Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

Cloverfield

Publisert: Torsdag 2008-03-13. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

Ända sedan jag såg den första recensionen av Cloverfield har jag tänkt gå och se den på bio, men jag kom inte iväg förrän igår kväll. Det var lite i sista laget, idag såg jag i bioannonserna i tidningen att det är sista dagen den visas. Med tanke på det kanske det är lite sent att rekommendera filmen, men den kommer väl på dvd snart.

Tänk dig en monsterfilm, typ Godzilla, där ett stort monster är på väg att mosa en fredlig stad, typ New York, och alla försöker fly ut ur staden medan militären kommer in och försöker ta kål på monstret. Men i stället för en film om militärernas hjältemod och kamp mot monstret, tänk dig att du har en kille med en handhållen videokamera som började filma en farväl-fest för sin bästa kompis, men eftersom den festen ägde rum i samma fredfulla stad som monstret tyckte det var en bra idé att angripa, så blir det istället en dokumentär av hur de försöker överleva och komma ut ur staden.

Ponera sedan den klassiska pojke-möter-flicka-berättelsen, där pojken sagt några hårda ord till flickan, som då gått hem till sig för att tjura, och inte klarar av att ta sig ut när sagda monster angriper, varpå vår ”hjälte” bestämmer sig för att vända tillbaka för att rädda sin flicka. Fortfarande med sin videofilmande bästa kompis på släp, och med videokameran fulladdad med både videokassett och batteri. Där har du Cloverfield kortfattat.

Filmen har en ”äkthets”-känsla – även om historien är ganska så otrolig i sig så vill man tro på den för att den ser ut som om det är ett helt oredigerad band från killen som springer runt med sin handhållna kamera (att han sedan har en förmåga att klippa på precis rätt ställen för det mesta, och av och till få väldigt bra bild där det inte borde gå, är en annan sak). Av och till kan den vara lite förutsägbar, men den lyckades få mig att rycka till åtminstone ett par gånger när det hände något oväntat.

Helt klart en spännande infallsvinkel i monsterfilmschangern, definitivt sevärd om man gillar den typen av filmer, så skynda att se den innan den försvinner från din närmsta bortabio.

Denne artikkelen er referert i: Trolljegeren.

Kategorier: film. Del: Facebook, Google+, e-post

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se