Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

Dessa dumma politiker

Publisert: Onsdag 2006-09-06. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

Det är svårt att inte skriva något om datorintrånget som beskrivs som ”Sveriges Watergate” och avhandlas i media över hela världen (till och med på Slashdot). Ja, det är otroligt dumt att bryta sig in i andras datorsystem för att få tillgång till hemliga uppgifter, men det är ännu dummare om det verkligen är sant som står i tidningarna, att kontot som blivit använt hade samma lösenord som dess användar-id. Det är som att låsa ytterdörren men tejpa fast nyckeln utanför.

Det att man aldrig skall använda ett lättgissat lösenord är en av de första reglerna man måste lära sig när man håller på med datorer. Lösenordet bör helst vara något som är svårt att komma på, helst bara en blandning av bokstäver och siffror; om ordet finns i en ordlista är det per definition lätt att gissa. PTS har en tjänst där man kan testa sitt lösenordsförslag som kan vara värt att testa om man är osäker.

Hur som helst har inte den här skandalen påverkat hur jag skall rösta i årets val. Jag har redan förhandsröstat, det gjorde jag måndag förra veckan, på ambassaden här i Oslo i samband med att jag hämtade ut mitt nya pass, och jag har inga planer om att göra om min röst.

Kategorier: politikk. Del: Facebook, Google+, e-post

Kommentarer

Artikkelen er mer enn 14 dager gammel og er derfor ikke mulig å kommentere.

Forbehold: Opphavsrett for hver kommentar tilhører forfatterne. Eieren av nettstedet tar ikke ansvar for innhold i kommentarer. Upassende kommentarer blir fjernet.

 • Date: 2006-09-06 17.58.36 CEST
 • Name: Jorunn
 • Website: http://andedam.org/
 • Posted from: *******.opera.com

Well I'm not sure who's dumber; the one with the identical username/password, or the ones who must have thought they couldn't/wouldn't get caught. Sometimes, on the Internet, people *do* know you're a canine :)

 • Date: 2006-09-07 13.12.03 CEST
 • Name: Peter Karlsson
 • Posted from: *******.opera.com

Yeah, I agree. Even if the key *is* taped to the door, using it to gain entrance is still illegal.

 • Datum: 2006-09-08 05.40.53 CEST
 • Namn: Anders Carlsson
 • Sänt från: ******************.2.cust.bredband2.com

Det kanske rentav var en socialdemokrat som aldrig börjat använda sitt konto, så det kvarstod med ursprungslösenord. Dumt att sätta samma lösen som användarnamn, men praktiskt om man ska hantera hundratals nya konton samtidigt och räknar med att alla ska aktivera sina konton inom kort.

Jag är ganska övertygad om att ett visst ungdomsförbund planterade tipset hos sina politiska motståndare, och väntade på att någon skulle nappa. Sen väljer man ett lämpligt tillfälle att gå ut med nyheten. Naturligtvis är det inte mindre brottsligt att oombedd ta sig in hos någon annan även om nyckeln skickas i ett brev till dig, men det blir lättare att veta att man har tillgång till dörren.

 • Datum: 2006-09-08 06.53.04 CEST
 • Namn: Peter Karlsson
 • Sänt från: *****.209.238.081.chello.no

Det har förekommit uttalanden om att lösenordet är planterat, men hittills har alla sådana uppgifter dementerats. Jag misstänker att vi aldrig får veta, men jag håller med om att det är lite väl bra tajming att informationen släpptes i samband med intervjun med moderatledaren tidigare på kvällen.

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se