Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

Rapport från Essen, del II

Publisert: Tirsdag 2006-10-24. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

I förra inlägget skrev rabblade jag i stort sett bara en lista över vilka spel jag köpte själv i Essen, jag skrev inte så mycket om själva mässan. Så går det när man har bråttom, så här kommer en lite mer utförlig rapport…

Mässan, som är världens största spelmässa, öppnade portarna på torsdag morgon och var öppen till söndag kväll. Vi, jag och två arbetskamrater, flög ned till Düsseldorf på torsdag förmiddag och kom till mässan vid halv tre-tiden på eftermiddagen. Ingen av oss hade varit där tidigare, så vi var alla lika överväldigade över hur stor mässan faktiskt var. Jag menar, nio mässhallar, 700 utställare, massor med nya spel. Första dagen gick åt till att bara vandra runt på området för att rekognosera, för att försöka få en överblick över vad som fanns var, och vilka spel som var värda att spela, och att köpa.

Vi köpte alla spel redan första dagen, huvudsakligen spel vi hört om sedan tidigare, eller som såg så intressanta ut att vi inte ville vänta på att testspela dem. Den andra dagen försökte vi börja beta av de spel vi tyckte såg intressanta ut för att få möjlighet att testa dem, för att se om de var värda att köpa. Problemet var bara att få en plats att spela på, visserligen hade de flesta av de större utställarna flera bord där man kunde spela, men de var mer eller mindre konstant upptagna.

För att få tag i ett bord fick man försöka gå runt borden och se om det var någon som verkade vara färdig, och som en hök slå till direkt de visade minsta tecken på att resa sig för att gå. Det var inte alltid den taktiken lyckades, men vi fick i alla fall möjlighet att speltesta flera spel. En del köpte vi, en del köpte vi inte alls.

När vi bokade hotell så hade vi bara skrivit till turistbyrån i Essen och bett om att få ett okej hotell i mellanprisklassen. Vi hade tur, vi verkade nämligen pricka in det hotellet (ett av hotellen?) som befolkades av flera mässbesökare. När vi kom tillbaka efter att ha hittat en liten italiensk restaurang att äta middag på på torsdagskvällen så såg vi ett par stycken som satt och spelade i hotellbaren.

Eftersom rummen inte hade bord stora nog att spela på bestämde också vi oss för att sätta oss i baren och börja spela, och efter en stund var det fullt med folk. Eftersom alla delade ett gemensamt intresse var det ganska enkelt att komma i kontakt med de andra, och flera gick runt och tittade på vad det var de andra spelade, för att se om de hade hittat något nytt intressant spel som de också var intresserade av att köpa.

På fredag efter ytterligare en dag på mässan tog jag tåget till Dortmund, där en kollega bor i en trevlig nyrenoverad lägenhet på övre våningen i ett gammalt stenhus. Han hade också ett par andra kompisar som gillade spel, och som inte helt oväntat även de hade varit ute på mässan, så de kom över och vi spelade spel till klockan halv två på natten. Till min stora förvåning lyckades jag faktiskt hänga med relativt bra in konversationen, trots att den till stora delar hölls på tyska…

På lördag kom den stora kaoset, då kom alla de so inte hade haft möjlighet att ta ledigt ut till mässan, och om vi tyckte att det hade varit mycket folk på torsdag och fredag så var det ingenting jämfört med lördag och söndag. Ingenting. Med tanke på hur undanskymd tillvaro sällskapsspel för i Norden så är det en upplyftande upplevelse att se att det finns så många andra som delar mitt intresse.

Utöver de spelen jag köpte så har jag även spelat de här:

Haste Bock?
Ett sorts ”fårschack”. Varje spelare har två får och för att få poäng måste man utföra olika drag (man har ett begränsat antal drag som bara kan utföras en eller två gånger under spelets gång) för att placera fåren på olika sätt i de olika spelfaserna. En av mina kompisar köpte spelet bara för att det kom med miniatyrfår ☺
Roads and Boats
Ett äldre spel som givits ut på nytt. Tar många timmar att spela, kommer i en gigantisk låda och påminner till viss del om Advanced Civilization i komplexitet. Skall bli intressant att få pröva på riktigt senare.
Fiji
2F ger bara ut spel med namn som börjar på bokstaven F, det här är ett av dem. Spelet går ut på att bjuda med olika ädelstenar för att uppnå de mål som dragits för just den spelomgången. Allt för oberäkneligt och kaotiskt för min smak, så jag köpte det inte (fast så spelade vi det lite fel också).
Taluvá
Jag kanske hade köpt det här spelet om jag hade haft plats, men det var inte något som direkt slog an. Det kan vara för att vi spelade fel, vi hade bara regler på tyska och fick dem förklarade på engelska av personalen.
TransEuropa
Ett snabbt spel från samma förlag som givit ut Terra Nova som jag köpte. Bygger på TransAmerika som jag inte provat, man får uppdrag om att bygga järnvägsnätverk till fem städer i Europa. Det blir lite för mycket kaos eftersom man efter en stund alltid bygger ihop sitt nät med de andra, och då är det väldigt chansartat vad som händer.
Walhalla
Walhalla såg spännande ut, men föll på att reglerna bara fanns på tyska och att jag inte lyckades dechiffrera dem. Det är svårt att spela spel om man inte alls förstår reglerna, och det var allt för nytt för att ha engelska regler. Kanske är det trevligt, det sade i alla fall recensionen i den tyska speltidningen som delades ut gratis på mässan, men jag har ingen aning.

Jag köpte (nästan) bara spel jag testat och visste var bra, men de andra köpte en del ”i blindo”, det skall bli intressant att testa. Framförallt ser jag fram emot att testa Thurn und Taxis som utsetts till årets spel 2006. Vi hittade det bara med tyska regler, så vi har inte spelat det ännu. Även Khronos verkade väldigt intressant, ett spel som bygger på tidsresor och där det man bygger i en tidsepok får verkningar även i de andra.

Kategorier: reiser, spill. Del: Facebook, Google+, e-post

Kommentarer

Artikkelen er mer enn 14 dager gammel og er derfor ikke mulig å kommentere.

Forbehold: Opphavsrett for hver kommentar tilhører forfatterne. Eieren av nettstedet tar ikke ansvar for innhold i kommentarer. Upassende kommentarer blir fjernet.

  • Datum: 2006-10-25 00.29.27 CEST
  • Namn: Anders Carlsson
  • Sänt från: ****************.swipnet.se

"Fårschack" fick mig att tänka på Svälta räv. Undrar om det finns någon direkt vidareutveckling på det spelet, med t.ex. power-ups och kombos.

Med tanke på hur många av dessa spel som utvecklas i Tyskland, måste marknaden för sällskaps- och brädspel vara enorm där? Jag vet att de har en del tradition att falla tillbaks på, men det verkar ju smått ofattbart om närmare 2/3 (vild gissning) av alla nyutkomna spel är tyska. Eller så var urvalet färgat av att mässan hölls i Tyskland.

Av vad jag ser i reklam, är de enda nya sällskapsspel för vuxna som ges ut i Sverige taffliga spel baserat på dokusåpor och andra TV-program. Möjligen att någon känd person i stil med Dan Glimne skulle kunna utvecka ett brädspel så bra att det marknadsfördes i t.ex. reklam-TV. Men å andra sidan kanske dessa spel du räknar upp heller inte är sånt som annonseras i TV, veckotidningar osv, utan bara via de inbitna spelarnas egna kanaler och butiker.

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se