Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

VHS-kassettens död

Publisert: Mandag 2008-04-28. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

I veckan är det dags för vårrengöring i bostadsrättsföreningen, och i samband med det kommer det en container där man kan slänga skräp. Eftersom vi skall flytta i höst så passade vi på i helgen att försöka hitta saker i källar- och vindsbod som vi kanske inte nödvändigtvis behöver spara på.

När vi flyttade in där vi bor nu förpassade jag min gamla videokassettbandspelare till en kartong på vinden. Jag tog förvisso fram den igen när min hårddiskvideo kraschade för ett par månader sedan (och ska packa ner den igen nu när jag har fått en ny som ersättning), men de två stora kartongerna med videokassettar förblev oöppnade på vinden.

Efter en snabb genomgång av ett kanske hundratal videokassetter har jag hittat en fem-sex stycken som jag kan tänka mig spara. Hela min samling med Babylon 5 går i soporna eftersom jag har köpt dvd:erna, likaså ryker mina Red Dwarf-kassetter inspelade från tv, eftersom jag också har dem på dvd. Och min enorma samling med fribrottning, huvudsakligen inspelad från brittisk, tysk och svensk tv går också i soporna, tillsammans med ett par köpeband med liknande innehåll.

De få band som blev kvar överlever nog bara så länge att jag får spelat över innehåller på dvd. Även om jag inte vet hur länge det dröjer innan dvd-formatet är på väg ut, med tanke på att bluray är på ingående och film på hårddisk eller strömmande över Internet också är på gång, så känns det ändå aningen mer framtidssäkert att ha det i ett digitalt format, förhoppningsvis går det att spela av MPEG 2-filer ganska så långt in i framtiden även om de inte nödvändigtvis ligger på dvd-skivor.

Kategorier: duppedingser. Del: Facebook, Google+, e-post

Kommentarer

Artikkelen er mer enn 14 dager gammel og er derfor ikke mulig å kommentere.

Forbehold: Opphavsrett for hver kommentar tilhører forfatterne. Eieren av nettstedet tar ikke ansvar for innhold i kommentarer. Upassende kommentarer blir fjernet.

  • Datum: 2008-04-28 17.55.58 CEST
  • Namn: Anders Carlsson
  • Sänt från: ******************.business.telia.com

Hade det varit några lådor med 5,25" disketter däremot... Skillnaden är väl att diskettstationer är tillbehör till en viss generations datorteknik medan videobandspelare för det mesta "bara" var konsumentelektronik. Lika fullt är jag övertygad om att det sitter en VHS-samlare någonstans och blinkar lite tårögt för varje gammal bandspelare och för varje kartong kassetter som går i soporna. Om 15 år kommer nostalgin och folk börjar ångra att de slängde prylarna, precis som redan nu det börjar bli retro med skivspelare och gamla LP-skivor.

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se