Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

En helg i Paris

Publisert: Tirsdag 2008-04-08. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

Så var vi då hemma igen, efter att ha tillbringat en helgen (från lördag till måndag) i Frankrikes huvudstad, Paris. Resan bokade vi för ett halvår sedan i samband med att SAS hade en reklamkampanj med billiga vårflygningar till diverse orter. Att det blev just den här helgen beror på att Thea fyllde år i lördags, och vi tyckte att en tur till Paris var ett passande sätt att fira på.

Efter att ha inlett resan med att flyget blev en timme försenat ut från Oslo på grund av att det inte fick lyfta för att det var för många plan i luften, och en timmes väntan på flygplatsen på den skyttelbuss vi hade förbeställt kom vi äntligen fram till hotellet vid elvatiden på torsdag kväll. Vi bodde på Hôtel des Arts i mitten av Montmarte, strax ovanför Röda kvarn – Moulin Rouge. Hotellet var en positiv överraskning, även om frukosten kunde ha varit bättre så bodde vi väldigt fint, och mitt i smeten.

Vi hade med oss en guidebok som beskrev olika promenader man kunde gå, så vi inledde lördagen med en ”litterär vandring” förbi kvarteren där bl.a Hemingway bodde, och till kvällen hade vi bokat in oss på en guidad cykeltur, vilket var en trevlig upplevelse, och något vi verkligen kan rekommendera. Kanske dock helst något senare på våren eller mot sommaren, det var av och till ganska kallt, även om det åtminstone var uppehåll på lördag kväll (på söndagen både regnade och snöade det). Även om guidningen inte var allomfattande så fick vi i alla fall se flera delar av Paris, och, inte minst, röra på oss samtidigt.

[Thea och jag på cykel framför Louvren]
Thea och jag framför Louvren en mörk aprilkväll i Paris.

Söndag förmiddag valde vi att helt ignorera den maratontävling som ägde rum i stadens gator, utan istället tog vi oss till Louvren, där fri entré (första söndagen i varje månad är det gratis att gå in) lockade. Louvren är, i likhet med Vatikanmuseerna, allt för stort för att man ska hinna med ens en liten bråkdel, men vi hann i alla fall med att se både Mona Lisa, på avstånd tillsammans med massvis med andra, och Venus de Milo. Tyvärr var Hammurabikodexen flyttad till en temporär utställning som jag inte tyckte det var värt att betala inträde till, så den fick jag inte se, det får bli nästa gång. På kvällen tog vi oss upp i Eiffeltornet en sväng, men blåsten och regnet gjorde det till en något kylslagen upplevelse.

På måndag stannade vi till en början kvar i Montmarteområdet, där vi såg Sacré-Cœur-kyrkan och Salvador Dalí-museet. Eftersom vi hade ett par timmar att slå ihjäl innan flyget gick tillbaka tänkte vi ta en sväng ner till paradgatan Champs-Élysées i dagsljus, vi hade varit där en snabb sväng efter Eiffeltornbesöket söndag kväll, så vi tog t-banan ner och hamnade mitt i ett stort folkhav.

[Pro-tibetanska protester i Paris]
Pro-tibetanska protester vid fackelstafetten i Paris.

Det visade sig att fackelstafetten inför årets Olympiska spel passerade Paris i går. Vi hade i och för sig hört om det på nyheterna på tv på morgonen, men visste inte när och var den skulle vara, så det var en överraskning att vi lyckades komma dit vid rätt tillfälle. Det var fullt med folk som demonstrerade, bland annat mot Kinas ockupation av Tibet, deras övergrepp mot de mänskliga rättigheterna och mot avsaknaden av yttrandefrihet, och vi fick med egna ögon se åtminstone en demonstrant bli anhållen efter att ha hoppat över kravallstaketen som var uppsatta på de båda sidorna av Champs-Élysées.

Jag hade med kameran, och försökte ta en del bilder. Eftersom det var så mycket folk var det svårt att få så väldigt bra bilder, men jag har lagt upp de bästa på Flickr.

Efter fackelstafetten bar det av till vad som måste vara en av världens tråkigaste flygplatser, Charles de Gaulle. En pytteliten taxfree-butik och en total avsaknad av restauranger, det närmaste var en liten kaffebar som sålde färdigförpackade smörgåsar och som lyckades ta 400 euro för mycket när Thea skulle betala. Som tur var behövde vi inte vänta så länge, och när vi landade kom bagaget med en gång och vi var hemma mindre än en timme efter att planet landat. Inte illa.

Paris verkar vara en trevlig stad, och jag kan verkligen rekommendera Fat Tire-cykelguidningen, som även finns i flera städer. Dessutom kan jag rekommendera att använda t-banan flitigt. Maken till effektiv kollektivtransport tror jag inte jag varit med om.

Kategorier: bilder, reiser. Del: Facebook, Google+, e-post

Kommentarer

Artikkelen er mer enn 14 dager gammel og er derfor ikke mulig å kommentere.

Forbehold: Opphavsrett for hver kommentar tilhører forfatterne. Eieren av nettstedet tar ikke ansvar for innhold i kommentarer. Upassende kommentarer blir fjernet.

 • Date: 2008-04-08 19.04.16 CEST
 • Name: Jorunn
 • Website: http://andedam.org
 • Posted from: *****.215.127.180.getinternet.no

Hvor kult er det å ha bilde av seg selv foran Louvre med refleksvest og sykkel? 8-)

 • Datum: 2008-04-09 10.25.39 CEST
 • Namn: Peter Karlsson
 • Sänt från: 146.59.57.**

Så coolt att kvicksilvret i termometern fryser till is!

 • Datum: 2008-04-09 14.09.11 CEST
 • Namn: Anders Carlsson
 • Sänt från: ******.hosting.quicknet.se

Det kanske kan bli början på en ny trend, att på alla framtida resmål försöka hyra en cykel och ta en bild framför någon känd byggnad eller liknande.

 • Datum: 2008-04-09 18.20.19 CEST
 • Namn: Peter Karlsson
 • Sänt från: *****.215.142.63.getinternet.no

Eller kanske inte :-) Men om vi reser till en plats som har cykelguidning (Fat Tire har det i ett par städer till), så är det inte helt omöjligt att vi gör om det där.

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se