Skip past introduction.

WolfBlog

Reflections from a Swede in Norway.

Here you will find my small graffiti board where I write about things I come to think about.

In my blog, I write about the general unfairness of life, about spam mail, vintage computers, board games, Norwegians, current and not-so-current affairs, technology and whatever else occurs to me — in other words, a glorious mess. All opinion expressed here are of course my own, and all similarities with any living people is of course intentional.

These pages are using automatic language selection, if you prefer to read in Swedish, please use this page instead. See the help for info on how to make your web browser select the correct language automatically. A monthly overview is also available.

All text and pictures © copyright Peter Krefting, unless otherwise noted. More about the author.

Eftertraktad

Published: Wednesday 2007-08-22. Not available in English (automatic translation).

Det är trevligt att känna sig eftertraktad. Det är helt vilt på arbetsmarknaden här i Norge just nu, företagen skriker efter ingenjörer, och jag har hört talas om flera tillfällen där ett företag anställt en person och ställt allt i ordning för att denne skall börja, men så har personen inte dykt upp, antingen för att han eller hon fått lönen matchad av nuvarande arbetsgivare, eller så har man hittat ett annat jobb man hellre vill jobba med.

Om man jämför med Sverige så är lönerna här högre, åtminstone så är baslönerna i de flesta fall betydligt högre, men samtidigt så är det översta skiktet av löner lägre. Dessutom är det mycket här som är mycket dyrare än i Sverige, till exempel så är kött minst dubbelt så dyrt, ibland mer än så, och att köpa bil är inte billigt, enligt mina norska bilintresserade vänner så kan de se ett bilprogram på svensk tv och räkna om priset till norska kronor genom att dubbla det svenska (och det trots att den norska kronan är värd mer än den svenska). Dessutom är bensinen dyrare och många vägar är belagda med vägtullar.

Bostad är inte heller billigt, stora delar av Oslo ligger på samma nivå som Stockholm, men det är inte bara här det är dyrt, till exempel så ligger Tromsø på nästan samma nivå som Oslo. Så det går inte bara att se på lönen i isolation.

Men, Norge är ett trevligt land, och Oslo en trevlig stad att bo i, i mitt tycke betydligt trevligare än Stockholm. Liten nog för att man ska kunna cykla från ena änden till den andra, stor nog att vara huvudstad och ha alla faciliteter, och inte längre än knappa två timmar från svenska gränsen.

Categories: life, work. Share: Facebook, Google+, email

Comments

The article is older than a fortnight and has been closed for new comments.

Disclaimer: The comments are copyrighted by their respective authors. The web site owner takes no responsibility for the contents of the comments. Improper comments will be deleted.

  • Datum: 2007-08-23 00.26.49 CEST
  • Namn: Anders Carlsson
  • Sänt från: ****************.swipnet.se

Apropå bostadspriser, hörde jag att kineserna byggt en massa nya, moderna lägenheter i centrala Beijing. Efter OS 2008 ska de säljas som bostadsrätter. Priset per kvadratmeter var skyhögt med kinesiska mått: c:a 12000 kr/kvm. Det var inte så länge sedan jag läste att snittpriset i Stockholm city ligger på 53000 kr/kvm, så i jämförelse tycker jag att det lät väldigt billigt med nybyggda lägenheter i en storstad som Beijing för de priserna. Kanske det var någon som räknat fel, och det i själva verket var $12000/kvm?

| | Latest postings | This month | All months and categories

This page is best read on the Internet.

peter@softwolves.pp.se