Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

1841 och 1854

Publisert: Søndag 2007-05-20. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

Jag har spelat en del av de ”officiella” spelen i 18xx-serien, 1856 och 1870, med olika resultat. Jag tycker dock om spelidén, och därför tyckte jag det var kul när Sverre, från söndagsspelgänget, köpte in ett par av de ”hemmagjorda” spelen som använder samma mekanism.

Förra söndagen provade vi på 1841. Spelet har samma bas som de andra spelen, naturligtvis, men alla ”fan”-varianterna har en eller annan specialare. I 1841 var det hur aktiemarknaden fungerade, där fanns det både små och stora företag, och företag kan slås samman och, i vissa fall, delas i två.

Jag började med att spela tågbolaget som hade ensamrätt att bygga i Österrike, vilket gjorde att jag kunde bygga i mitt eget tempo, något som passade mig alldeles utmärkt. Med lite tur lyckades jag passa in övergångarna mellan olika tåg helt perfekt, och när mitt företag delades i två (något som är förutbestämt av spelmekanismen) fick jag kontroll över bägge delarna. Jag lyckades sedan dessutom slå ihop de två företagen till ett igen, vilket gav mig en stor fördel.

[Spelbrädet vid spelets slut]
Spelbrädet vid spelets slut.

Trots att jag på slutet hade dålig utdelning på mina aktier eftersom mina företag inte körde så bra, så lyckades jag maximera aktierna i mitt sammanslagna företag, och ha placerat mina pengar i de av de andra företag som gick bra, så jag lyckades segra till slut. Om jag inte missminner mig så är det det första 18xx-spelet jag vinner.

1841 är ett ganska segt spel, och med sex spelare som vi var så tog det bortemot tolv timmar (med matpaus). Lite för långt för min smak, men det hade en del intressanta mekanismer, vilket gjorde att spelet var mer om att jonglera med aktier än om att bygga järnväg.

Idag provade vi på 1854, som på sätt och vis är 1841:s motsats. I det här spelet är det inte lika mycket aktierna som räknas som hur bra järnvägsspår du bygger. Jag lyckades bygga bort mig totalt, trots att jag kontrollerade de två företag som byggde på den västra sidan av kartan, medan de tre andra spelarna alla slogs om den östra sidan. Tyvärr visade det sig att det var den östra sidan som gav mest pengar.

Jag låg ganska gott till i mina aktieinvesteringar även den här gången, men eftersom mina företag inte betalade ut så mycket pengar så förlorade jag stort på kapital, och kom sist. Trots det så föredrar jag 1854 framför 1841, om inte annat för att vi spelade det färdigt på tre timmar mindre än 1841.

Kategorier: spill. Del: Facebook, Google+, e-post

Kommentarer

Artikkelen er mer enn 14 dager gammel og er derfor ikke mulig å kommentere.

Forbehold: Opphavsrett for hver kommentar tilhører forfatterne. Eieren av nettstedet tar ikke ansvar for innhold i kommentarer. Upassende kommentarer blir fjernet.

 • Datum: 2007-05-21 09.42.43 CEST
 • Namn: Anders Carlsson
 • Sänt från: ********************.telia.com

Nu kom jag att tänka på den gamla reklamfilmen för TågPlus: -"Jag tycker bara om tåg."

Det var värst så många 18XX-spel som utvecklats. Däremot såg jag att det ännu inte finns något 1802.

 • Datum: 2007-05-21 15.22.18 CEST
 • Namn: Peter Karlsson
 • Sänt från: *******.opera.com

Ja, det finns många++ spel i serien, det är för att spelidén är populär och går att variera såpass mycket. Enda problemet, i mitt tycke, är att spelen är lite för långa, det är inte alltid så lätt att ta en heldag till ett enda spel. Det finns iofs en del spel som skall vara kortare (18EU ska tydligen vara det, Sverre hade köpt det också), så det går att råda bot på det med.

Men det är underhållande. Och det är inte i alla spel man hör kommentarer i stil med "nu var du riktigt ond--och det menar jag som en komplimang!" :-)

 • Datum: 2007-05-22 14.11.20 CEST
 • Namn: Anders Carlsson
 • Sänt från: ********************.telia.com

Går inte spelen att "spara" på något bra sätt? Jag minns när jag var liten och spelade Alga-spel med brorsan att ibland gjorde vi anteckningar om hur långt vi kommit: var pjäserna stod, hur mycket pengar eller andra resurser vi hade. Sedan kunde vi packa ner spelet och återuppta i ett senare läge. Med dagens digitalkameror och annan teknik vore det busenkelt att bevara ställningen inför att man fortsätter nästa vecka, om det inte är miljoner med pjäser och markörer som ska läggas ut på spelbrädet förstås.

 • Datum: 2007-05-22 15.04.09 CEST
 • Namn: Peter Karlsson
 • Sänt från: *******.opera.com

Det är ganska många markörer och småbitar som skall vara på rätt plats. Dessutom måste man komma ihåg vilken strategi det var man hade, ibland är det illa nog att fortsätta efter en matpaus :-)

 • Datum: 2007-05-23 18.17.39 CEST
 • Namn: Anders Carlsson
 • Sänt från: ********************.telia.com

Aha, hjärnan sorterar bort oviktiga tankar vartefter. Själv har jag nästan aldrig spelat avancerade brädspel med någon speciell strategi, inte utöver vad reglerna säger i alla fall. Men så brukar jag inte göra speciellt bra ifrån mig.

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se