Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

Leopard

Publisert: Onsdag 2007-12-19. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

Så har jag då uppdaterat min MacBook till OS X 10.5, eller Leopard som det också kallas, jag passade på att köpa mig ett exemplar när jag ändå var i USA eftersom det blev ett par hundralappar billigare och det ändå är en universell version med stöd för alla språk. Än så länge vet jag inte om jag märker så väldigt stor skillnad.

Av de saker som märks först är några mindre justeringar av utseendet på skrivbordet, bland annat så ser man nu bakgrundsbilden genom menyraden överst på skärmen, och så ser dockningslisten lite annorlunda ut (eftersom jag har den på vänster sida av skärmen slipper jag 3D-utseendet som alla recensenterna verkar ogilla). Och så har Macen äntligen fått virtuella skrivbord, under namnet Spaces. Tyvärr verkar det inte helt fungera så bra tillsammans med X11-fönster, vilket är synd eftersom det mesta jag gör är i en xterm. Å andra sidan har Terminalen blivit bättre, så kanske det löser sig ändå (nu hänger sig inte vt100-emuleringen längre när jag kör Joe – hurra!).

[Skärmbild från Leopard]
Mac OS X 10.5 Leopard (klicka på bilden för att visa i full storlek).

Gräver man lite mer så hittar man fler ändringar, bland annat har filbläddraren Finder blivit lite tydligare och att det numera fungerar att montera Sambautdelade filer från mina Linuxburkar, det fick jag aldrig att fungera i 10.4. Filmvisaren Front Row har också blivit betydligt snabbare, tidigare var filbläddringen i den ordentligt trög. Tyvärr verkar det som man gjort en del ändringar som gjort att antivirusprogrammet jag kör, ClamXav inte helt fungerar som det ska längre, men det löser sig förhoppningsvis snart.

Inga stora revolutionerande ändringar så här långt, men så har jag inte testat det nya säkerhetskopieringsprogrammet Time Machine ännu, det sägs vara en av de viktigaste förbättringarna i den här versionen, likaså den uppdaterade versionen av Safari, men den använder jag ändå inte eftersom jag kör Opera överallt.

Så, var uppdateringen värd pengarna? Tja, allt fungerar ju fint, inga (större) problem så här långt, men det känns inte som så mycket mer än en mindre systemuppdatering, inte någon riktig revolution.

Kategorier: programvare. Del: Facebook, Google+, e-post

Kommentarer

Artikkelen er mer enn 14 dager gammel og er derfor ikke mulig å kommentere.

Forbehold: Opphavsrett for hver kommentar tilhører forfatterne. Eieren av nettstedet tar ikke ansvar for innhold i kommentarer. Upassende kommentarer blir fjernet.

  • Datum: 2007-12-22 17.24.36 CET
  • Namn: Anders Carlsson
  • Sänt från: ***************.cust.tele2.se

Citat: "bland annat så ser man nu bakgrundsbilden genom menyraden"

Vill man det?! Det tycker jag låter som ett slöseri med både utvecklingsresurser och datorns prestanda.

  • Datum: 2007-12-23 13.49.28 CET
  • Namn: Peter Karlsson
  • Sänt från: **********.35-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se

Ja, visst gör det?

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se