrighted by their respective authors. The web site owner takes no responsibility for the contents of the comments. Improper comments will be deleted.

  • Datum: 2008-07-22 10.25.32 CEST
  • Namn: Anders Carlsson
  • Sänt från: ******.hosting.quicknet.se

Jag frågar mig vad man vill uppnå när man har "mjölk" i kaffet. Är det bara för att spä ut, mildrar det smaken eller är det mest för färgens skull - något psykologiskt som gör att den som är van vid ljusbrunt, simmigt kaffe bara klarar av att dricka det i den färgen?

Äkta mjölk består väl av vattenmolekyler (?), proteiner och fettämnen som tillsammans ger dess färg. Detta mjölkpulver verkar mest bestå av fett, fettlösare (!) och färgämne - är proteinerna överflödiga? Med tanke på vilka horribla proteinpreparat som säljs i hälso- och kroppsbyggarbutiker torde det inte vara så svårt för tillverkarna att stoppa in syntetiska proteiner i pulvret och därmed så nära som möjligt emulera komjölken, om den i sig är en lyxprodukt (jo, jag läste artikeln).

Att man kan tvätta skjortor i gräddersättning är något Björn Gillberg visade i TV redan för c:a 35-40 år sedan, och även om dagens whitener säkert är mer förfinad än då förvånas jag inte speciellt över att pulvret är såpass snarlikt Prädd.

Själv dricker jag mitt te rent, varken mjölk (hu!) eller socker. Hellre tar jag något sött vid sidan av.

  • Datum: 2008-07-22 10.28.17 CEST
  • Namn: Peter Krefting
  • Sänt från: 146.59.57.**

Jag använder mjölk för att mildra smaken, det blir för intensiv "kaffesmak" om jag inte blandar ut den med mjölk.

Egentligen skulle det nog gå lika bra att blanda ut kaffet med vatten--när jag var i USA i vintras så drack jag outblandat kaffe, men det kaffe som serveras där borta är ju inte lika koncentrerat som det som serveras här.

  • Datum: 2008-07-22 21.31.48 CEST
  • Namn: Anders Carlsson
  • Sänt från: ***************.cust.tele2.se

Hehe! När jag brukar brygga kaffe åt musikkåren mäter jag på en höft. Emellanåt blir det så starkt att plastmuggarna nästan smälter, eller de som dricker kaffe får i alla fall spä ut det med hälften vatten. :-D

| | Latest postings | This month | All months and categories

This page is best read on the Internet.

peter@softwolves.pp.se