Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

Eftertraktad

Publisert: Onsdag 2007-08-22. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

Det är trevligt att känna sig eftertraktad. Det är helt vilt på arbetsmarknaden här i Norge just nu, företagen skriker efter ingenjörer, och jag har hört talas om flera tillfällen där ett företag anställt en person och ställt allt i ordning för att denne skall börja, men så har personen inte dykt upp, antingen för att han eller hon fått lönen matchad av nuvarande arbetsgivare, eller så har man hittat ett annat jobb man hellre vill jobba med.

Om man jämför med Sverige så är lönerna här högre, åtminstone så är baslönerna i de flesta fall betydligt högre, men samtidigt så är det översta skiktet av löner lägre. Dessutom är det mycket här som är mycket dyrare än i Sverige, till exempel så är kött minst dubbelt så dyrt, ibland mer än så, och att köpa bil är inte billigt, enligt mina norska bilintresserade vänner så kan de se ett bilprogram på svensk tv och räkna om priset till norska kronor genom att dubbla det svenska (och det trots att den norska kronan är värd mer än den svenska). Dessutom är bensinen dyrare och många vägar är belagda med vägtullar.

Bostad är inte heller billigt, stora delar av Oslo ligger på samma nivå som Stockholm, men det är inte bara här det är dyrt, till exempel så ligger Tromsø på nästan samma nivå som Oslo. Så det går inte bara att se på lönen i isolation.

Men, Norge är ett trevligt land, och Oslo en trevlig stad att bo i, i mitt tycke betydligt trevligare än Stockholm. Liten nog för att man ska kunna cykla från ena änden till den andra, stor nog att vara huvudstad och ha alla faciliteter, och inte längre än knappa två timmar från svenska gränsen.

Kategorier: jobb, livet. Del: Facebook, Google+, e-post

Kommentarer

Artikkelen er mer enn 14 dager gammel og er derfor ikke mulig å kommentere.

Forbehold: Opphavsrett for hver kommentar tilhører forfatterne. Eieren av nettstedet tar ikke ansvar for innhold i kommentarer. Upassende kommentarer blir fjernet.

  • Datum: 2007-08-23 00.26.49 CEST
  • Namn: Anders Carlsson
  • Sänt från: ****************.swipnet.se

Apropå bostadspriser, hörde jag att kineserna byggt en massa nya, moderna lägenheter i centrala Beijing. Efter OS 2008 ska de säljas som bostadsrätter. Priset per kvadratmeter var skyhögt med kinesiska mått: c:a 12000 kr/kvm. Det var inte så länge sedan jag läste att snittpriset i Stockholm city ligger på 53000 kr/kvm, så i jämförelse tycker jag att det lät väldigt billigt med nybyggda lägenheter i en storstad som Beijing för de priserna. Kanske det var någon som räknat fel, och det i själva verket var $12000/kvm?

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se