Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

Dugnad

Publisert: Torsdag 2006-05-04. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

Dugnad” är ett väldigt norskt fenomen, det är så speciellt att min norsk-svenska ordbok inte har en översättning av ordet, utan slår till med en kort förklaring. Dugnad innebär att man ideellt, på sin fritid, hjälps åt med att fixa något. Där jag bodde tidigare deltog jag aldrig på en enda dugnad, trots att jag bodde där i över fem år, det var alltid något som kom i vägen, en kurs, en brädspelskväll, sent jobb eller innebandy med jobbet. Jag hade därför lovat att bättra mig, nu när jag till och med köpt lägenheten jag bor i så borde jag definitivt delta.

Igår var det dugnad i huset där jag numera bor, den här gången gällde det att utemöblerna skulle fixas till inför sommarsäsongen, vilket ju är trevligt. Tyvärr så krockade det än en gång med jobbinnebandyn, så det blev inte att jag deltog…

Dålig start. Fy på mig. Jag får bättra mig till nästa gång, det stod något om fortsättning nästa onsdag, jag får satsa på att delta då.

Sidonotis: Dagens datum är 06-05-04 (eller 04.05.06 på gammal form). Kul för numerologer, eller något.

Uppdatering: Det närmaste ett svenskt ord man kommer för dugnad är tydligen det finlandssvenska uttrycket talko.

Kategorier: livet. Del: Facebook, Google+, e-post

Kommentarer

Artikkelen er mer enn 14 dager gammel og er derfor ikke mulig å kommentere.

Forbehold: Opphavsrett for hver kommentar tilhører forfatterne. Eieren av nettstedet tar ikke ansvar for innhold i kommentarer. Upassende kommentarer blir fjernet.

  • Datum: 2006-05-04 17.55.34 CEST
  • Namn: Anders Carlsson
  • Sänt från: ******************.2.cust.bredband2.com

Jag skulle kalla det arbetsdag, dagsverke eller något sånt. I sommarstugeföreningen (som numera är en samfälldighet) har man varje år arbetsdag där tomtägarna delas upp i lag som ska lägga i bryggor, bättra på vägarna, röja sly vid vägkanten osv. Tidigare kunde man ta ut en extra avgift utöver medlemsskapet för tomtägare som inte deltog i arbetsdagen, men nu hävdas det från styrelsens håll att i och med bytet av föreningsform är det är tillåtet eller alldeles för krångligt att administrera, så nu är deltagandet frivilligt.

  • Datum: 2006-05-05 08.38.02 CEST
  • Namn: Maja
  • Sänt från: **********.pp.htv.fi

Ha, jag skulle just till att förse dig med den utmärkta finlandismen talko, men ser att du redan hittat den. Inte för att den är till så stor nytta utanför Svenskfinland ...

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se