Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

Göteborg och tillbaka på tjugofyra timmar

Publisert: Søndag 2006-03-26. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

Från Oslo går det flera expressbussar till Göteborg, så igår lördag bestämde sig jag, Tarquin, Moose, Ola och ett par stycken som inte dök upp att vi skulle ta bussen ned och se på staden. Jag har varit till Göteborg ett par gånger tidigare, men det har antingen varit för att träffa kompisar eller, när jag var mindre, för att gå på Liseberg, inte för att bara ”göra sta’n”.

Vi klev på Säfflebussens morgontur mot Göteborg (och vidare mot Köpenhamn och Berlin) klockan 07:30, vilken anlände bussterminalen strax efter klockan elva på förmiddagen. Efter att ha lokaliserat lokaltrafikens biljettkontor och ett turistinformationskontor bar det av ut på stadens gator. Det är ganska tydligt att Göteborg är en större stad än Oslo, det var helt enkelt mer folk i rörelse överallt.

Tarquin och Moose är väldigt intresserade av arkitektur och gillar att se gamla byggnader, vilket de hade hört att Göteborg var känt för, så vi slog upp information om kända byggnader i turistboken och letade på måfå upp några byggnader som vi tittade på. Så här i efterhand kan jag inte direkt påstå att jag minns vilka alla byggnader var, men det var en del fina.

Efter ett par timmars runtvandrande och en lunch på Brasserie Ferdinand vid NK (god oxfilé) letade vi oss ut på spårvagnen till skärgården. Det började mörkna till och efter att varit vakna och i stort sett igång sedan klockan sex på morgonen kände vi att det var dags att sänka tempot lite, så vi tog en kaffe på Kafé Vallgatan. Kvällsmat intogs på restaurang Källarkrogen på Östra larmgatan (utsökt scampitallrik), och när klockan började närma sig midnatt tog vi en promenad längs paradgatan Avenyn och studerade alla fulla människor som rörde sig på sta’n.

Efter en snabb nattkaffe på centralstationen letade vi oss tillbaka till bussterminalen för bussen hem. Tyvärr så infördes sommartid natten till idag, vilket innebar att bussen som enligt tidtabell gick klockan 03:15 gick klockan 04:15 sommartid, och inte ankom Oslo förrän klockan åtta på morgonen. Jag har inte särskilt lätt för att sova på buss, så jag sov inte så mycket alls.

Efter en snabb sväng inom lägenheten bar det sedan av upp till Ivars söndagsbrädspelande. Egentligen hade jag tänkt skippa det, men eftersom Ivar ville speltesta det egna brädspel han jobbade på så ville jag vara med. Nu är klockan halv tio på kvällen och det börjar kännas att jag inte sovit ordentligt, dags att inta sängen.

Denne artikkelen er referert i: Bilder fra Göteborg samt Ullersäter, Molde, Helsinki, Nynäshamn and Oslo.

Kategorier: livet, reiser. Del: Facebook, Google+, e-post

Kommentarer

Artikkelen er mer enn 14 dager gammel og er derfor ikke mulig å kommentere.

Forbehold: Opphavsrett for hver kommentar tilhører forfatterne. Eieren av nettstedet tar ikke ansvar for innhold i kommentarer. Upassende kommentarer blir fjernet.

  • Datum: 2006-03-26 21.41.24 CEST
  • Namn: Anders Carlsson
  • Sänt från: ******************.2.cust.bredband2.com

"Vi satte ut" har jag aldrig hört förut. Är det en norskism? Dumt med bussen hem, det är ju timmen mellan 02 och 03 som försvinner, så de kunde väl ha åkt på ordinarie klockslag (vilket i praktiken inneburit en timme tidigare än vanligt).

  • Datum: 2006-03-27 06.49.21 CEST
  • Namn: Peter Karlsson
  • Sänt från: *****.210.4.073.chello.no

Hmm, det kan det nog vara. Google hittar iofs minst en sida som använder samma skrivning, men det kan man knappast lita på.

Nej, de kunde inte köra på "rätt" klockslag, bussen hade ju startat i Berlin på dagen innan så den kunde ju inte gärna bara skippa en timme av restiden.

"Å sette ut" har du nok fra norsk, ja:D Godt påvirkninga ikke bare går en vei, da ...:)

  • Datum: 2006-03-27 13.59.05 CEST
  • Namn: Anders Carlsson
  • Sänt från: ******************.2.cust.bredband2.com

Däremot kan man på svenska säga något i stil med "vi satte av mot Göteborg med Säfflebussens morgontur".

Källarkrogen, utsökt val. Jag kommer inte hem så ofta längre, men när man tittar förbi Göteborg är det ett måste att käka på Källarkrogen.

Schyssta foton. En av mina polare bodde bara ett par minuter från skansen Kronan, så fotona väckte en del nyårsminnen...

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se