Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

Harry Potter och den flammande bägaren

Publisert: Torsdag 2005-12-08. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

På min födelsedag förra veckan fick jag presentkort på biobesök av André och Gerður. De kom till bruk igår kväll när jag och min flickvän gick och såg Harry Potter och den flammande bägaren.

Det är den första Harry Potter-filmen jag ser på bio, jag såg de två första på lånade dvd:er förra året, och när jag nu fick höra att den fjärde skulle komma upp letade jag lite kvickt upp ett begagnat exemplar av den tredje filmen (och de två första när jag ändå höll på) på en lokal begagnathandel, och tittade på den. Det innebar att jag hade den tredje filmen i färskt minne när jag så såg den fjärde. Det hjälper.

Jag har inte läst någon av böckerna, men jag inser att ett av problemen med att följa Harry Potter genom att se filmerna istället för att läsa böckerna är att det blir en väldigt upphackad upplevelse. Böcker läser man över en längre tid, filmen tar dryga två timmar att se. När då filmerna kommer ut varje eller vartannat år blir det lite svårt att komma ihåg vad som hänt i tidigare avsnitt. Det är möjligt att Harry Potter hade fungerat bättre som tv-serie än som filmserie, speciellt som det börjar bli ett antal avsnitt.

Men oavsett det så tyckte jag filmen var bra. Den var betydligt mörkare i tonen än de tre tidigare, och åldersgränsen på 11 år är kanske lite väl låg, hade jag sett filmen som 11-åring hade jag nog blivit ganska skrämd mer än en gång under filmens lopp. Med det sagt så tycker jag ändå inte att det på något sätt gick till överdrift, filmen använder den ton som behövs för att berätta historien.

Historieberättandet, ja. En film på två och en halv timme kan naturligtvis inte täcka precis allt som står i en sju hundra sidor lång bok, något jag tycker är tydligt. Jag har som sagt inte läst boken, och det ligger mig till last när jag ser filmen, det är en del snabba vändningar och detaljer som bara förklaras summariskt. Har man läst boken förstår man säkert betydligt mer än om man inte gjort det.

Men överlag är filmen bra, och gillar man Harry Potter-filmerna blir man inte besviken. Rekommenderas!

Denne artikkelen er referert i: Flickr, Harry Potter, Die Hard, Nynäshamn and Gotland samt Harry Potter och halvblodsprinsen.

Kategorier: film. Del: Facebook, Google+, e-post

Kommentarer

Artikkelen er mer enn 14 dager gammel og er derfor ikke mulig å kommentere.

Forbehold: Opphavsrett for hver kommentar tilhører forfatterne. Eieren av nettstedet tar ikke ansvar for innhold i kommentarer. Upassende kommentarer blir fjernet.

Det gläder mig att se att jag inte är den enda som aldrig läst böckerna utan hoppat direkt till filmerna!

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se