Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

Narnia: Prins Caspian

Publisert: Fredag 2008-07-11. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

Vi hann faktiskt gå på bio två gånger i Edinburgh. För tre år sedan såg vi den första nyfilmatiseringen av Narniaböckerna, och nyligen hade Prins Caspian premiär, så vi bestämde oss för att gå och se den. Jag läste alla Narniaböcker som liten, två somrar i rad, och håller som bäst på att läsa igenom dem på originalspråk. Jag har alltid varit fascinerad av böckerna, så därför såg jag fram emot att se filmen, och hoppas på en fortsatt filmatisering.

Prins Caspian, del två i Narniakrönikan räknat efter utgivningsordningen, är en lite mörkare berättelse än den första, men det är fortfarande en bok skriven för barn, och det är fortfarande Disney som gjort filmatiseringen, så även om det kan vara lite otäckt med ett par stora slag så förekommer det inte en droppe blod förutom när det måste till för berättelsen, och då ser vi bara droppen på avstånd. I England har det gått ett år sedan den första filmen, medan det har passerat flera hundra i Narnia. De fyra syskonen blir kallade tillbaka till ett Narnia som har förändrat sig en hel del, till det värre, av prins Caspian som måste fly undan sin onde farbror som vill ta makten för egen del.

Precis som den första delen så är nog filmen lite för våldsam för de allra minsta, men den fungerar bra som familjefilm. Prins Caspian är en av de böcker jag minns minst av sedan förra gången jag läste bokserien, så jag vet inte hur nära de är originalberättelsen, men det var inget jag reagerade på när jag såg filmen. Jag läser böckerna i den kronologiska ordningen, där Häxan och lejonet är bok två och Prins Caspian bok fyra, så jag har inte hunnit dit än. Jag räknar med att det tar en stund innan nästa film kommer, så jag har antagligen hunnit läsa igenom och glömma hälften igen när det är dags för nästa film. Men det gör inget, jag ska se den också.

Denne artikkelen er referert i: The Chronicles of Narnia: Prince Caspian and the Voyage of the Dawn Treader.

Kategorier: film. Del: Facebook, Google+, e-post

Kommentarer

Artikkelen er mer enn 14 dager gammel og er derfor ikke mulig å kommentere.

Forbehold: Opphavsrett for hver kommentar tilhører forfatterne. Eieren av nettstedet tar ikke ansvar for innhold i kommentarer. Upassende kommentarer blir fjernet.

  • Datum: 2008-07-12 00.38.13 CEST
  • Namn: Anders Carlsson
  • Sänt från: ***************.cust.tele2.se

Vet du om Disney har en bra anledning att filmatisera böckerna efter utgivningsordning istället för som handlingen är sammanvävd? Det är ju inget Star Wars-problem med en prolog som ännu inte är skriven. Själv har jag aldrig läst C.S. Lewis, har bara svaga minnen av den tecknade serien så jag vet inte om det finns falanger som anser att den ena ordningen är lika mycket "rätt" som den andra.

  • Datum: 2008-07-14 19.59.48 CEST
  • Namn: Peter Krefting
  • Sänt från: *****.215.142.63.getinternet.no

Enligt Wikipedia så finns det två läger, ett som säger att utgivningsordningen är det enda rätta, och ett som säger att Lewis själv vill att man ska läsa böckerna i kronologisk ordning. Egentligen spelar det väl kanske inte så enormt stor roll :-)

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se