Hopp over introduksjonen.

UlveBlogg

Betraktninger fra en svenske i Norge.

Her finner du min lille rableblokk hvor jeg skriver ting jeg tenker på.

I min blogg skriver jeg om livets små og store urettferdigheter, om søppelpost, veterandatamaskiner, brettspill, nordmenn, aktuelle og uaktuelle hendelser, teknikk og hva som nå faller meg inn – med andre ord et eneste stort sammensurium. Alle meninger som blir beskrevet er naturligvis mine egne, og alle likheter med levende personer er selvfølgelig med hensikt.

Disse sidene bruker automatisk språkvalg, og hvis du heller ønsker å lese på engelsk kan du isteden velge denne siden. Se hjelpen for info om hvordan du får din nettleser til å velge riktig språk automatisk. En månedsoversikt er også tilgjengelig.

© Opphavsrett til all tekst og bilder eies av Peter Krefting når ikke annet er angitt. Mer om forfatteren.

NärCon 2005

Publisert: Mandag 2005-08-08. Ikke tilgjengelig på norsk (oversett automatiskt).

Precis som förra året (och de två åren före dess) bevistade jag NärCon, ett bräd-, kort-, figur-, roll-, dator- och tv-spelskonvent med Animefilmvisning och LAN-party (puh!) i Örebro.

Förra året tyckte jag var en klar höjdpunkt i NärCons historia, helt enkelt tredje gången gillt, medan jag i år tyvärr blev besviken. Som beskrivningen ovan antyder är det mycket som händer, vilket i och för sig gör att konventet lockar mycket folk, över 300 i år, men samtidigt gör att det inte blir så många på varje aktivitet. I år hölls konventet i nya lokaler på Karolinska skolan, men det verkade som man inte helt hade tänkt över hur lokalerna skulle utnyttjas, aktiviteterna blev väldigt utspritt och ibland svåra att hitta. Till exempel tog det mig till lördag förmiddag innan jag hittade vilken lokal det brädspelande jag var intresserad av ägde rum i, man satt två trappor upp i bortre änden av skolan, samtidigt som det var brädspel på bottenvåningen i cafeterian, två byggnader bort! Detta ledde till att de brädspelsintresserade blev uppdelade i två mindre grupper, vilket inte var helt lyckat.

En annan besvikelse var butikerna. Eller snarare, bristen på dem, de butiker som faktiskt var där var bra. När jag går på ett spelkonvent är det dels för att spela spel jag kan, men även för att prova på nya spel och, om jag tycker om dem, köpa dem. Tidigare år har det funnits flera butiker som sålt bräd- och kortspel, men i år var det bara en, The Card Cabinet, och de sålde huvudsakligen samlarkortspel som Magic, och sådana är jag inte mycket för.

Men nog med klagomål nu, jag har haft ett trevligt konvent, även om det inte blev några turneringar för mig i år. Först missade jag var och när Settlersturneringen skulle äga rum, och jag vet inte om det blev någon alls, sedan blev det inte något turneringarna i varken Kill Dr. Lucky eller Carcassonne, troligen för att eventuella deltagare helt enkelt inte hittade dit.

På lördagen satt jag i stort sett hela dagen uppe hos The Card Cabinet/SARZ och spelade. Killen bakom TCC, Anders Fager, har formgivit flera spel, bland annat det Juntainspirerade kortspelet Swärje. Jag köpte en Swärjekortlek förra året men hade inte hunnit spela det själv än. Nu fick jag äntligen testat det, och det är riktigt kul. I Swärje spelar man den (något korrupta) swänska regeringen, och det går ut på att föra ut så mycket av statens pengar ur landet till sitt utländska nummerkonto som möjligt. Jag vann mitt första försök, mest för att jag fick bra kort i början och kunde ”knycka” till mig en hel del pengar från de andra spelarna.

Ett annat spel Anders kokat ihop är The Hell Game, som går ut på att bli härskare i helvetet. Det blev bara en omgång på NärCon, en omgång som tog slut efter andra rundan, men spelet verkar väldigt välgjort och trevligt. Dessutom, detaljen att man får med kompletta biografier på alla demonerna som är med i spelet är ju ganska fin. Jag köpte naturligtvis ett exemplar, och fick regelhäftet signerat av Anders själv.

Under avdelningen sällskapsspel så har Card Cabinet tagit fram spelet LoveSoap, som bygger på alla dokusåpor som går på tv nuförtiden. Som den dokusåpahatare jag är tyckte jag naturligtvis spelet var alldeles jättekul, som en slags parodi på hela konceptet. Spelet gör sig bäst när man antingen är trött, eller, misstänker jag, full.

Anders hade ett fjärde egenproducerat spel på gång, ett spel som går under namnet PeaceGame. Det är inte färdigt ännu, utan jag fick vara med och speltesta en prototyp. Att speltesta är en intressant upplevelse, eftersom man kan komma med kommentarer om vad som fungerar och vad som inte fungerar, och försöka finjustera spelreglerna under spelets lopp. Jag tycker spelet verkar ha potential till att kunna bli bra, framförallt som konceptet är lite annorlunda än många andra brädspel, det ska bli spännande att se vad slutresultatet blir. Kanske är det färdigt till nästa NärCon?

Det mest politiskt inkorrekta kortspelet någonsin måste vara Pimp – The Backhanding, som jag inte hann med att provspela på NärCon, men i alla fall köpte efter att ha sett andra spela det. Moraliskt förkastligt? Det är bara ett spel, för tusan!

På fredagkvällen, innan jag lyckades lokalisera brädspelarna, blev det rollspel, något jag inte spelar särskilt ofta. Jag var marinsoldat i USCM och blev dödad under ett undsättningsuppdrag på en rysk gruvmåne. Rollspel kan vara ganska kul, men man måste nog kunna leva in sig lite mer i det än vad jag klarar av. Men oavsett så är det intressant.

Jag spelade även lite data- och tv-spel i den avdelningen, det fanns bland annat en hel del gamla åttio- och nittiotalsdatorer och -konsoler. Det var tävling i Out RunCommodore 64, som jag deltog i. Jag kom tvåa, fast jag bara lyckades komma till bana två i tävlingsloppet. Det hade nog gått bättre om jag hade övat lite först, men jag hade inga egentliga planer om att spela dataspel, jag hade räknat med att fastna i brädspelsrummet hela konventet precis som förra året.

Sammanfattningsvis så har jag haft en trevlig helg. Det var inte ett fullt lika bra arrangemang som förra året, men det finns potential. Det kanske vore bättre att försöka satsa lite smalare och välja bort något av de många områden konventet försöker täcka, som det var nu kom det visserligen mycket folk, men de var väldigt utspridda.

Bilder kan ses här. Här är jag (röd t-tröja).

Denne artikkelen er referert i: NärCon 2006 samt NärCon 2007.

Kategorier: livet, reiser, spill. Del: Facebook, Google+, e-post

| | Siste artikler | Denne måneden | Alle måneder og kategorier

Denne siden leses best på Internett.

peter@softwolves.pp.se