Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

En dag i livet som lägenhetsspekulant

Publisert: Mandag 2006-01-16. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

Sedan jag flyttade till Norge har jag bott i en hyrd lägenhet. Kanske inte det mest ekonomiskt smarta lösningen, men eftersom jag ursprungligen inte visste hur länge jag skulle bli kvar ville jag inte låsa mig med att köpa en lägenhet. Nu har dock situationen ändrat sig och vi har börjat leta efter en lägenhet. I helgen var vi på visningar, bland annat på en lägenhet som såg trevlig ut på Internetannonsen och var inom räckhåll.

[Lägenhetsannons]

Söndag 15 januari, 16:15
Efter att ha varit på visning i lägenheten både på lördag och söndag lägger vi ett inledande bud, på det pris lägenheten är värderad till, 1.750.000 norska kronor.
17:00
Jag faxar över de sista dokumenten till banken för att de skall kunna gå in och garantera ett lån.
Måndag 16 januari, 08:35
Mäklaren för en annan lägenhet vi såg på lördagen ringer och meddelar att det ligger ett par bud. Jag meddelar att vi inte längre är intresserade.
09:20
Vår kontaktperson på banken ringer och vill ha de sista detaljerna. Jag har naturligtvis inte fått med mig prospektet till jobbet, men lyckas leta fram det mesta som behövs.
09:50
Vi har en garanti på lånet.
11:45
Tar kontakt med mäklaren för lägenheten vi lagt bud på, eftersom han inte har ringt. Han meddelar att det ligger ett bud på 1.830.000 kronor, som förfaller klockan 15:00.
11:50
Ringer till mäklaren och lägger ett bud på 1.850.000 kronor.
12:15
Mäklaren har inte tagit någon ytterligare kontakt, men efter att vi ringt upp får vi veta att det nu ligger bud på 1.900.000 kronor.
12:20
Vi lägger ett bud på 1.925.000 kronor.
12:45
Mäklaren ringer upp och meddelar att det ligger ett bud på 1.950.000 kronor, med frist till 13:15. Det börjar bli dyrt.
13:00
Efter att ha funderat en stund ringer jag till mäklaren och lägger in vårt sista motbud på 1.960.000 kronor.
13:10
Mäklaren ringer och meddelar att det inkommit ett nytt bud på 1.970.000 kronor. Vi ger oss. Lägenheten är såld, men inte till oss...

Usch, det här var inte så kul. Det var en fin lägenhet, även om det behöver göras en del. Nåja, det är bara att försöka släppa tanken och ta nya tag. Någonstans därute i Oslo finns det en lägenhet med vårt namn på, det är jag helt säker på!

Denne artikkelen er referert i: A day in the life as a real-estate speculator, part II.

Kategorier: livet. Del: Facebook, Google+, e-post

Kommentarer

Artikkelen er mer enn 14 dager gammel og er derfor ikke mulig å kommentere.

Forbehold: Opphavsrett for hver kommentar tilhører forfatterne. Eieren av nettstedet tar ikke ansvar for innhold i kommentarer. Upassende kommentarer blir fjernet.

 • Datum: 2006-01-16 20.50.04 CET
 • Namn: Anders Carlsson
 • Sänt från: ******************.2.cust.bredband2.com

Boareal 65 kvm, men bruttoareal 73 kvm. Är det inkl. hall, kök och badrum? Jag är bortskämd med stora, billiga lägenheter och tycker att en trea på 73 kvm låter en smula litet, men man får väl anpassa sig efter hur situationen ser ut.

Om man tittar på flera objekt hos samma mäklare, kan man följa med i budgivningen på alla och ångra ett bud på en lägenhet om man vinner en annan? Förmodligen är alla lagda bud definitiva.

För länge sedan har jag för mig att du i bloggen nämnde ett förslag att göra om hyreslägenheterna till bostadsrätter. Är det fortfarande aktuellt, och finns det ev. större lägenheter i samma område som ni skulle vara intresserade av om det blev så?

 • Datum: 2006-01-17 09.16.52 CET
 • Namn: Peter Karlsson
 • Sänt från: *******.opera.com

Bruttoareal är, om jag förstått allt rätt, yta inklusive väggar, källarbodar och så vidare. Boareal är verklig golvyta. Litet är det, men det är vad man får för det priset.

Buden är definitiva, så att bjuda på flera lägenheter samtidigt kan bli dyrt, väldigt dyrt.

Hyreslägenheter förekommer knappast i det här landet (jag hyr privat), så jag tror du har blandat ihop det med någon annan :-)

If it is any consolation at least two other people at the office were bidding on apartments yesterday and none of them got it. Hope you have better luck next time!!

 • Date: 2006-01-17 10.43.57 CET
 • Name: Peter Karlsson
 • Posted from: *******.opera.com

I just hope they weren't bidding on the same one as us, then (we had two "opponents")... :-)

Räkna in väggar i totalytan? De mäter väl bara yta i det horisontella planet hoppas jag. Min tvåa är på 65 kvm.

 • Datum: 2006-01-18 09.36.44 CET
 • Namn: Storebror
 • Sänt från: **.sll.se

Lägg alltid "chockbud" dvs buda inte för smått utan ta i varje gång du lägger ett bud.

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se