Hoppa över introduktion.

VargaBlogg

Betraktelser från en svensk i Norge.

Här hittar du mitt lilla klotterplank där jag skriver saker jag tänker på.

I min blogg skriver jag om livets små och stora orättvisor, om skräppost, veterandatorer, brädspel, norrmän, aktuella och inaktuella händelser, teknik och vadhelst annars som faller mig in – med andra ord en salig röra. Alla åsikter som skrivs ut är naturligtvis mina egna, och alla likheter med levande personer är självklart avsiktliga.

Dessa sidor använder automatiskt språkval, om du hellre vill läsa på engelska kan du välja denna sida istället. Se hjälpen för information om hur du får din vävläsare att välja rätt språk automatiskt. En månadsöversikt är också tillgänglig.

© Upphovsrätt till all text och bild ägs av Peter Krefting, såvida inte annat anges. Mer om författaren.

Dugnad

Publicerad: Torsdag 2006-05-04.

Dugnad” är ett väldigt norskt fenomen, det är så speciellt att min norsk-svenska ordbok inte har en översättning av ordet, utan slår till med en kort förklaring. Dugnad innebär att man ideellt, på sin fritid, hjälps åt med att fixa något. Där jag bodde tidigare deltog jag aldrig på en enda dugnad, trots att jag bodde där i över fem år, det var alltid något som kom i vägen, en kurs, en brädspelskväll, sent jobb eller innebandy med jobbet. Jag hade därför lovat att bättra mig, nu när jag till och med köpt lägenheten jag bor i så borde jag definitivt delta.

Igår var det dugnad i huset där jag numera bor, den här gången gällde det att utemöblerna skulle fixas till inför sommarsäsongen, vilket ju är trevligt. Tyvärr så krockade det än en gång med jobbinnebandyn, så det blev inte att jag deltog…

Dålig start. Fy på mig. Jag får bättra mig till nästa gång, det stod något om fortsättning nästa onsdag, jag får satsa på att delta då.

Sidonotis: Dagens datum är 06-05-04 (eller 04.05.06 på gammal form). Kul för numerologer, eller något.

Uppdatering: Det närmaste ett svenskt ord man kommer för dugnad är tydligen det finlandssvenska uttrycket talko.

Kategorier: livet. Dela: Facebook, Google+, e-post

Kommentarer

Artikeln är äldre än 14 dagar och går därför ej längre att kommentera.

Friskrivningsklausul: För upphovsrätten till kommentarerna svarar respektive författare. Vävplatsägaren tar inget ansvar för innehållet i kommentarerna. Opassande kommentarer kommer att raderas.

  • Datum: 2006-05-04 17.55.34 CEST
  • Namn: Anders Carlsson
  • Sänt från: ******************.2.cust.bredband2.com

Jag skulle kalla det arbetsdag, dagsverke eller något sånt. I sommarstugeföreningen (som numera är en samfälldighet) har man varje år arbetsdag där tomtägarna delas upp i lag som ska lägga i bryggor, bättra på vägarna, röja sly vid vägkanten osv. Tidigare kunde man ta ut en extra avgift utöver medlemsskapet för tomtägare som inte deltog i arbetsdagen, men nu hävdas det från styrelsens håll att i och med bytet av föreningsform är det är tillåtet eller alldeles för krångligt att administrera, så nu är deltagandet frivilligt.

  • Datum: 2006-05-05 08.38.02 CEST
  • Namn: Maja
  • Sänt från: **********.pp.htv.fi

Ha, jag skulle just till att förse dig med den utmärkta finlandismen talko, men ser att du redan hittat den. Inte för att den är till så stor nytta utanför Svenskfinland ...

| | Senaste inläggen | Denna månad | Alla månader och kategorier

Denna sida läses bäst på Internet.

peter@softwolves.pp.se