Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

Cyberkondriker og paranoia

Publisert: Tirsdag 2007-08-07.

PC för alla skriver om at nettet har blitt et paradis for hypokondriker, eller cyberkondriker som de kaller dem. Jeg lurer på om de som er ansvarlige for nettstedet til den norske mobiloperatøren Telenordic kan klassifiseres som noen slags hypokondriker, ihvertfall virker det som de trekker veldig forhastede, og feilaktige, beslutninger ut fra den informasjon de får.

[Hacking attempt has been recorded. The hacking attempt will be reported to the proper authorities.
Feilmelding fra Telenordic.

Denne skjermen dykker opp hvis man skriver inn feil personnummer og prøver å gå tilbake i nettleserhistorikken for å rette til det, eller hvis man, som jeg, skriver inn riktig personnummer men kommer fra en IP-adresse som allerede gjort en bestilling.

Litt overdreven reaksjon, synes jeg, også om metoder for å misbruke bestillingssider for å få ut personinformasjon har blitt omtalt i media i det siste. Men hva spiller det egentlig for rolle hvis noen kan personnummeret mitt, det er ikke mye av en hemmelighet.

Kategorier: Internett, media, pekere, programvare. Del: Facebook, Google+, e-post

Kommentarer

Artikkelen er mer enn 14 dager gammel og er derfor ikke mulig å kommentere.

Forbehold: Opphavsrett for hver kommentar tilhører forfatterne. Eieren av nettstedet tar ikke ansvar for innhold i kommentarer. Upassende kommentarer blir fjernet.

  • Datum: 2007-08-08 08.51.13 CEST
  • Namn: Anders Carlsson
  • Sänt från: ******************.business.telia.com

Ja, om en befintlig kund till synes verkar vilja lägga en beställning till på samma produkt, då måste det vara något elakt uppsåt bakom... *suck* Problemet är inte personnumren i sig, utan den vikt många myndigheter och företag gett dem. Alla som läst en kurs i databasdesign har fått höra att man får (?) inte använda personnummer som index. Oavsett hur tekniken ser ut, borde det krävas något mer byråkrati för att kunna teckna lån, köpa prylar osv än att uppge ett personnummer med tillhörande adress och sätta en godtycklig namnunderskrift på en talong. Det är en typ av ekonomisk brottslighet som oroar mig, att någon skulle teckna ett lån i mitt namn, sedan fiska upp lånehandlingar ur min brevlåda och hämta ut pengarna utan min kännedom. Tyvärr förekommer det redan.

Apropå cyberkondri, påminner det mig om när jag studerade ett år på CSD vid Uppsala Universitet. De hade ett flertal servrar, varav vissa var inloggningsservrar och andra hade andra uppgifter. En av servrarna var strängt verboten att försöka logga in på, och om man av misstag eller med flit ens försökte att koppla upp sig, fick man ett mycket hotfull meddelande om att alla inloggningsförsök loggfördes och kunde leda till avstängning och polisanmälan. Jag vet inte om de någonsin drog det så långt att en student blev avstängd från universitetet för att ha försökt logga in på fel server, såvida det inte var ett uppenbart försök att hacka sig in. Detta var 1994, så de var föregångare med sin cyberkondri.

  • Datum: 2007-08-08 09.29.23 CEST
  • Namn: Peter Karlsson
  • Sänt från: *******.opera.com

Jag tror i och för sig att personnummer räknas som något mer skyddade i Norge än i Sverige, det är sällan man behöver uppge personnummer för att beställa tjänster, i stort sett är det bara för att öppna bankkonto som jag behövt personnummer hittills. För det mesta räcker det med födelsedatum (vilket i och för sig nästan är värre, det är lätt att ta reda på när jag fyller år, och min adress står i telefonkatalogen).

På tal om överdriven paranoia om intrångsförsök så har jag ju råkat ut för det förr.

  • Datum: 2007-08-09 11.55.06 CEST
  • Namn: Anders Carlsson
  • Sänt från: ******************.business.telia.com

Ja, på t.ex. Hitta.se skriver de ut födelsedag. Dock inte år, det får man väl vara glad för.

Apropå personnummer och att identifiera sig, har jag köpt en del små och större saker under sommaren, både inrikes och från utlandet. Så kommer det avier att jag har försändelser att hämta på ICA. De som skickats som rekommenderat brev behöver jag förstås signera och visa legitimation, men alla övriga försändelser räcker det att jag har avin. Ingen som frågar om ID-handling, och vad jag förstår är det liknande på andra ställen. Antag att någon skulle fiska upp en avi ur brevlådan, eller att det vore en oärlig brevbärare. Då skulle mina inköp aldrig dyka upp, men i den mån de går att spåra skulle de visa sig vara uthämtade. Det tycker jag är väldigt slappt.

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se