Hoppa över introduktion.

VargaBlogg

Betraktelser från en svensk i Norge.

Här hittar du mitt lilla klotterplank där jag skriver saker jag tänker på.

I min blogg skriver jag om livets små och stora orättvisor, om skräppost, veterandatorer, brädspel, norrmän, aktuella och inaktuella händelser, teknik och vadhelst annars som faller mig in – med andra ord en salig röra. Alla åsikter som skrivs ut är naturligtvis mina egna, och alla likheter med levande personer är självklart avsiktliga.

Dessa sidor använder automatiskt språkval, om du hellre vill läsa på engelska kan du välja denna sida istället. Se hjälpen för information om hur du får din vävläsare att välja rätt språk automatiskt. En månadsöversikt är också tillgänglig.

© Upphovsrätt till all text och bild ägs av Peter Krefting, såvida inte annat anges. Mer om författaren.

Detektera Adobes insticksprogram för SVG i Internet Explorer

Publicerad: Lördag 2005-11-26.

I och med att jag gjorde om min logotyp i SVG så vill jag naturligtvis att så många som möjligt skall få se den i det formatet. Tidigare använde jag en genomskinlig PNG-bild som logotyp, något Internet Explorer har grava problem med. Eftersom jag (tyvärr) har en hel del besökare som kör med Internet Explorer implementerade jag ett hack för att gå runt den vävläsarens begränsningar, jag skrev ett skript som skrev om HTML-koden på sidan så att IE kunde visa den genomskinliga bilden.

Problemet var nu att när jag lagt in stöd för SVG så skrevs koden fortfarande om, och IE fick inte den nya logotypen. Jag tänkte då att jag skulle slå av koden om Adobes insticksprogram för SVG installerats, men alla de exempel jag hittade på väven använde ett VBScript-hack som gav problem när jag försökte lägga in det i mitt ramverk. Efter en del funderande kom jag dock fram till en enkel och elegant lösning:

 var p;
 try {
  p = new ActiveXObject("Adobe.SVGCtl");
 }
 catch (e) {
  document.write("<p>Insticksprogram för SVG har inte installerats (eller så kör du inte IE).</p>");
 }
 if (p)
 {
  document.write("<p>Insticksprogram för SVG har installerats.</p>");
 }

Det fungerar fint, och nu får även IE-användare SVG-versionen av min logotyp om insticksprogrammet är installerat. Så här säger skriptet om din vävläsare:

Kategorier: Internet, programvara. Dela: Facebook, Google+, e-post

| | Senaste inläggen | Denna månad | Alla månader och kategorier

Denna sida läses bäst på Internet.

peter@softwolves.pp.se