Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

Det märkligaste problemet i min pc-historia

Publisert: Fredag 2008-06-13. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

Jag råkade ut för ett märkligt maskinvarurelaterat problem i veckan, när jag skulle installera ett nytt grafikkort i min jobbmaskin. Jag fick tidigare en ny, fin, bredbilds-lcd-skärm till datorn, en Benq G2200W, med upplösningen 1680×1050 bildpunkter. Den stora nackdelen en lcd-skärm har framför en gammaldags bildrörsskärm är att om du kör den med en upplösning som inte passar, så ser bilden inte bra ut, och grafikkortet i datorn (inbyggt i moderkortet) ville inte mata ut just det läget. Jag kunde få bredbild i 1280×800 eller smalbild i 1280×1024, och inget av de såg så väldigt bra ut. Så för att lösa det fick jag ett nytt grafikkort, men när jag installerade det möttes jag av ett underligt felmeddelande på bästa engerska:

[Have Option ROM can not be invoke (Vendor ID:1106h, Deivce ID:3149h)]
Notera grammatik- och stavfelen…

Felmeddelandet verkar säger att den har problem att starta hårddiskkontrollern, antagligen på grund av någon underlig krock mellan den och grafikkortet. Efter att ha försökt kontakta kundservice för både grafikkortets och moderkortets tillverkare så sökte jag på nätet efter felmeddelandet, och jag är tydligen inte ensam om att ha sett det. Efter att ha läst igenom diverse frustrerade inlägg hittade jag den här tråden som föreslog att problemet låg i MS-DOS-emuleringen av USB-möss och -tangentbord.

Och, mycket riktigt, när jag slog av den i BIOSet så fungerade det. Jag har sett många märkliga fel på pc-maskinvara, men den här tar nog priset…

Kategorier: duppedingser, jobb. Del: Facebook, Google+, e-post

Kommentarer

Artikkelen er mer enn 14 dager gammel og er derfor ikke mulig å kommentere.

Forbehold: Opphavsrett for hver kommentar tilhører forfatterne. Eieren av nettstedet tar ikke ansvar for innhold i kommentarer. Upassende kommentarer blir fjernet.

  • Datum: 2008-06-13 15.45.41 CEST
  • Namn: Anders Carlsson
  • Sänt från: ******.hosting.quicknet.se

Vad kan man begära av en datorarkitektur från 1981 som vartefter tiden gått lappats på bit för bit? ;-) Jo, jag vet att det är inte helt sant men det låter bra.

För övriga läsares kännedom: Bara för att jag skrev så innebär det absolut inte att jag är en Mac-människa, snarare tvärtom. Speciellt som Apple nu också övergått till X86-hårdvara såpass likt PC att man med små medel lär kunna köra Windows på en Mac.

Apropå datorer avvaktar jag leveransen av en ny server till jobbet, den ska komma på måndag enligt budfirman. Då vet jag vad jag ska ägna mig åt i midsommarveckan... :-D

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se