Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

Tromsø

Publisert: Mandag 2005-11-07. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

Andra halvan av den veckolånga höstsemestern tillbringades alltså i Tromsø. Vi är lite underliga så där, när det börjar bli mörkt och kallt så reser vi norrut på semester…fast så hade vi ju släkt att hälsa på – min flickväns bror med familj bor där uppe. För de geografiskt handikappade så kan jag nämna att Tromsø ligger en bra bit norrut i Norge, nästan 70° nord, i höjd med Godhavn (Qeqertarssuaq) på Grönland och något längre nord än Point Hope i Alaska (Sveriges nordligaste punkt ligger drygt 69° nord). Trots det känns det inte så väldigt långt bort, flyget från Oslo tar knappt två timmar, ungefär lika lång tid som en resa till Helsingfors eller London.

Eftersom Tromsø ligger nord om polcirkeln så går solen ned en gång på hösten och går inte upp förrän några månader senare igen. Tyvärr var vi ett par veckor för tidiga för att uppleva mörkertiden, det var faktiskt ljust så länge som framemot klockan fyra på eftermiddagen nu, även om det märktes att mörkret inte är mer än några veckor bort. Det som däremot var en liten besvikelse var att det inte var ordentlig vinter, de första dagarna var det regn och plusgrader, även om det tog sig och frös till lite till söndagen. Någon snö syntes inte till mer än på bergstopparna.

Jag tycker det är otroligt vackert när det är kuperad terräng och höga berg som omger staden, uppväxt som jag är i en liten by som i stort sett ligger ute på en platt åker. När jag var liten fick man gå en bra bit ut i skogen för att hitta en backe stor nog att åka pulka utför, och inte ens den var särskilt brant (dessutom gick den rätt ned i ett dike).

Mötte gjorde jag för första gången, som sagt, min flickväns storebror med familj. Det var lite pirrigt i början, men det gick bra. På söndagen gick vi alla den obligatoriska söndagspromenaden runt Prestvatn, där blev det en hel del bilder tagna – det är trevligt med digitalkameror, men jag inser att jag borde uppdatera mig till en ny, för att få lite fler bildpunkter i mina bilder. Det blev inte fullt lika mycket shoppande som när vi var i Stockholm, men jag hittade i alla fall ett par varma vinterskor till överkomligt pris. Det passar ju bra att jag hittade dem norrut, trots att de tillverkats i Sydkorea.

Tromsø reser jag gärna tillbaka till, men jag tror det får bli på sommaren nästa gång. Och helst inte när jag är förkyld som nu, det rekommenderas definitivt inte att flyga med täppt näsa (fick väldigt ont i öronen på grund av problem att utjämna trycket). Nåja. Jag överlevde ju, så det kan inte ha varit så farligt ändå.

Nu är det åter till vardagen, på en vecka har det samlat sig tillräckligt mycket e-post för att hålla mig sysselsatt en bra stund. Plus att det är dags att göra något åt alla godsaker jag ätit under semestern…

Kategorier: livet, reiser. Del: Facebook, Google+, e-post

Kommentarer

Artikkelen er mer enn 14 dager gammel og er derfor ikke mulig å kommentere.

Forbehold: Opphavsrett for hver kommentar tilhører forfatterne. Eieren av nettstedet tar ikke ansvar for innhold i kommentarer. Upassende kommentarer blir fjernet.

  • Datum: 2005-11-08 20.58.23 CET
  • Namn: Peter Korkala
  • Vävplats: http://peter.korkala.se
  • Sänt från: **************.telia.com

Det verkar vara jättefint i Tromsö. Tittade på destinasjontromso.no, där var det några väldigt fina bilder. Tromsö är ju *riktigt* långt norrut!

Jag skulle nog kunna tänka mig att bo där, älskar ju vinter och snö! :) Kan tänka mig att risken för slask om vintern är lite mindre där än här nere.

  • Datum: 2005-11-08 23.36.34 CET
  • Namn: Anders Carlsson
  • Sänt från: ******************.2.cust.bredband2.com

Vad jag kan hitta, finns det bara ett Tromsø i hela världen? Ofta brukar emigranter namnge sitt lilla samhälle efter därifrån de kom, men det kanske aldrig var på modet att flytta ifrån den trakten så det uppstod aldrig någon Tromso, US eller liknande. :)

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se