Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

Reklamfri

Publisert: Tirsdag 2008-03-18. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

Med reklam precis överallt är det skönt att se att det finns krafter som jobbar mot reklamen, och att den går att övervinna. Att filmmakarna Claes Eriksson och Vilgot Sjöman har fått rätt i Högsta domstolen om att TV 4:s reklamavbrott i deras filmer stred mot deras upphovsrätt är ett steg i rätt riktning. Naturligtvis måste reklamen–och de kommersiella tv-kanalerna–få finnas, men det måste även få finnas alternativ.

Ett steg åt fel håll är dock reklamfria SVT:s utspel om att när de lägger upp sina kanaler på Internet, så måste alla med dator betala tv-licens. Det tycker jag låter som ett lite bakvänt resonemang, även om jag personligen tycker att tv-licensen är värd pengarna (förvisso betalar jag ingenting till SVT, även om jag har deras kanaler i kabelnätet, utan till norska NRK).

Jag har sedan jag slutet av 1990-talet använt mig av reklamfilter när jag surfar på väven, för närvarande är det Privoxy jag använder mig av, eftersom det finns för alla de plattformar jag använder och jag enkelt kan dela konfigurationen mellan de olika installationerna. Jag betalar dock gärna för att läsa intressant innehåll, till exempel betalade jag till Slashdot för att slippa reklamen där, även om jag lika så enkelt kunde filtrera bort den på egen hand. Aftonbladet Plus har jag dock ännu inte haft någon större lust att betala för, dessutom misstänker jag att det är minst lika mycket reklam oavsett om jag betalar eller inte.

Kategorier: media, pekere. Del: Facebook, Google+, e-post

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se