Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

Sverige, 1984

Publisert: Torsdag 2008-06-19. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

Så har då ”Lex Orwell”, den nya övervakningslagen, röstats igenom i Riksdagen, vilket ger Försvarets radioanstalt (FRA) rätten att övervaka all tele- och Internettrafik som passerad Sveriges gränser, oavsett om det finns misstanke om brott eller inte och oavsett om det är med yttrande-, tryck- och meddelandefrihet grundlagsskyddad information eller inte. Den svenska högern har tagit ett steg mot övervakningssamhället a‘la George Orwells 1984. Vävplatsen Stoppa FRA-lagen har lite mer detaljerad information om vad som egentligen riksdagsmännen och -kvinnorna beslutat om. I en krönika i dagens Aftonbladet liknas lagen med övervakningssamhället i gamla Östtyskland.

Omedelbara tanken är att jag är glad över att jag inte bor i Sverige just nu. Nästa tanke är att jag tycker synd om alla som fortfarande gör det. Sedan kommer funderingarna på om det här kommer smitta av sig, om våra så kallade ”öppna samhällen” är hotade? Har rädslan för terrordåd gjort att vi misstänker allt om alla, som i Jan Guillous Fienden inom oss? Är det dags att flytta ut min e-post- och webbserver ut ur Sverige för att slippa bli övervakad varje gång jag skriver e-post eller bloggar?

Kategorier: politikk. Del: Facebook, Google+, e-post

Kommentarer

Artikkelen er mer enn 14 dager gammel og er derfor ikke mulig å kommentere.

Forbehold: Opphavsrett for hver kommentar tilhører forfatterne. Eieren av nettstedet tar ikke ansvar for innhold i kommentarer. Upassende kommentarer blir fjernet.

  • Datum: 2008-06-19 15.38.31 CEST
  • Namn: Anders Carlsson
  • Sänt från: ******.hosting.quicknet.se

I det här fallet är det väl så att vi besökare från svenska uppkopplingar slipper bli övervakade, medan du som är uppkopplad från utlandet blir misstänkliggjord. Om du flyttar sidan till en server i t.ex. Norge blir det tvärtom, bloggens besökare övervakas medan du går fri.

Visst ska man vara försiktig och inte naivt tro att tekniken kan komma att missbrukas, men jag vill tro att problemet är ett par magnituder alltför uppförstorat. Det är klart att i ett framtida krisläge är det lättare för t.ex. polisen att vända sig till FRA för utökad övervakning på andra sökbegrepp än som sker idag, men landet ska nog utsättas för en hel del otäckheter innan det blir meningsfullt att spåra oliktänkande, folk med konstiga intressen och läggningar som i sig inte utgör något hot (om man inte menar rent evolutionära hot).

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se